Edirnekapı Aya Yorgi Kilisesi, kapsamlı restorasyonun tamamlanmasının ardından pazar günü yeniden kapılarını açacak.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, kendi uhdesinde gayrimüslim toplumlarının ibadethanelerini restore etme çalışmalarına devam ediyor. Büyük Edirne Sinagogu’nun restore edilmesinin ardından İstanbul’da da bir Rum Kilisesi restore edildi. Edirnekapı Aya Yorgi Kilisesi, kapsamlı restorasyonun tamamlanmasının ardından Pazar günü yeniden kapılarını açacak. Kilise külliyesi içinde bulunan okul binası ise müzik enstitüsü olarak hizmet verecek.
Edirnekapı Aya Yorgi Kilisesi’nin varlığı 9. yüzyıldan beri kesin olarak bilinmekte. Birkaç defa yıkılıp yeniden yapılan kilise, 1556 yılında Mihrimah Sultan Cami’nin yapılması için yıkılmış ardından caminin yanına yeniden yapılmış. 1726 yılında kilisenin ilk restorasyonu yapılmış ancak daha sonra çıkan bir yangında harap olmuş. 1836 yılından yeniden inşa edilmiş. Mimarı kayıtlara Hacı Nikolaos olarak geçmiş.
4 Milyon TL harcandı
Kilise, uzun yıllar boyunca ibadete açık kalmış. Ancak 1974 yılında Edirnekapı Aya Yorgi Kilisesi ve Mektebi Vakfı, mazbutaya alınarak yönetimi Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçmiş. O tarihten sonra da kilisede ibadet yapıldığı biliniyor. Kilise en son 1980’li yıllarda restorasyon gördü. Vakıflar Genel Müdürlüğü, yaklaşık üç yıl önce restorasyon çalışmalarına başladı.
Kilise, okul binası, papaz evi, çeşmesi ve bahçeyi çevreleyen duvarda restorasyon çalışması yapıldı. Restorasyon kapsamında kilise külliyesi aslına uygun hale getirildi, çevre düzenlemesi de yapıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre , restorasyon için 4 Milyon TL’ye yakın harcama yapıldı.
Kilise restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 19 Kasım’da yeniden açılacak. Düzenlenecek olan açılışa Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun da katılmasının bekleniyor. Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de açılışa katılacak. Ayrıca Yorgos Marinakis de açılışta küçük bir konser verecek.
İbadete açık olacak
Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasından sonra kilise ibadete açık olacak. Kiliseye, Rum Patrikhanesi tarafından bir din görevlisinin ataması da yapıldı.
Müzik merkezi
Kilisenin bulunduğu külliye içinde bir de okul binası var. Okul binası da restore edildi. Okul binası müzik çalışmalarının yapıldığı bir enstitü olarak çalışacak. Rum toplumunca 1953 yılında kurulan ve müzik çalışmaları yapan Beyoğlu Musiki Sevenler Derneği, okul binasına şube açacak. Kilise müziği üzerine çalışan dernek, yeni okul binasında Rum toplumunun kilise müziğinin yaşaması üzerine çalışacak. Ayrıca kompleksin çok kültürlü İstanbul müziği üzerine araştırmaların yapıldığı bir merkez haline gelmesi planlanıyor.
Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas, restorasyon çalışmasının Rum toplumunda heyecan yarattığını belirterek “Edirnekapı konuşur olduk” dedi.
Restorasyon sürecinin başarılı olduğunu da söyleyen Vingas, “Restorasyon çalışması boyunca bizimle temas halinde oldular. Patrikhaneyle beraber çalıştılar. İrtibatlar hiç kesilmedi. Bunun sonucunda da oldukça başarılı oldu” diye konuştu.
Vingas, “Rum toplumu demografik olarak bu kadar yükü kaldırabilecek durumda değil. Bu nedenle kiliselerin alanını biraz daha geniş tutmak istiyoruz. İbadethane temel işlevidir ama kilise müziği sayesinde dünya müziği ile bir ilişki kurulabilir. Bu kültürün İstanbul’dan kaybolmaması gerekiyor. Hem ibadethanelerimizi canlı tutabiliyoruz hem de çok kültürlülüğü. “