DEVLET
1998 müdahalesi istifayla çözülmüştü
Türkiye’de Ermeni patrikhanesinin seçim sürecine devlet tarafından her dönem müdahale edildi. 1998 yılında da seçim yapılmasına izin verilmemiş, Ermeni toplumu uzun süre yine seçim yapmak için mücadele etmek zorunda kalmıştı.
Kimlik bilgilerinin internete sızması kimin suçu?
Yaklaşık 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin internete sızması kişisel güvenlik tartışmalarını alevlendirdi. Bilişim hukukçularına göre, Hükümet yetkilileri tarafından ‘veri korumasına çare’ olarak sunulan Kişisel Verileri Koruma Kanunu’ysa devletin bazı ‘hassas verileri’ kullanmasına meşru zemin sunacak.
Varto’da 1990’ların geri dönüşü
Araştırmacı, yazar ve avukat Fırat Aydınkaya, çocukluğunun geçtiği ‘1990’ların Varto’suyla’ 2015’in Varto’sunu çok çarpıcı iki anekdot üzerinden anlatıyor. Aydınkaya’nın “1990’lara mı dönüyoruz?” tartışmalarına önemli bir katkı niteliğindeki yazısını sunuyoruz.
Polisin "destanına" tanık olanlar anlattı
Devletin vatandaşına ‘savaş’ açtığı bir dönemin simge sözlerinden “Polis destan yazdı”, İstanbul, İzmir, Ankara, Antakya, Eskişehir, Adana, Mersin ve Antalya’da bu şiddete maruz kalanların tanıklıklarından oluşan bir kayda dönüştü. Kitabı derleyen ekipten Deniz Koloğlu ve Saner Şen anlatıyor.
Eren Keskin: Türkiye bir suç silsilesi üzerine kurulu
Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi uzun süre sessizliğini koruduktan sonra Eren Keskin davası ile tekrar gündeme geldi. Keskin’le hakkında açılan davayı ve ifade özgürlüğünün çarptığı duvarları konuştuk.
Başyazı: Kobanê’nin Çözüm’ü, Çözüm’ün Kobanê’si
Agos'un bu haftaki başyazısından: Kobanê’de çıkan yangının ateşi Suruç’a, alevi bütün ülkeye yayılır. Ama en tehlikelisi, ‘çözüm süreci’ adlı sabır taşını göğsüne bastıran Kürt halkının, kor haline gelen o taşı elinden düşürmesidir.