301. MADDE
Diyarbakır Barosu’na bir ‘soykırım’ davası daha
Diyarbakır Barosu’na ‘Yüzleşme ve Helalleşme 24 Nisan 1915 Tarihinden Başlamalıdır’ başlıklı açıklamaları nedeniyle TCK 301. maddesi kapsamında yeni bir dava daha açıldı. Bununla birlikte 2017'den beri Baro yöneticileri hakkında açılan dava sayısı altıya yükseldi.
Paylan’a ‘301 fezlekesi’
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’a röportaj ve konuşmaları gerekçe gösterilerek dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlandı.
Paylan’a 301 fezlekesi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan hakkında 301. madde ve ‘Cumhurbaşkanına Hakaret’ suçunu düzenleyen 299. maddeden fezleke düzenledi ve TBMM’den Paylan’ın dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. Adalet Bakanlığı’nın Paylan’ın 301. maddeden yargılanmasına izin verdiği ortaya çıktı.
Utanç kararı emsal oldu
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün basın danışmanı Ahmet Sever’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Mustafa Varank’a hakaret ettiği gerekçesiyle mahkûm edilmesine ilişkin kararın gerekçesi açıklandı. Gerekçede Hrant Dink’in hedef olmasına neden ve Türklüğü hakaret iddiasıyla yargılandığı davanın kararı emsal olarak gösterildi. Karar AİHM’den dönmüştü.
Beştaş'tan "TCK 301 kaldırılsın" talebi
HDP'li Meral Danış Beştaş, "Türklüğü aşağılamak" başlıklı TCK 301.maddenin kaldırılması için TBMM Başkanlığı’na yazdı.
Agos'un arşivinden - Niçin hedef seçildim?
Agos'un arşivinde bugün, Hrant Dink'in 12 Ocak 2007 tarihinde yazdığı yazısını yayımlıyoruz.
Baskın Oran: Yeni 301 TCK 299
Baskın Oran, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçunu düzenleyen TCK 299. maddeyle ilgili yazısında, maddenin işlevinin TCK 301 gibi muhalifleri sindirmek olduğunu belirtiyor, 301’i de aşan uygulamalarla daha büyük bir zulme neden olduğunu söylüyor.
Türkiye ‘301’i kaldırmam’ diyor
Türkiye, Birleşmiş Miletler İnsan Hakları Konseyi’nin önerdiği 278 reform ve yasa değişikliği tavsiyesinden 203’ünü kabul ederken, 75’ini reddetti. Çoğunluğu ifade özgürlüğüyle ilgili olan 75 önerinin içinde Hrant Dink’in de yargılandığı, Türklüğün aşağılanmasına ilişkin tartışmalı yasa ‘301’inci Madde’ de var. Türk Ceza Hukuku Derneği Başkanı Av. Fikret İlkiz’e göre, Türkiye, BM toplantısında çıkan 301’le ilgili tavsiyeye karşıt görüş sunarak, bu maddenin ifade özgürlüğüne aykırı olmadığını savunmaya devam etti.