Gazze'nin Şuacciye bölgesinde dün çoğu kadın ve çocuk en az 96 Filistinli öldü. İsrail tarafında da Cumartesi gecesinden bu yana 13 asker hayatını kaybetti. Binlerce Filistinli mülteci kamplarına kaçarken Ban Ki-Mun ve Barack Obama, acil ateşkes çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire’ye gidiyor.
İsrail’in 8 Temmuz’da başlattığı saldırıların devam ettiği Gazze'den dün en kanlı günlerden biri yaşandı. En az 96 Filistinli öldü, 'Sınır Tanımayan Doktorlar', hayatın kaybedenlerin çoğunluğunun kadın ve çocuk olduğunu açıkladı. İsrail tarafında da Cumartesi gecesinden bu yana 13 askerinin hayatını kaybetti. Binlerce Filistinli mülteci kamplarına kaçarken ABD Başkanı Barack Obama, acil ateşkes çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere Kahire’ye gidiyor.
Temmuz ayı saldırılarından bu yana 476 kişi öldü, 3 binden fazla kişinin yaralandı; Gazze’de 83 bin 695 kişi evini terk etmek zorunda kaldı.
Pazar günü pek çok ölümün yaşandığı Gazze’nin doğusundaki Şuacciye bölgesine İsrail kuvvetlerinin ilerleyişi devam ediyor. Pazar günü hayatını kaybeden Filistinlilerin 67’si Şuacciye bölgesinde yaşıyordu.
Hamas'ın askeri kanadı bir İsrailli askeri rehin aldığını duyururken, İsrail bu iddiayı yalanladı.
'İsrail devam edecek'
İsrail’de ikisi ABD vatandaşı 18 İsrailli asker hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Şuacciye için 'terörün kalesi' ifadesini kullandı ve roketlerin İsrail'e bu bölgeden fırlatıldığını söyledi. Netanyahu, “İsrail ordusunun nüfusun yoğun olduğu bölgelere girmekten başka şansı kalmadığını” ifade etti ve sivillere bölgeleri terk etmeleri uyarısında bulundu. Netanyahu, “ülkede güvenlik sağlanana kadar Gazze'ye yönelik saldırılara devam edeceklerini ve gerekli görülmesi durumunda saldırıları genişleteceklerini” belirtti.
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Gazze'nin doğusundaki Şuacciye'deki saldırılar ve can kayıpları için 'katliam' ifadesini kullandı.
84 bin kişi evini terk etti
Geçen Perşembe başlayan kara harekatının ardından BM, Gazze'de evini terk etmek zorunda kalan 83 bin 695 kişinin 61 sığınağa yerleştirildiğini ve rakamın hızlar arttığını belirtti. BM çadırları şimdiden dolmuş durumda, ayrıca bazı Filistinlilerin çadırlar güvenli olmadığı için korktuğu belirtiliyor. Zira daha önceki saldırılarda mülteci çadırlarına da bomba atılmıştı.
Görgü tanıkları Şuacciye sokaklarında çok sayıda ceset olduğunu ifade etti. Bölgede yardım ulaştırmak için karşılıklı ateşkes anlaşmasına varıldı fakat ateşkes bir saatten kısa sürdü. Taraflar ateşkesin bozulmasından birbirlerini suçladı.
Avustralya'nın Sydney şehrinde gerçekleşen Filistin'e destek eyleminden. Fotoğraf: AA |
Saldırı kınanıyor
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona ermesi için uluslararası toplumdan da çağrılar yükseldi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, 'Bu vahşi eylemleri kınıyorum. İsrail kendini azami şekilde sınırlamalı ve sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı' dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'İsrail ve Gazze'de gerilimin tırmanmasından ve sivillerin ölümünden derin endişe duyduğu, en kısa sürede ateşkes ilan edilmesi gerektiği' ifade edildi. Açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Pazartesi günü Gazze'deki duruma ilişkin Kahire'de Mısırlı yetkililerle görüşeceği belirtildi.
Katar Dışişleri Bakanı Halit el Attiya da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı, 'Filistin halkı artık kuşatmayı kabul etmiyor ve uluslararası toplum görmezden geliyor” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki-Mun da İsrail'in askeri operasyonuna son vermesi çağrısında bulundu ve 'Her iki tarafın da uluslararası insani hukuka saygı göstermeleri talebim yineliyorum. Şiddet şimdi sona ermeli” dedi.
Ayrıca Fransa, İngiltere, Meksika, Hollanda, Danimarka, Fas, Avustralya gibi pek çok ülkede de İsrail saldırıları protesto edildi. (GK)