Tarihi Anarad Hığutyun Ermeni Katolik Kız Okulu’nun izinsiz olarak otele dönüştürüldüğü iddiasıyla okulun sahibi vakıf yöneticileri hakkında 5 yıla kadar hapis istendi. Vakıf, “İnşaatı yapan şirketin sorumluluğu” dedi. İnşaat şirketi, “Her şey usulüne uygun” diye savunma yaptı.
Anarad Hığutyun Ermeni Katolik Kız Okulu’nda izinsiz inşaat yaptıkları gerekçesiyle aralarında vakıf yöneticileri ile inşaat şirketi yöneticisinin de bulunduğu 7 kişi hakkında dava açıldı. Otele dönüştürme amacıyla yapılan restorasyonu izinsiz yaptıkları iddia edilen 7 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, okul binasının Beyoğlu Anarad Hığutyun Ermeni Katolik Rahibeleri Vakfı adına tapuda kayıtlı olduğu, 1978’de kültür varlığı olarak tescil edildiği 1993’te de kentsel sit alanı içine alındığı vurgulandı.
Büyük ölçüde tamamlanmış
İddianamede özetle şu ifadelere yer verildi: “Vakıf yöneticileri, okulu otele dönüştürmek üzere Cengiz Kabaoğlu’na vekalet verdi. Restitüsyon için verilen proje kurul tarafından uygun bulundu. Ancak mimari, sanat tarihi ve statik açıdan üniversiteden oluşacak uzmanların hazırlayacağı teknik raporun kurula iletildikten sonra projenin değerlendirilmesine karar verildi. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı’ndan da görüş alınmasına karar verildi. Bu kararlara rağmen tadilatların İbrahim Taşbaşı’nın yetkilisi olduğu Toros Turizm tarafından izinsiz şekilde büyük ölçüde tamamlanmış olduğu tespit edildi.”
5 vakıf yöneticisi şüpheli
Böylece Vakıf yöneticileri Antranik Yontan, Arsayürek Saryan, Mari Jaklin Koçyan, Dikran Ödül ve Garo Vahi Avcı, teknik sorumlu Cengiz Kabaoğlu ve İbrahim Taşbaşı hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapisleri istendi.
Dava, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
'Vakıfla ilgisi yok, şirket sorumlu'
Anarad Hığutyun Ermeni Katolik Rahibeler Manastır ve Mektebi Vakfı’nın eski başkanlarından Antranik Yontan da suçlamayı reddederek vakfa ait taşınmazı, 2007 yılında aslına uygun şekilde bakım ve onarımını yapma koşuluyla Toros Anonim Şirketi’ne kira karşılığında tahsis ettiklerini belirtti. Yontan, “Tüm işleri bu şirket yürüttü, bizim müdahalemiz olmadı” dedi. Vakfın 2002-2006 yılları arasındaki başkanvekili Arsayürek Saryan da şöyle konuştu: “Şirket restorasyon onayını almış ve sonra ilgili mevzuatta değişiklik olmuş. Bizimle ilgisi yok. Şu an mevzuata aykırı bir durum söz konusu değil” dedi.
'Çalışmamız izne ve ruhsata uygun'
Beyoğlu’ndaki Ermeni Katolik Rahibeleri Manastır ve Mektebi, 19. yüzyılda inşa edilmiş ve 1889’da bu halini almış. Bina süslemeleriyle Ermeni mimarisinin güzel örneklerinden biri.
Kilisenin doğu, batı duvarlarında mermer levhalar üzerinde eski Ermenice ve İtalyanca dört yazıt bulunuyor.
Toros İşletmeleri ve Yatırım AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşbaşı savcılığa verdiği ifadesinde, suçlamayı reddetti. Taşbaşı şöyle konuştu: “Çalışma 10 Haziran 2010 günlü ve 1. Nolu Yenileme Kurulu tarafından onaylanan Beyoğlu Belediyesi’nden 15 Ekim 2010’da alınan yapı ruhsatına istinaden başlamıştır. 30 Eylül 2011’de 1. Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Yenileme Kurulu’na müracaat ederek Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 6 Ekim 2011 günlü yazısı ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı’nın 15 Aralık 2011 tarihli yazısıyla otel fonksiyonlu tadilat projesi Koruma Kurulu’na teslim edilmiştir. Şikâyet, şirketimizin ofis tadilatı devam ederken yapılan çalışma sırasında inşaatın devam ettiğine yöneliktir. Ancak bu çalışma tamamen alınmış olan izne ve ruhsata uygun olarak yapılan çalışmadır. Otel tadilat ruhsatı mevcuttur.”
HABERTURK