SOYKIRIMIN 100. YILI
Taner Akçam: 2015’te kilit rolü Papa üstlendi
2015, Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı vesilesiyle büyük önem taşıyor. Yıl boyunca Türkiye’de ve dünyada pek çok anma etkinliği düzenlendi. 2015’te ilk kez bir Papa, 1915’te yaşananları soykırım olarak nitelendirirken, Avrupa Parlamentosu ve Almanya’nın Ermeni Soykırımı’nı kabul ettiğine tanık olduk. Soykırımın 100. yılında yaşananları ve bu yılın önemini, Clark Üniversitesi Holokost ve Soykırım Araştırmaları Merkezi’nden Prof. Taner Akçam’la konuştuk.
‘Ne yapacaksın, bu sefer de 15-20 milyon Kürt’ü mü öldüreceksin?’
Dünyanın önde gelen soykırım araştırmacılarından Ronald Grigor Suny, Sabancı Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Ermeni Soykırımı’na Eleştirel Yaklaşımlar’ başlıklı konferans için İstanbul’daydı. Suny ile beraber, önce Ermeni Soykırımı’nın 100. yılının bir değerlendirmesini, sonra Kürdistan’da yaşanan olaylara Ermeni Soykırımı perspektifiyle bakan bir söyleşi yaptık.
Gorki sahnesi 1915’i anlatacak
Geçen yüzyılın ortasında Doğu Berlin’de kurulan iki tiyatro, Berlin’i Avrupa’da politik tiyatronun merkezi haline getirmiş. Doğum yeri olan şehirde, geçen yüzyıldaki gücünden hiçbir şey kaybetmeden varlığın sürdüren eden politik tiyatronun en önemli temsilcilerinden Maxim Gorki Tiyatrosu, iki aya yayılan, geniş bir programı Ermeni Soykırımı’nın 100. yılına ithaf etti.
‘Türkiye’de Ermeni olmayı anlamaya başladım’
14. !f Uluslararası Bağımsız Film Festivali’nin uluslararası ‘Aşk & Başka Bi’ Dünya Yarışması’nın üç jürisinden biri olan Kanadalı oyuncu Arsinée Khanjiyan'la Türkleri, Ermenileri, Türkiye’yi ve diasporayı konuştuk.
Sarkisyan Karekin II ve Aram I'le görüştü
Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II ve Kilikya Katolikosu Aram I’le Soykırımın 100. yılı anma organizasyonu çerçevesinde buluştu.
Erdoğan'ın hedefinde Diaspora var
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Biz samimiyiz ama
ölçümüz şu; arşivlerimiz açtık varsa siz de açın ve bizim şu anda hala açılabilecek arşiv noktasında belgelerimiz var. Biz bunları da açmaya hazırız. Varsa üçüncü ülke onlar da açsın. Tarihçileri mi koyacağız arkeologları mı koyacağız, siyaset bilimcileri mi koyacağız kimleri görevlendireceksek görevlendirelim, onlar beraber çalışsınlar ondan sonra çıkacak rapora hep beraber saygıyı duyalım.”
Depo’da yıl boyunca 1915’e yolculuk
İstanbul Tophane’deki Tütün deposundaki Depo sergi mekanı, 2015 boyunca, Soykırımın yüzüncü yılı için özel olarak hazırlanmış sergilere ev sahipliği yapacak. Bir seneye yayılmış 10 farklı serginin büyük bir kısmı, Diaspora’dan sanatçıların aile köklerini keşfe çıktığı ve geçmişle yüzleştiği işlerden oluşuyor.