Ermenistan Başbakanı Serj Sarkisyan'ın 10 Ekim'de Avrasya Ekonomik Birliği'ne imza attığı saatlerde Yerevan sokakları hareketliydi. Şehrin Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 10 bin kişi, hükümetin Rusya yanlısı politikasına, yolsuzluğa ve ekonomik başarısızlğa karşı protesto eylemi düzenledi.
Belarus’un başkenti Minsk’te cuma günü düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu ve Avrasya Ekonomik Birliği’nin zirvesinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye olmasına ilişkin anlaşmayı imzaladı. Böylelikle Ermenistan, Avrupa entegrasyonu politikasına nokta koymuş oldu.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ermenistan’ın katılımı için “Bu antlaşmanın imzalanmasının Ermenistan ekonomisine ilk 1-2 yıl içinde olumlu katkı sağlayacağını umuyorum. Gümrük duvarlarının ve idari duvarların kaldırılmasından sonra bu büyüme eğilimi güçlenecek. Halkın reel geliri artacak ve istihdam düzeyi yükselecek” diye konuştu.
Anlaşmanın imzalandığı saatlerde ise Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bir hükümet karşıtı protesto eylemi düzenlendi. Başbakan Serj Sarkisyan’ın istifasını talep eden kalabalık, ülkenin ekonomik büyümesinin yavaşlığı ve Sarkisyan’ın imza koyduğu Avrasya Ekonomik Birliği anlaşmasıyla kesinleşen Rusya yanlısı politikasına karşı bir araya geldi. (GK)
Ülkenin üç ana muhalefet partisi olan Müreffeh Ermenistan Partisi, Miras Partisi ve Ermenistan Ulusal Kongresi tarafından ‘Özgürlük Meydanı’nda düzenlenen eylemde konuşan eski Başbakan ve Ermenistan Ulusal Kongresi lideri Levon Ter-Petrosian, “suçlu ve bozulmuş hükümetten kurtulma zamanımız geldi” dedi. Miras Partisi lideri Raffi Ovannisian ise, Sarkisyan’ın Belarus’ta attığı imzanın ‘halkın iradesini hiçe saymak’ anlamına geldiğini söyledi.
AFP’ye konuşan 34 yaşındaki protestocu Anna Saroyan, “İktidar Ermenistan’daki yaşam standardını yükseltmek için yeterince zaman harcadı fakat başarısızlığa uğradılar, artık gitmeliler” dedi. Al Jazeera’ya konuşan 61 yaşındaki protestocu Ashot Petrosyan ise ‘bu hükümetin halkın değil kendi çıkarı için çalışmasından artık bıktım’ açıklamasını yaptı. 29 yaşındaki Lousineh Navasartian ise yolsuzluktan ve işsizliğin neden olduğu göçten şikayetçi: “göç oranı korkunç boyutlarda. Toplumun her kesiminde ise yolsuzluk var.”
Ermenistan’da gittikçe artan işsizlik oranı düşük maaşlar nedeniyle her ay yüzlerce insanın ülkeden göç ettiği belirtiliyor.