RUM

GÜNCEL ‘Kalanda’larla Noel kutlaması

Rumlar içinse Noel’in vazgeçilmezlerinden biri şüphesiz ‘Kalanda’ adındaki şarkılar. İstanbul Rumlarının azalması ve şehrin farklı yerlerine yerleşmeleriyle bu geleneği sürdürmek zorlaştı. Yine de bu gelenek hala yaşıyor
GÜNCEL ‘Öteki Gündem’ ve ‘Gündem Ötesi’nde nefret halleri

Medyada nefret söylemi o kadar yaygınlaşmış durumdaki, her gün kanal kanal gezen yorumcular, ırkçılık yaptıklarının farkında bile olmayabiliyorlar. Tabii bu onları masum göstermek anlamına gelmiyor; bir kısmının buz gibi ne yaptığını bildiği aşikar. Bu yazıda ‘Öteki Gündem’ ve ‘Gündem Ötesi’ programlarını ele alacağım.
GÜNCEL Rum liselerinde üzücü tablo

Günümüzde nufüsu 2500’e kadar gerileyen Rum toplumunun okulları, son yılların en düşük sayıda mezununu verdi. Üç liseden toplam 19 öğrencinin mezun olması endişeye yol açarken RUMVADER Başkanı Andonis Parizyanos, Zoğrafyon Lisesi Müdürü Yannis Demircioğlu ve geçen dönem Azınlık Vakıfları Temsilcisi olan Laki Vingas, pozitif ayrımcılığın gerekli olduğunu vurguluyor.
GÜNCEL İstanbullu Rumların Yunanistan’daki sesi

Yunanistan’ın başkenti Atina’da uzun yıllardır İstanbullu Rumlarla ilgili haber yapan ‘O Politis’ gazetesi geçen yıl bir kitabevi açtı. Politis kitabevinde özellikle İstanbul ve İstanbullu Rumlar hakkında yazılmış kitaplar bulunuyor. Ayrıca Yunanistan’da Türkçe eğitim gören öğrenciler için bazı kitaplar da yayımlanıyor. Aile kökleri Anadolu’ya dayanan Pepi Cukatos ile aile geçmişi, O Politis (Vatandaş) gazetesi ve kısa süre önce açılan kitabevine dair konuştuk.
GÜNCEL Demirtaş, Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi toplumunun temsilcileriyle buluştu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ermeni, Rum, Süryani ve Yahudi toplumunun temsilcileriyle bir araya geldi. Türkiye toplumlarının güvercin tedirginliği yaşadığını belirten Demirtaş, “Çatışma, kaos dönemleri en çok da toplumda 'az' olanlarda kaygıyı arttırır. Tarihsel bellek hafıza sürekli onu hatırlatır. Az olarak tanımlanan bizler ortaya çıkan kaosun ilk mağdurları haline geliyoruz” dedi.
GÜNCEL ‘Geçmişin kara günleri’ bugün de yanıbaşımızda

Benim için, 6-7 Eylül olaylarının aktif hafızası ailemden ödünç aldığım anlatılarla değil, bizzat tanık olduğum, 6-7 Eylül 2005’te olayların 50. yılını anmak vesilesiyle düzenlenen fotoğraf sergisine yapılan saldırıyla başlıyor. Sanki tarihin bambaşka bir dönemine ait, kitaplarda okuduğumuz, anılardan dinlediğimiz zihniyet, o gün orada şahlanmış, yeniden aynı öfkeyi göstermiş, aynı ‘galeyana gelmişti’. Yüzleşilmesi beklenen tarih bizimleydi, yanıbaşımızdaydı;
GÜNCEL İstanbul’da Rumların varlığı devam etmeli

en 6-7 Eylül’ün şiddetini kısıtlı olarak, 1964-74 ve yoğunlukla 1964-66 yılları arasındaki baskıcı ve saldırgan ortamı ise yakından yaşadım. Bu ortamı, aldıkları emirlerle yaratan, o devrin güdümlü basın organlarıydı. “Kopsi kefali, valto sto cuvali” (Kes kafayı, koy çuvala) tehditleri her gün gündemdeydi.