TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Uludere katliamına yönelik harekete geçiyor. Komisyon Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüşüleceğini söyledi. Komisyon üyeleri daha sonra bölgede görevli kamu personeliyle bir araya gelerek, olay hakkında bilgi alacak.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Uludere katliamına yönelik harekete geçiyor. Komisyon Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün Uludere'yle ilgili bir alt komisyon kurulduğunu söyledi. Üstün'e göre bölgeye gidilecek ve hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüşülecek. Komisyon üyeleri daha sonra bölgede görevli kamu personeliyle bir araya gelerek, olay hakkında bilgi alacak.
TBMM'de Uludere alt komisyonu
Ayhan Üstün öncelikle olayla ilgili olarak bir alt komisyon kurduklarını ve komisyonun kararı doğrultusunda bölgeye gideceklerini ifade etti. Uludere'ye giden komisyonun, hayatını kaybedenlerin yakınları ve yerel kamu görevlileriyle görüşeceğini belirtti. Komisyon böylece hem taziyede bulunacak, hem de tanıklıkları dinleyecek: “Öncelikle vatandaşlarımızla görüşerek taziyelerimizi ileteceğiz. Daha sonra bölgede yaşayan vatandaşlarımızla tek tek görüşeceğiz. Olayı ilk ağızlardan dinleyeceğiz. Bu şekilde acılı vatandaşlarımızın yaralarına ortak olacağız. Ardından bölgede görevli kamu personeliyle toplantı yapılacak. Onları hem makamlarında ziyaret edeceğiz hem de ifadelerine başvuracağız ve görüşlerini alacağız.”
Büyük devlet göstergesi olarak tazminat
Üstün, olayın ardından bölge insanının yaralarını sarmak amacıyla çeşitli adımlar atıldığını hatırlatarak bu adımların çok önemli olduğunu ifade etti. Komisyon Başkanı hayatını kaybedenlerin yakınlarına verilen tazminatın makul bir tutarda olduğuna dikkat çekerek bunun “büyük devletin göstergesi” olduğunu savundu.
“Türkiye artık eski Türkiye değil”
Üstün, olayla ilgili olarak her şeyin ortaya çıkarılacağını dile getirerek, ”Türkiye artık eski Türkiye değil. Hiçbir şey karanlıkta kalmasın istiyoruz. Vatandaşlarımızın akıllarında hiçbir soru işareti kalmamalıdır. Burada bir hata varsa eğer ortaya çıkarılmalıdır. Burada başka bir şey varsa o da ortaya çıksın ki bir daha böyle acılar yaşanmasın Türkiye’de. Bu çalışmayı bu tür olayların son bulması için yapıyoruz yani. Ama bunun aydınlatılması çok önemlidir” diye konuştu.
İçkale'deki kazılar
Üstün, Diyarbakır İçkale’de yapılan kazılarda bulunan kemik parçalarıyla ilgili olarak da Türkiye’de önceki yıllarda karanlık bir dönem yaşandığını aktardı.
Devlet kimliği ve PKK
2002′den önce Türkiye’de bazı faili meçhul cinayetler işlendiğini savunan Üstün, ”Bunun bir kısmını devlet kimliğini taşıdığını söyleyen kişiler, bir kısmını da terör örgütü gerçekleştirdi. Artık bunu herkes biliyor. Biz komisyonumuzda Kemal Burkay’ı da dinledik. O, bunları tek tek anlattı. Sadece Türkiye’de değil Avrupa’da kaç tane arkadaşının PKK tarafından katledildiğini anlattı bize” dedi.
Üstün 2002 öncesi karanlık dönemi “terör örgütü” ve “kendini devlet adamı olarak tanıtanlar” ikiliğiyle açıklayarak şöyle devam etti: “Bölge biraz şehir içinde. Eskiden cezaevi olarak daha sonra da JİTEM tarafından kullanılmış bir yer burası. Tabii teknik artık çok gelişti. Bu insanların ne zaman öldüğü artık ortaya çıkabilir. Cezaevi olduğu zaman mı bu insanlar ölmüş yoksa JİTEM tarafından mı olmuş ortaya çıkacaktır.”
İnsan hakları ihlallerine tolerans yok
Savcılık tarafından başlatılan sürece işaret eden Ayhan Üstün, ”Tabii insan haklarını kim ihlal ederse etsin buna karşı sıfır tolerans gösteririz. İster devlet yetkisini kullandığını iddia eden kişi olsun isterse örgüt olsun buna karşı toleransımız yok. Şu anda yürüyen bir süreç var. Aslında süreç işlerken buna müdahil olmayı pek arzu etmiyoruz. Sistem tıkanırsa ya da aksama olursa o zaman biz müdahale ediyoruz. Ama şu anda bu olayların üzerine gidiliyor” diye konuştu.
Yargıya destek
“Buradaki işleri aydınlatma yetkisi yargıdadır. Savcılar şu anda tam yetkili olarak donatılmış ve destek sahibidir. Bugün yargının arkasında herkesin desteği var. Dolayısıyla yargının bu konuyu ortayla çıkarması lazımdır. Önceki yıllarda bu destek yoktu. Aksine olağan üstü hal ilan edilerek kısıtlanmıştı. Biz yargıya cesaret vermeye devam ediyoruz. Bu destek sayesinde birçok dosya raftan aşağı indi. Bu olayda hükümetin de yasamanın da milletin de yargıya desteği tamdır.”
vE
(AA)