Rumlar içinse Noel’in vazgeçilmezlerinden biri şüphesiz ‘Kalanda’ adındaki şarkılar. İstanbul Rumlarının azalması ve şehrin farklı yerlerine yerleşmeleriyle bu geleneği sürdürmek zorlaştı. Yine de bu gelenek hala yaşıyor
Noel’i her toplum kendine özgü gelenekleriyle kutluyor. Rumlar içinse Noel’in vazgeçilmezlerinden biri şüphesiz ‘Kalanda’ adındaki şarkılar. Bu şarkılar özellikle Noel, Yılbaşı ve 6 Ocak Fota Yortularında söyleniyor. Eskiden gençler küçük gruplar halinde bu şarkıları söylemek için evleri gezerdi, ev sahipleri de karşılığında harçlık ve şekerleme dağıtırdı. Fakat İstanbul Rumlarının azalması ve şehrin farklı yerlerine yerleşmeleriyle bu geleneği sürdürmek zorlaştı. Yine de bu gelenek hala yaşıyor.
Noel etkinliklerinde gün öğle saatlerinde Beyoğlu’ndaki Zoğrafyon Rum Lisesi’nde başladı. Okulun girişine, geçtiğimiz senelere nazaran küçük, ama yine de coşkulu bir kalabalık hakim. Zoğrafyon yedi yıldır ‘Kalanda’ geleneğini Rum cemaatinin dışına taşıyor. Böylece bu gelenek cemaat içerisinde kutlanan bir etkinlik olmaktan çıkıp toplumun her kesiminden insana görünür hale geliyor. Bu etkinlik altı yıldır Yunanistan Başkonsolosluğu’na bağlı İstiklal Caddesi’ndeki Sismanoglu Megaro binasında gerçekleşiyordu. Fakat bu yıl, yaşanan zor günleri göz önünde bulunduran okul yönetimi bu geleneği okulun bulunduğu Turnacıbaşı Caddesi’nde yapmaya karar verdi. Topluluk da şarkılar eşliğinde caddeyi yürüdü ve aynı caddedeki Yunanistan İstanbul Konsolosluğuna ulaştı. Orada topluluğu Yunanistan İstanbul Başkonsolosu, Evangelos Sekeris karşıladı ve hep beraber Noel şarkıları söylendi. Etkinlikler öğleden sonra Fener Rum Patrikhane’sinde devam etti. Feriköy Sanat ve Kültür Sevenler Derneği (ERTHO) bu etkinliği cemaat üyeleriyle beraber 25 yılı aşkın süredir gerçekleştiriyor. Bu defa ‘Kalanda’lar Ekümenik Patrik Bartholomeos’a söylendi ve kendisinin yeni yıl nasihatleri dinlendi. Dünya çapında gerçekleşen saldırılara değinen Bartholomeos, açıklamasında “Tek kelimeyle 2016 yılı korkunç bir yıl oldu” ifadelerine yer verdi. Bu etkinliklerin ardından grup tekrar yola koyulup, Balıklı Rum Hastanesi’ne ulaştı. Burada Zoğrafyon Müdürü Yani Demircioğlu ve akordeonu eşliğinde keyifli ve bir o kadar da duygulu dakikalar yaşandı. Topluluk, cemaatin bakıma muhtaç büyükleri ve ruhsal sorunlar yaşayan hastalarıyla vakit geçirip, kendilerine Noel hediyelerini takdim etti. Kutlamalar gece ise Rum kiliselerindeki Noel ayiniyle noktalandı.
Yıllar boyu süren bir gelenek
‘Rekorlar kitabına girebilirim’
(Zoğrafyon Rum Lisesi Müdürü Yani Demircioğlu)“Çocukluk yıllarımda da dört-beş kişilik gruplar halinde ‘Kalanda’ları söylemeye çıkar ve topladığımız parayı hayır kuruluşlarına bağışlardık. Bizlere göndermiş oldukları teşekkür mektuplarını hala saklarım. Noel dönemine dair en güzel anılarım bu gençlik yıllarımdan kalma. Ben bu özel günlere akordeonumla ilk gittiğimde altı yaşındaydım, o günden bugüne dek de farklı kurumlarla bu geleneği ayakta tutmaya çalıştım. Belki de Guinness rekorlar Kitabı’na girebilirim, Kalanda’ları en çok söylemiş insan olarak. Şimdi geleneği çoğu eski öğrencim olan ERTHO derneği üyeleriyle devam ettiriyor olmak benim çok mutlu ediyor. Hayat yanı başımızdaki insanların gülümsemesine katkıda bulunduğumuz sürece güzeldir.”
“Noel’in ayrılmaz bir parçası”
(ERTHO Başkanı Hristo Dafnopatidis)“ERTHO aslında kültürel faaliyetler kapsamında gençleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir dernek. Bağışlarla ayakta duruyoruz, gerek Rum Cemaat Vakıfları, gerekse bireyler bizlere yardımda bulunuyor. Balıklı Rum Hastanesine gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret bizim için çok değerli. Bizler huzur evi ve hastane sakinlerine hem yiyecek-içecek ve kişisel eşyalardan oluşan bir yılbaşı torbası hazırlıyoruz, hem de onlarla vakit geçirip, onları mutlu etmeye çalışıyoruz. Bence Noel’de kimsenin yalnız kalmaması gerekiyor.”
“Cemaatimizin en güzel etkinliklerinden biri”
(Zoğrafyon Lisesi Öğretim Görevlisi Diamandi Kumvopulos)“Zoğrafyon Lisesi cemaati bir araya getirerek bu etkinliği daha gösterişli şekilde yapıyor. Etkinliğin en önemli kısmı ise şüphesiz Balıklı Rum Hastanesi’ndeki geçirdiğimiz zaman. Bu aynı zamanda öğrencilerimiz için bir ders niteliğinde. Onların empati yapma ve yardımlaşma duygularını geliştirmeyi amaçlıyoruz.”