1. DÜNYA SAVAŞI
Sarkisyan'dan Holokost kurbanlarını anma günü mesajı
Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Holokost kurbanlarını anma günü için yazılı bir mesaj yayımladı. Sarkisyan mesajında, “1. Dünya Savaşı’nda işlenen insanlığa karşı suçlar mahkum edilseydi ve sorumlular cezalandırılsaydı 2. Dünya Savaşı’nda işlenen suçların önüne geçilebilirdi” dedi.
Sarıkamış'ı iki Ermeni asker anlatıyor
Prof. Taner Akçam, 4 Ocak’ta Taraf’ta yayımlanan yazısında, Sarıkamış’ta savaşan iki Ermeni askerin mektuplarına yer veriyor. Nazaret Demirciyan ve Hovsep Seyisyan’ın yazdığı bu mektuplar, B. Donabedian tarafından derlenen ve 1922’de yılında Paris’te Ermenice olarak basılan Tsayn Darabelots (Acı Çekenlerin Sesi) kitabındaki mektuplar arasında bulunuyordu.
Yüz yıllık işbirliğinin üstünü örttüğü suçlar
Alman Dış İstihbarat Teşkilatı BND’nin Türkiye’yi yıllarca izlediği ve dinlediğinin ortaya çıkması MİT-BND işbirliğini de gündeme getirdi. Alman Sol Parti Federal Meclis Grubu üyelerinin, BND-MİT işbirliğine dair sunduğu soru önergeyi Alman Sol Parti (Die Linke) Federal Meclis Grubu ve Meclis Içişleri Komisyonu Üyesi Ulla Jelpke ile konuştuk.
Unuttuk mu? Çanakkale ve Ermeni Soykırımı
Robert kaplan, abc sitesinde yayımlanan makalesinde, Anadolu'da aynı siyasi irade tarafından uygulanmış soykırım ve katliamları sorgulamadan Çanakkale Savaşı'nı 100. yılında hatırlamanın mümkün olmadığını aktarıyor. Yazıyı, Nazım Hikmet Richard Dikbaş çevirisiyle yayımlıyoruz.
‘1915’te kim kaybetti? Cevabı size bırakıyorum’
Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe! Girişimi’nin organize ettiği 'Birinci Dünya Savaşı ve Ermeni Soykırımı' adlı panelde, 19. Yüzyıl sonundan itibaren, 1915 Soykırımı’nın öncüsü olarak görülen iktidar poitikaları, resmi tarih anlatısı ve bunların 1. Dünya Savaşı dönemiyle bağlantısı konuşuldu.
“Savaşın Sonunu Yalnız Ölüler Görmüştür”
Bu yıl 1.Dünya Savaşı’nın 100.yılı olması nedeniyle bu savaşa katılmış veya süreçlerinden etkilenmiş bütün ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenirken, 4.Uluslararası Çanakkale Bienali konuya daha fazla dikkat çekip önemli düşün ve bilgi çıktılarına ulaşmayı hedefliyor. Büyük göçlerin yarattığı kültürel travmalar da Bienal’in konuları arasında.