Gökkuşağı bu kez Dersim’de doğuyor

Dersim’de yaşayan LGBTİ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transseksüel, İnterseks) bireyler geçtiğimiz günlerde örgütlenerek Dersim Roştiya Asme (Zazaca ‘Ay ışığı’) adında bir oluşum kurduklarını, ESP Dersim İl Örgütü’nde yaptıkları basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

  Aktivist Hüsrev Organ, soldan üçüncü.

ÖZGÜN ÇAĞLAR
ozguncaglar@agos.com.tr

Dersim’de yaşayan LGBTİ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Transseksüel, İnterseks) bireyler geçtiğimiz günlerde örgütlenerek Dersim Roştiya Asme (Zazaca ‘Ay ışığı’) adında bir oluşum kurduklarını, ESP Dersim İl Örgütü’nde yaptıkları basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

Oluşumlarına dair Agos’a bilgi veren Dersim Roştiya Asme aktivisti Hüsrev Orgun (21), Tunceli Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi. Gündüzleri ev hapsine, geceleri ise karanlığa hapsedilen, ay ışığının altında katledilen eşcinsel ve transseksüellere atfen oluşumlarına ‘Roştiya Asme’ ismini seçtiklerini belirten Orgun, örgütlenmeye başlama çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Geçtiğimiz yıl üniversite eğitimim için Konya’dan Dersim’e geldiğimde, LGBTİ’lere ulaşmak konusunda ilk başta sıkıntı çektim. Çünkü Dersim’de görünür LGBTİ birey yoktu; zamanla onlara ulaşabildim, çok mutlu oldular. Fakat Dersim’de görünür olmalarının da imkânsız olduğunu, dolayısıyla bir oluşumun içinde olamayacaklarını belirttiler.”

Orgun, bu olumsuz geri dönüşlerden sonra geçtiğimiz Mayıs ayında ‘Benim Çocuğum’ belgeselinin galası için gittiği Diyarbakır’da,  Dersim’de okumak isteyen L.E ile tanışmış. L.E’nin girdiği üniversite sınavı sonrası Tunceli Üniversitesi’ni kazanıp Dersim’e gelmesiyle de oluşuma dair ilk adımı atmışlar.

‘LGBTİ, turnosal kağıdı’

Dini ve etnik kimlik gerekçeleriyle yıllarca baskı gören Dersimlilerin çoğunun, söz konusu yine kendileri gibi baskı gören LGBTİ’ler olduğunda nasıl bir tavır aldıklarına dair sorumuzu şöyle yanıtlıyor Orgun: “Bu soruya yanıt vermek çok zor. Çünkü ailelerinden ve çevrelerinden gördükleri baskı nedeniyle, Dersim dışında yaşamak zorunda bırakılan birçok arkadaşımız var şu an. Evet, Dersim halkı cana yakındır, sevecendir ama LGBTİ konusu turnusol kağıdı gibidir.”

Geçtiğimiz yıl 13. Munzur Doğa ve Kültür Festivali için Dersim’e gelen Diyarbakırlı LGBTİ aktivistlerinin öncülüğünde Dersim’de ilk defa gerçekleştirilen LGBTİ yürüyüşüne arkadaşlarının “Acaba orada birileri bizi görüp de sonrasında dedikodumuzu yapar mı?” diye düşündükleri için katılmadıklarını anlatan Orgun, “Zaten biz de bu arkadaşlarımızla dışarıda görüşmeye çalışıyoruz” diyor.

Dersim’de barlarda çalışan kadınlara yönelik baskıya da dikkat çeken Orgun, sözlerini “Burada o kadınlara zarar verilmesi hiç de doğru bir eylem değil. Çünkü bu kadınlar işlerini yapıyor. Mardin de de olsa, İstanbul’da da olsa o işçiler işini yapacak. Asıl hedef olması gereken, bu kadınları çalıştıran kişilerdir. Yani amaç şu an tamamen sapmış durumda” şeklinde bitirdi.


Dersim Roştiya Asme’nin basın açıklamasından

“Dersim’de lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel, interseksler vardır. Bu topraklarda biz de yaşıyoruz. Alışın, buradayız, gitmiyoruz. LGBTİ’lere dönük nefret saldırı ve cinayetleri gün geçtikçe artmakta, yerellerde LGBTİ örgütlenmesinin ihtiyacını doğurmaktadır. Dersim’de bugüne kadar basına yansıyan LGBTİ’lilere dönük herhangi bir nefret saldırısı veya cinayeti görülmemektedir. Ancak bu demek değildir ki, Dersim LGBTİ’lilere karşı nefret beslememektedir. Karanlıklara hapsedilen, gökkuşağı gece çıkan LGBTİ’ler, gökkuşağını güneşli günlere taşımayı hedef olarak önüne koyar.”

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları