"iş güvenliğinde dışarıdaki kurtarma ekiplerinin değil işyerinin neler yaptığı önemli"

Yıldız Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Fatih Yılmaz,‘kazanın’ önlenebilir olduğunu, patlama sonrasında da tahliye ve kurtarma önlemlerinin alınmadığını belirtti. Yılmaz’ın vurguladığına göre iş güvenliği konusunda dışarıdan gelen kurtarma ekiplerinden ziyade işyeri düzeyinde neler yapıldığının sorgulanması gerekiyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Fatih Yılmaz, kamuoyuna yaptığı açıklamada ‘kazanın’ önlenebilir olduğunu, patlama sonrasında da tahliye ve kurtarma önlemlerinin alınmadığını belirtti. Yılmaz’ın belirttiğine göre iş güvenliği konusunda dışarıdan gelen kurtarma ekiplerinden ziyade işyeri düzeyinde neler yapıldığının sorgulanması gerekiyor.

'Meydana gelen kazada ciddi ihmaller söz konusu'

Akademisyen Yılmaz’ın açıklamasının satır başları şöyle:

“Bugün dünyada modern iş güvenliği anlayışında öncelik “önleyici yaklaşıma” verilmiştir. Yani, işyerlerinde kaza risklerini önceden kestirilebilir hale getirip uygun teknik ve organizasyonel önlemleri almak, gerekli bütçeyi ayırarak iş güvenliği çalışmalarını plan dahilinde yürütmektir. Meydana gelen kazada maalesef ciddi ihmaller söz konusu. Elektrik tesisatı, havalandırma sistemleri, asansörler, hava tüpleri, işçilerin kişisel koruyucu malzemeleri var mıydı, yeterli miydi, ulaşılabilir miydi, bakımları yapılıyor muydu? Sorulması gereken buna benzer birçok soru var. Yapılacak incelemelerden sonra bunların cevabını bulacağız.”

'Artık yapılması gereken maden sektöründeki koşulları ortaya koymak'

“Bu noktadan sonra yapılması gereken, Türkiye maden sektöründeki koşulları teknik, organizasyonel ve yönetsel olarak ortaya koymak ve alınması gereken tedbirleri kısa, orta ve uzun vadede planlamaktır. Elbette bu konuda başlıca sorumluluk, yasal düzenleme yapma ve denetim yetkisini elinde bulunduran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndadır.”

'Kurtarma çalışmalarının yetersizliği ölü sayısını bu kadar arttırdı'

Yılmaz, işyerinde tahliye ve kurtarma çalışmalarının önceden planlanıp planlanmadığı ve tatbikat yapılıp yapılmadığı konularının aydınlığa kavuşması gerektiğini söyledi; “Öyle görünüyor ki yapılmamış, yapıldıysa da yeterli olmamıştır.  Çünkü, olay yaşandıktan sonra harici kurtarma ekiplerinin olay yerine intikali ve aradan geçen zaman itibarıyla içerideki yangın ve yoğun duman nedeniyle içeri girmek mümkün olmaz, ki aradan geçen 20 saatte halen ocağın büyük bir kısmına girmek mümkün olmuyor. Maden kazalarında ilk bir saatte yapılan tahliye ve kurtarma büyük önem taşır. Kurtarma çalışmalarının yetersiz olması ölü sayısının bu denli yüksek olmasına neden olmuştur.”

Yılmaz maden kazalarının tek bir nedene indirgenemeyeceğini belirterek, trafo patlaması açıklamasının geçerli olmadığını; neden trafo patlaması olsa bile trafonun alev sızdırmazlığı sorusunun ortada kaldığını belirtti.

Türkiye’nin önemli linyit havzalarından birisi olan Soma’da Geventepe ve Eynez bölgelerinde faaliyet gösteren Soma Holding’in yeraltından çıkarttığı tüm kömürü Türkiye Kömür işletmeleri’ne satıyor.

Madenciliğe 30 yıl önce başlayan Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan, 2012′de yaptığı bir açıklamada daha önce Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) 130-140 dolara mal ettiği kömürün tonunu kendilerinin özel sektörün çalışma tarzıyla 23.8 dolar maliyetle çıkardıklarını söylemişti.

Fotoğraf:Yücel Zorlu / Agence Le Journal

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem