RUMLAR
İstanbul’da Antakyalı Ortodokslar: Emekçiyken Rum, temsiliyette Arap
Bu konuyu işlememe vesile olan ise, gazeteci Vercihan Ziflioğlu’nun, İstanbul’daki Rum toplumunun geleceğine yönelik endişeleri konuşmak üzere, Rum Vakıfları Derneği'nin eski başkanı ve eğitimci Andonis Parizyanos’la yaptığı ve Gazete Duvar’da yayımlanan söyleşisi.
"Komşum Eşcinsel, mülteci, Ermeni, Rum olmasın"
Kadir Has Üniversitesi, Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmanın sonuçlarına göre, Ermenistan’ı düşman ülke olarak görenlerin oranı yükseliyor; Eşcinsel, mülteci, Ermeni ve Rum komşu istemeyenler de önemli bir oran oluşturuyor. Ankete katılanların yaklaşık %20’si Türkiye’de yaşamaktan memnun değil.
‘Antakyalı Arapdilli Ortodokslar İstanbul’da hak ettikleri saygıyı görmeliler’
‘Üç Milliyetçiliğin Gölgesinde Kadim Bir Cemaat: Arapdilli Doğu Ortodoksları’ başlıklı kitap İstos Yayınları’ndan çıktı. Editörlüğünü Haris Rigas’ın yaptığı kitapta, Antakya’da Arapça konuşan, dini olarak Ekümenik Patrikhane’ye bağlı olan Ortodoks Cemaati’ne dair dört makale yer alıyor. ‘Örnek Vatandaşlar mı? Beşinci Kol mu?: Sekülerlik İle Çokkültürlülük Arasında Suriye ve Türkiye’deki Rum Ortodoks Toplulukları’ başlıklı ilk makale Haris Rigas’a ait. ‘Antakya’da Rum (Arap) Hıristiyan Kimliğinin Görünürlük Biçimleri: Etnisite, Ayrımcılık ve Mülksüzleştirme’ başlıklı ikinci makale ise Şule Can ve Zerrin Arslan tarafından kaleme alınmış. ‘İstanbul’da Yaşayan Antakyalı Ortodoksların Kendilerini Kimliklendirme Süreci ve İstanbul Rum Cemaatiyle İlişkisellikleri’ başlıklı üçüncü makale ise Özgür Kaymak ve Anna Maria Beylunioğlu tarafından yazılmış. ‘Nar Ağaçlarının Köyü Tokaçlı’ başlıklı dördüncü ve son makale ise Polina Gioltzoglou tarafından kaleme alınmış.
Farklılıkları ve benzerlikleriyle Antakyalı ve İstanbullu Rumlar
Bu çalışma, Bilgi Üniversitesi, ‘İstanbul’da Kültürel Çeşitliliğin Sivil Toplum Aktörlerini Geliştirme Projesi’ Kapsamında hazırlanan ‘Antakya ve İstanbul Rumları İlişki(sizliği)si: Farklılıklar-Benzerlikler’ isimli makaleden derlenmiştir.
İstanbullu bir Rum'dan Erdoğan'a mektup var
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretinde dile getirdiği taleplerin ve Lozan Anlaşması’nı tartışmaya açmasının yankıları sürüyor. İstanbul’da Rumca yayınlanan Apoyevmatini gazetesinde 15 Aralık Pazartesi günü İstanbul doğumlu Aleko Papadopulos’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben bir mektubu yayınlandı. Apoyevmatini gazetesinin genel yayın yönetmeni Mihail Vasiliadis büyük bir incelik göstererek bu mektubu Agos okurları için Türkçeye çevirdi. Türk Yunan ilişkilerinin yakın dönemi ve bugünü hakkında önemli tespitler içeren bu mektubu paylaşıyoruz.
Pavlopulos ve Erdoğan arasında 'Lozan' polemiği
Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 'Lozan Antlaşması' polemiği yaşandı.
Edirnekapı Aya Yorgi Kilisesi, kapılarını açıyor
Edirnekapı Aya Yorgi Kilisesi, kapsamlı restorasyonun tamamlanmasının ardından pazar günü yeniden kapılarını açacak.
Bir gazetenin 40 yıllık macerası: İHO
İstanbul Rum toplumunun iki gazetesinden biri olan İHO 40. yılını kutluyor. 1977’de yayın hayatına başlayan gazetenin yayın yönetmeni Andrea Rombopulos, İHO’nun nereden nereye geldiğini ve kişisel gazetecilik serüvenini anlattı.
Hatay ve Mersin vakıflarının ’36 Beyannamesi sorunu çözüm bekliyor
Azınlık Vakıfları Temsilci Ofisi’nin Antakya’da düzenlediği Paskalya yemeği, bölgedeki vakıfların yaşadıkları sorunları dile getirmeleri için bir imkan oldu. Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fadi Hurigil’in yemekte yaptığı konuşma tüm bu sorunları tarihsel süreç açısından özetler nitelikteydi.
Anadolu’nun unutulan Rum nüfusu
Araştırmacı Ari Çokona’nın ’20 Yüzyıl Başlarında Anadolu ve Trakya’daki Rum Yerleşimleri’ başlıklı kitabı, Literatür yayınevi tarafından raflardaki yerini aldı. Çokona'yla, 20. yüzyılda Rumların sosyal örgütlenmeleri, eğitimleri, meslekleri, sanat ve spora ilgileri hakkında bölümlerin yanı sıra okudukları gazete ve dergilere, dinledikleri müziklere, kurdukları derneklere yer verilen kitabı hakkında konuştuk