AZINLIK OKULLARI
Azınlık okullarında teşvik dibe vurdu
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), geçtiğimiz senelerde, özel okullara yönelik yapılan teşviklerde azınlık okullarına pozitif bir ayrıcalık yaparak başvuru yapan bütün öğrencileri teşvik kapsamına almıştı. Ancak bu yıl bu yaklaşımdan vazgeçildiği görülüyor.
Azınlık okullarına destek bu yıl da devam ediyor
MEB’in özel okullarda okuyan öğrencilere yönelik başlattığı teşvik uygulaması bu yıl da devam ediyor. Azınlık okullarının tamamı teşvik kapsamında. 15 Ağustos’ta başlayan başvurular 2 Eylül’e kadar devam edecek.
Azınlık okullarının ‘bürokrasi’ feryadı
Azınlık okullarının yaşadığı sorunlara her gün bir yenisi ekleniyor. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), okullara, kayıt işlemleri sırasında kullanılması için yeni bir ‘kayıt sözleşmesi’ gönderdi.
Mahkeme, okul kaydında vaftiz kâğıdı aramadı
Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Haziran ayında yayımladığı, soy kodu uygulamasında kayıt yetkisini okul müdürlerine bırakan genelgesine karşın, daha önce açılmış davalarda verilen son kararlar uygulamayı yeni bir boyuta taşıdı.
Okullar 'işletme' olmasın
Azınlık okullarına ilişkin, son dönemde gündeme gelen ‘iktisadî işletme’ sorununu tartışmak üzere 17 Kasım’da bir toplantı yapıldı.
Okullarda alarm zilleri çalıyor
2015-2016 eğitim yılına Ermeni okulları toplam 2.947 öğrenciyle başladı. 10 yıl öncesine göre okulların öğrenci sayısı yarı yarıya azalmış durumda. Başta Sahakyan ve Feriköy olmak üzere bazı okullarda ciddi mali sıkıntılar yaşanıyor. Özel okullara teşvik kapsamında yapılan yardımlar da sıkıntıya köklü çözüm getirmiyor. Üstelik kimi veliler, yardımı gerekçe göstererek bağışları azaltıyor.
Devlet okullara bu yıl da yardım ediyor ama...
Millî Eğitim Bakanlığı, özel okullara teşvik için geçen yıl başlattığı maddi destek uygulamasını bu yıl da sürdürüyor. Ama okullar geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bazı sorunlarla karşı karşıya.
Azınlık okulları ‘iktisadi işletme’ değildir
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Ermeni okullarının Lozan’ın 40. maddesine göre ayrı bir statüye sahip olduğu ve özel okul olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığını, dolayısıyla özel okullara uygulanan söz konusu yasal işlemlerin, azınlık okullarına uygulanamayacağını söyledi.
Okullara vergi darbesi
Vakfılar Genel Müdürlüğü, yüzlerce yıl vakıf bünyesinde faaliyet gösteren okulların, vakıflardan ayrı birer şirket hâline gelmelerini istedi. Okulların şirkete dönüşmesi, vergi ödemelerine neden olacak. Vergiler, hem okullar, hem de veliler için ciddi mali külfet demek. Okul yönetimleri, karara tepkili.
‘Azınlık okullarının dertleri birkaç günde çözülebilir’
Mahkeme kararlarına rağmen, soy kodu uygulaması devam ediyor. Cumhuriyet tarihi boyunca ağır baskılar yaşamış gayrimüslim okulları, hâlâ sorunlarının çözülmesini bekliyor. Geçtiğimiz hafta Agos’un manşetine taşıdığı soy kodu uygulamasının tarihini, sorunun nasıl çözüleceğini ve hükümetin politikalarını, Uluslararası Azınlık Hakları Grubu Türkiye Koordinatörü Nurcan Kaya’yla konuştuk. Kaya, hükümetin azınlık paradigmasını bir türlü yıkamadığına dikkat çekiyor.