VENEDİK BİENALİ

KÜLTÜR SANAT Sarkis ve ‘Respiro’ ikinci evinde

Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu’nu ‘Respiro’ başlıklı sergisiyle temsil eden Sarkis, 23 Temmuz’da, Anarad Hığutyun Binası’nda ‘Respiro’nun küratörü Defne Ayas ve sanatçı Ali Kazma’yla bir araya geldi. Ali Kazma’nın ‘Atölye Sarkis’ adlı videosunun gösterildiği ve sergiye eşlik eden ‘Respiro’ kitabının tanıtıldığı akşamda ‘Respiro’nun nefesi Havak Salonu’na taşındı, salondan âdeta taştı.
KÜLTÜR SANAT ‘Respiro’nun kitabı yeniden dağıtımda

İçinde ‘Ermeni Soykırımı’ ifadesi geçtiği için Venedik Bienali’nde dağıtımı engellenen, Sanatçı Sarkis’in 56. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için hazırladığı ‘Respiro’ başlıklı serginin kitabı, resmi logo ve amblemlerden arındırılarak yeniden basıldı.
KÜLTÜR SANAT Büyük ödül ‘Ermeniliğin’ oldu

Venedik Bienali Ermenistan Pavyonu 6 Mayıs’ta kapılarını ziyaretçilere açtı. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan 16 Ermeni sanatçının çalışmalarını ‘Ermenilik’ başlığı altında bir araya getiren pavyon, Altın Aslan Ödülü’nü kazanarak tüm dikkatleri üzerine çekti.
KÜLTÜR SANAT ‘Acıları hazineye dönüştüren’ kitaba sansür

Sarkis’in, 56. Venedik Bienali’nde Türkiye Pavyonu’nda yer alan ‘Respiro’ adlı eseri için hazırlanan kitabın dağıtımı, içinde ‘Ermeni Soykırımı’ ifadesinin geçmesi nedeniyle engellendi. Sanatçı Sarkis, dağıtım engeline karşı, sergiyle ilgili bilgiler içeren kitabın 144 prorotip kopyasını sergiledi
KÜLTÜR SANAT Ermenistan Pavyonu Venedik’in en iyisi

9 Mayıs’ta başlayan 56. Venedik Bienali’nde ‘en iyiler’e verilen Altın Aslan Ödülleri açılış töreninde sahiplerini buldu. San Lazarro adasındaki Mıhitaryan Manastırı’na kurulan Ermenistan Pavyonu 89 ülke arasından en iyi pavyon seçildi.
KÜLTÜR SANAT Bu atölyede ‘Nefes’ üretildi

Sarkis’in ‘Respiro’ (Nefes) adlı sergisi bugün Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda açıldı. Serginin bir parçası olarak, Fransa, Hollanda, İsviçre ve İstanbul’da bulunan yerleştirmeler, ‘Respiro’yu Venedik sınırlarının dışına taşıdı. Sarkis’in, Anarad Hığutyun Binası’nda bulunan ‘Altın İkona’ adlı eseri, bienalin açılışıyla eşzamanlı olarak ziyaretçilere açılıyor ve aynı gün, binada bulunan ‘Havak’ salonunda, Ali Kazma’nın ‘Atölye Sarkis’ isimli videosu gösteriliyor. Video gösterimi, 8, 9 ve 10 Mayıs’ta, 13:00-19:00 arasında ‘Havak’ta devam edecek.
KÜLTÜR SANAT Bienal başlıyor

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, 7 Mayıs Perşembe günü açılıyor. Hrant Dink Vakfı’nda açılışa paralel olarak atölye çalışmaları ve video gösterimi var.
KÜLTÜR SANAT Bienalle Mıhitaryan’a dönüş

Bu yıl Venedik Bienali’nde Türkiye’den ve Diaspora’dan 16 Ermeni sanatçıyı bir araya getiren Ermenistan pavyonunda Hera Büyüktaşçıyan da bir çalışmasıyla yer alacak. 1717’de San Lazzaro’da Mıhitar Abba tarafından kurulan tarihi manastırda düzenlenecek olan sergi, yıllarca İstanbul’daki Mıhitaryan Okulu’nda öğrenim gören Büyüktaşçıyan için özel bir anlam ifade ediyor. “Bu davet, kimliğime dair gölgede kalan birçok şeyi daha net görmemi sağladı” diyen sanatçı, okulunun temellerinin atıldığı adaya, geçmişten gelen titreşimleri çağdaş sanatın diliyle yeniden yorumlamak üzere dönüyor. Büyüktaşçıyan, bienal için hazırladığı iki projede, ‘dil’ aracılığıyla, sergi mekânının kimliğini oluşturan çeşitli hikâyeler ile kendi sanatsal pratiği arasında kuvvetli bir bağ kuruyor.
KÜLTÜR SANAT ‘Acılar kavrula kavrula bir hazineye dönüşüyor’

Venedik Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu bu yıl, kavramsal sanatın en önemli isimlerinden Sarkis’in ‘Respiro’ (Nefes) adlı sunumuna evsahipliği yapacak. Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinatörlüğünde hazırlanan Türkiye Pavyonu’ndaki ‘Respiro’ (Nefes) isimli serginin yanı sıra Sarkis, Ermenistan Pavyonu’nda 15 diaspora sanatçısıyla birlikte işlerini sergileyerek tarihi bir olaya imza atıyor. Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümüne denk gelen bu etkinlikte, Büyük Felaket’e ne tür göndermeler yapılacağı ise merak konusu. Sarkis ve Defne Ayas’la bir araya gelerek bu tarihi durumu ve ‘Respiro’ projesinin ayrıntılarını konuştuk.