Ermeni toplumunun dağınık mali yapısını toparlamak için ilk adım olarak görülen Mali Komisyon, ilk iş olarak okulu olan vakıfları denetleyecek.
Vakıflar Arası Dayanışma ve İşbirliği Platformu (VADİP), üç ay aradan sonra ilk kez bir araya geldi. 6 Şubat Pazartesi akşamı düzenlenen oturumda, VADİP bünyesinde faaliyet gösterecek Mali Komisyon’un kurulduğu da açıklandı. Ermeni toplumunun dağınık mali yapısını toparlamak için ilk adım olarak görülen Mali Komisyon, uzun yıllardır tartışılıyordu. Berç Menzilcioğlu, Koray Aşçı, Mihran Karakızyan, Herman Gürciyan, Masis Yontan, Mıgırdiç Kaya, Kevork Erkan ve Vartavar Cavak’tan oluşan Mali Komisyon’un kuruluşu, VADİP toplantısında resmen ilan edildi. Toplantıya katılan hiçbir vakıf yöneticisinin, kurulmasına itiraz etmediği komisyonun, ilk iş olarak okulu olan vakıfları denetleyeceği kaydedildi. Vakıfların gelir ve giderlerini inceleyecek komisyon, kurumların ayrıntılı bilançolarını çıkaracak. Çeşitli vakıflara destek veren mali müşavirlerden oluşan komisyonda, bağımsız denetçi lisansına sahip müşavirler de bulunuyor.
Mali Komisyon’un faaliyetlerinin sonucu olarak, Ermeni vakıflarının ayrıntılı bir mali şablonunun ortaya konması hedefleniyor. Daha sonra, bu tablo ışığında SEV Vakfı’nın 2007’de yayımladığı raporda belirlenen kriterlere göre adımlar atılacak. VADİP Başkanı Bedros Şirinoğlu, konuşmasında, tüm vakıfların, kuruşuna kadar şeffaf olması gereken bir dönemde olduklarını ve herkesin Mali Komisyon’un sağlıklı çalışmasına olanak sağlaması gerektiğini söyledi.
‘Aynı hataları yapma lüksümüz yok’
Bu tabloya göre, kapanması ya da birleşmesi gereken okullarla ilgili karar verilmesi gerektiğini belirten Şirinoğlu, örnek olarak, 1993’te kurulan SEV Vakfı ile yaşadıkları deneyimi anlatarak, bugün aynı hataları yapma lüksüne sahip olmadıklarını söyledi. Şirinoğlu şöyle konuştu: “SEV Vakfı’nın kurulduğu dönemde vakfın kurucuları, okulların bütçe açığının %70’ini karşılıyordu. O dönemde vakıflardan, okulların masraflarının kalem kalem belirtildiği bir rapor talep ettik. Kurumlar, alay eder gibi, bize boş kâğıt gönderdi. O zaman, bu duruma tepki olarak, tüm bağışçıların, yardımlarını SEV Vakfı’na yapmalarını ve madağlarda bağışları buradan dağıtmayı önerdim. Herkes bu teklifi toplantıda kabul etmesine rağmen, kimse bu karara uymadı ve bireysel olarak yardımlarını yapmaya devam etti. SEV Vakfı’nın kurucusu olan hayırseverler olarak, okulların bütçe açıklarının %70’ini kapatıyor olmamıza rağmen hiçbir yaptırım gücümüz olmadı. O zaman önemli bir fırsatı kaçırdık ve bugünlere geldik. Bugün bu bütünlüğü oluşturmaktan başka şansımız yok.”
Soy kodu raporu
Farklı konuların da tartışıldığı toplantıda, VADİP Eğitim Komisyonu’nun bazı çalışmaları hakkında bilgi verildi. Portekiz’deki Gülbenkian Vakfı’nın, UNESCO’nun kaybolma tehlikesi altındaki diller listesine giren Batı Ermenicesini destekleme çalışmaları kapsamında, VADİP Eğitim Komisyonu’nun koordinasyonuyla, İstanbul’da da bir çalıştay düzenlenecek. Komisyon, ayrıca, Ermeni okullarına öğrencilerin kayıt yaptırmasında sorunlar yaşanmasına neden olan ‘soy kodu’ ile ilgili bir rapor yayımlayacak. Komisyon üyelerinden Varujan Bulgan, VADİP toplantısında, bu raporu da sonlandırmak üzere olduklarını açıkladı.