ARİS NALCI
2024'e Bakış/Türkiye-Ermenistan: Normalleşme sürecinde üçüncü perde
Süreçteki temel zorluklar değişmedi. Türkiye; Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış anlaşmasını ön koşul olarak sundu ve Ermenistan, diaspora ile iç dengeler arasındaki ince çizgide ilerlemek durumunda kaldı. Ayrıca, bölgesel güç dengeleri, Rusya, Batı ve NATO gibi uluslararası aktörlerin müdahil olduğu bir çerçevede şekillendi ve bu durum, süreci sadece iki ülkeyi değil, tüm bölgeyi ilgilendiren bir mesele haline getirdi.
İstanbul-Yerevan rotasında yeni havayolu
Türkiye -Ermenistan arasındaki normalleşme süreci bir süredir olduğu yerde sayıyor gibi görünse de ekonomik açıdan küçük de olsa yeni adımlar atılıyor.
Zabel Yesayan Hamburg'da anıldı
Almanya'nın Hamburg şehrinde bulunan Interkültürel Denkfabrik Derneği 18-20 Kasım tarihleri arasında Zabel Yesayan Edebiyat ve Kültür Günleri düzenledi.
Fransa'da sonucu Mélenchon'un oyları belirleyecek
Büyük bir ihtimalle Le Pen ikinci turu kazanamayacak, ama oylarındaki yükseliş artık Fransa'da aşırı sağın ve beyaz milliyetçiliğin görmezden gelinemeyeceğinin göstergesi.
"Çoğunluk normalleşmek istiyor, ama ne pahasına olursa olsun demiyor”
Normalleşme sürecinde bu hafta diasporadan bir sese yer vereceğiz. Antalya Diplomasi Forumu sonrasında özellikle diaspora kuruluşları, normalleşme sürecinde Ermenistan'ın zayıf pozisyonu nedeniyle Türkiye'nin sürekli 'gizli' taleplerle süreci kullanacağı ve nihayetinde de sonuçsuzluğa iteceği görüşünde. Bu yönde yapılan kampanyalarda, Diplomasi Forumu’nda Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun el sıkışan fotoğrafı, üzerine çarpı işareti konarak sosyal medyada paylaşılıyor. Biz bu hafta Türkiye'de yapılan soykırım anmalarına diasporadan ilk gelen katılımcılardan olan Nicolas Tavityan ile söyleşiyoruz. Tavityan AGBU'nun (Ermeni Yardımseverler Derneği) eski Avrupa Direktörü. Tavityan bu görevini geçtiğimiz aylarda bıraktı ve Ermenistan hükümetinin yurtdışındaki Ermeni profesyonellere yaptığı açık çağrıya cevaben Ermenistan'da Diaspora Yüksek Temsilciği danışmanı olarak çalışmaya başladı. A.N.
“Karabağ artık dünyanın en büyük Rus üssüdür”
Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki 44 günlük Karabağ Savaşı döneminde durumu dünyaya sakince ve mantıklı bir dille anlatma konusunda oldukça sorun yaşandı. Tam bu dönemde Ermenistan'da Batı tarzı gazetecilik yapan CivilNet önemli bir rol oynadı. Uluslararası analist Eric Hacopian yorumları ile fotoğrafı farklı görmemizi sağladı. Birçoklarının belki haberi bile yoktur blogundan, ama “Eric Hacopian ile olayların içyüzü” programını kaçırmamanızı öneririm. Ukrayna savaşı, uluslararası diplomasi ve Ermenistan gündemi için zihin açıcı bir yolculuk vadediyor Hacopian’ın yorumları. Los Angeles'lı siyasi danışman ve analist Eric Hacopian ‘Anormalin Normali’ dizimiz için sorularımızı yanıtladı. A.N.
“Mümkün olanla başlamak her zaman makuldür”
Türkiye- Ermenistan normalleşme sürecinde özel temsilciler ikinci görüşmelerini Viyana'da yaptı. Bu normalleşme sürecinde dışarıda kalmış gibi gözüken Avrupa, bu aralar Ukrayna krizi ile boğuşuyor, ama bir yandan da Türkiye-Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde bir platform.
Türkiye ve Ermenistan, Türkler ve Ermeniler arasındaki normalleşme ve yüzleşme süreçlerini uzun yıllardır yakından takip eden, AB uzmanı akademisyen Cengiz Aktar sorularımızı yanıtladı.
"Normalleşme başarılı olursa bölgede bir 'oyun-değiştirici' olacak"
Söyleşi serimize bir haftalık aranın ardından, Ermenistan’daki bağımsız düşünce kuruluşu Bölgesel Çalışmalar Merkezi’nin direktörü Richard Giragosian’la devam ediyoruz. Yirmi yıldır bölgesel aktörleri, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini ve bu ilişkilerin uluslararası alandaki etkilerini izleyen Giragosian’ın, Newsweek Türkiye dergisinde (2008–2011) yayımlanan analiz yazıları yoğun ilgi görüyordu. Giragosian’la Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki yeni ivmenin bölgesel etkileri üzerine konuştuk. A. N.
Osman Kavala: Samimi dostlukların yaygınlaşması vakit alacaktır
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinin konuşulduğu bu günlerde aklımdaki en önemli sorulardan biri hep şu oldu. İyi de bu konuda benim bildiğim sivil toplum alanında en büyük adımları atmış kişiler Türkiye'de hapisteyken nasıl olacak bu? TBMM’de Soykırımı tanıyan 8 dakikalık anma konuşmasını yapan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hapiste. Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerde başından beri bu iki ülkenin insanlarına inanan Osman Kavala hapiste... Peki ama böyle bir ortamda normalleşmeden söz edebilir miyiz? Kendi içimde bulamadığım cevapları Osman Kavala'ya sordum... Her zamanki erişilebilirliği ile onca mektup ve sorular arasından zaman ayırdı ve cevapladı, sağolsun.
Sağduyumuz oldu...A.N.