'Modanın Parıldayan Yıldızları' serisinin yeni bölümünde, vintage ve modernizmi sentezleyerek birbirinden farklı eklektik tarzda şapkalar tasarlayan Melisa Erkol’u tanıyoruz. Kullandığı farklı aksesuarlarıyla anılan ünlü sanatçı Bülent Ersoy için de birçok kez saç ve kıyafet aksesuarları tasarlayan Melisa’yla, helenistik dönemden esinlenen şapkaları ve saç aksesuarları üzerine konuştuk.
FOTOĞRAF: BERGE ARABIAN
KARİN BAL
karinbal89@gmail.com
Söyleşi dizimizin üçüncü haftasında, vintage ve modernizmi sentezleyerek birbirinden farklı eklektik tarzda şapkalar tasarlayan Melisa Erkol’u tanıyoruz. Kullandığı farklı aksesuarlarıyla anılan ünlü sanatçı Bülent Ersoy için de birçok kez saç ve kıyafet aksesuarları tasarlayan Melisa’yla, helenistik dönemden esinlenen şapkaları ve saç aksesuarları üzerine konuştuk.
-
Kendi markanızı kurma yolculuğunuz nasıl başladı?
İlkokulu Dadyan’da, liseyi de Getronagan’da okuduktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nü bitirdim. Üniversitedeyken sektörün önde gelen organizasyon şirketlerinden birinde ve ardından Beymen’de görsel düzenleme sorumlusu olarak çalıştım. Sektörde edindiğim tecrübelerin ve sanatçı bir aileye sahip olmamın da etkisiyle, 2005’te henüz üniversite öğrencisiyken Fransız Sokağı’nda 'Nerobianco Design Studio' adını taşıyan organizasyon şirketimi kurdum. Firmamda organizasyon ve vitrin tasarım hizmetleri sunuyordum. Ancak aldığım güzel sanatlar eğitiminin zihnimde yarattığı ‘her şeye sanatsal bakma eğilimi' ile zamanlafarklı yeteneklerimi keşfettim. Kendi elimden ve zihnimden çıkan ürünlerin insanların en mutlu günlerinde yer alabileceği düşüncesiyle, organizasyona ek olarak aksesuarlar yaratmaya başladım. 2012’den beri kendi adımı taşıyan Melisa Erkol markasıyla şapka, gelin buketi, saç ve çeşitli gelin aksesuarları tasarlıyorum.
-
Peki, şapka tasarlama fikri nereden çıktı?
Katılacağım bir organizasyon için şapka arayışına girdim ve istediğim gibi bir şapkayı oldukça zor buldum. O zaman sektörde şapka tasarımında bir açık olduğunu gördüm ve şapkalar tasarlamaya başladım. Genel taleplerden ziyade, her şeyde olduğu gibi şapka tasarımında da benzerlerinden ayrılan bir tarz ve bakış açısı geliştirdiğimi düşünüyorum.
-
Tasarladığınız şapkaların tarzını nasıl ifade edersiniz?
Şapka nostaljik bir obje, bu nedenle amacım vintage etki ile modernizmi sentezleyerek eklektik tasarımlar ortaya çıkarmak. Aksesuarlarda ve gelin buketlerinde daha çok helenistik tarzları seviyorum ve bunu da tasarımlarıma yansıtıyorum. En çok ilham aldığım kaynaklar geçmişe ait ikonik karakterler; bu nedenle şapkalarımın modellerine yıldız isimleri ve Roma dönemine ait mitolojik isimler verdim. Müşterilerimden gelen taleplere göre özel tasarım şapkalar da yapıyorum. Bu aşamada, öncelikle kişinin o gün kendini nasıl ifade etmek istediği ile ilgili bir analiz yapıyorum, buna göre çizim yaparak üretime geçmeden müşteriye bu çizimi sunuyorum ve üzerine detayları konuşuyoruz.
-
Şapka tasarlarken ne tür malzemeler kullanıyorsunuz?
İpek, tül, vual, tüy, swarovski, yarı değerli ve farklı çeşitte opak taşları sık olarak kullanıyorum. Birçok farklı obje ve dokudan esinlenerek tasarım amaçlı kullanılması daha önce akla gelmemiş kumaşlara ve ürünlere de yer veriyorum. Bir tasarımcı için elma bile doğru bakış açısı ile bakıldığında yeni yaratımlar için muhteşem bir araç olabilir. Amacım aslında tanıdık olanı, tanıdık olmayan biçimlerde sunmak.
-
Bu yıl hangi şapka modelleri revaçta olacak?
Eskiden daha çok büyük şapkalar modaydı, bu yıl ise küçük kep modelleri revaçta. Şapka genelde kişinin kıyafetine uygun bir kombinasyon yapıldığı için ona uygun renkler tercih ediliyor tabii kişinin karakterine ve zevkine de bağlı.
-
Kumaşlardan el yapımı gelin buketleri de yapıyorsunuz. Bu çalışmanızdan bahseder misiniz?
Gelin buketleri için farklı çeşitlerde kumaşlarımız var. Kumaş aynı bir hamur gibidir, onunla istediğiniz gibi oynayabilir ve farklı formlara sokabilirsiniz; benim yaptığım da bu. Farklı boyalar ve teknikler kullanarak kumaşın dokusunu tamamen değiştiriyorum ve yaratmak istediğim buketin ruhuna uyarlıyorum. Elbette bu iş çok fazla el emeği gerektiriyor. Boyama işlemleri sanayileşmeden tamamen elde yapılıyor, kalıplar ile arzu edilen şekilde kesiliyor ve yine elde şekillendiriliyor. Tüm çalışmalarımda olduğu gibi gelin buketlerinde de daha önce hiç kullanılmamış materyalleri bir araya getiriyorum. Buketleri farklılaştırdığına inandığım keten, halat ve doğal taşlar kullanmayı çok seviyorum. Tercihi klasikten yana olan gelinler dışında, aynı zamanda bohem ve rustik bir esinti yaratmaktan hoşlanan gelinlere de hitap ediyorum.
-
İşiniz konusunda ne gibi hedefleriniz var?
Öncelikli hedefim markamın konumunu ve konseptini sağlamlaştırmak; bu da satış ağını genişletmekten geçiyor. Bunun için yurtdışında farklı noktalarla görüşmelerimi sürdürüyorum. Önümüzdeki sezon markam yurtiçinde önde gelen markaların bünyesinde de satılıyor olacak. Uzun vadeli planım ise hedef kitlemin en özel günü olan düğünlerinde; gelinlik, ayakkabı, iç çamaşırı, aksesuar gibi gelinlerin hayallerindeki temel gelin ürünleri ve ihtiyaçlarını bulabilecekleri bir marka olmak.
-
Size nasıl ulaşabilirler?
Showroom’um Yeşilyurt’ta, iletişim ofisim İstiklal Caddesi’nde bulunuyor. Tasarımlarım hakkında fikir edinmek isteyenler Instragram, Facebook ve www.melisaerkol.com’u ziyaret edip benimle iletişime geçebilirler.
-
Son olarak şapka tasarımı dışında yaptığınız diğer çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Beymen’de çalıştığım yıllarda görsel tasarım ve konsept çalışmaları yapıyordum, bu alanı çok sevdiğim için hâlâ vitrin tasarımı danışmanlığı veriyorum ve mağazacılık sektöründen bu konuda talepler alıyorum. Organizasyon alanına gelince, çoğunlukla düğün ve vaftiz organizasyonları yapıyorum. Ermeni toplumunun organizasyonları dışında; kokteyl, bayii toplantısı, lansman ve çeşitli eventler için de organizasyon hizmetleri veriyorum.