AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'de kaçak çalışmanın sadece Ermenistan'dan gelen Ermeniler için değil Türkler arasında da yüksek olduğunu bildirdi.
Avrupa Parlamentosu Üyesi Mario Borghezio 'AB, Türkiye'de Ermeni kadınlara yönelik baskıya karşı faaliyette bulunmalı' başlıklı soru önergesinde, Türkiye'de 10 bin ila 20 bin arasında Ermeni göçmenin izinsiz olarak çalıştığını belirtti. Ermenistan ile coğrafi yakınlık ve Türkiye'de zaten yerel Ermeni nüfus bulunmasının yüksek göç oranını kolaylaştırdığını savunan Borghezio, sınırdan 15 dolara alınan bir ay geçerli turist vizesiyle kolayca geçilebildiğini kaydetti. Mario Borghezio, 'Göçmenlerin büyük bölümü kadındır. Ermenistan'da karşı karşıya kaldıkları ekonomik güçlükler onları, sınırı geçip, geniş seçenekli arz fırsatlarından dolayı birçoğu için ana destinasyon haline gelen İstanbul'da iş aramaya yönlendiriyor. Fabrikalarda, tekstil atölyelerinde ya da iki ülke arasında ticaret alanında iş buluyorlar. Ancak birçoğu evlerde temizlikçi, ihtiyaç, hasta ya da bebek bakıcısı olarak ve hemen hemen tamamen illegal olarak çalışıyorlar' değerlendirmesinde bulundu.
Borghezio Komisyon'a, 'Türkiye'ye girişte vizenin kolayca temin edilmesi' konusunda bir girişimde bulunup bulunmayacağını sordu. Mario Borghezio, 'Türkiye'de büyük çoğunlukla Ermeni kadınların dâhil olduğu yasadışı işlerle ilgili, herşeyden öte haklarına saygı gösterilmesi ve iş dünyasında saygınlıklarının sağlanması için hangi önlemler isteniyor' diye sordu.
'Yasa dışı çalışma Ermeniler kadar Türkler arasında da yaygın'
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergeye yanıtında, 'Türk vize politikasının müktesebatla uyumu, Komisyonun, Türkiye ile Adalet ve İçişleri alanlarında ilişkilerin geliştirilmesine yönelik 21 Haziran 2012 tarihli Konsey Kararları temelinde gündeme getirme niyetinde olduğu, vizelerin serbestleştirilmesi diyaloğu çerçevesinde ele alınacaktır. Vatandaşları AB'ye önemli bir göçmen kaynağı oluşturan üçüncü ülkelere yönelik vize politikasına özel bir vurgu yapılacaktır' dedi.
Türkiye'de resmi kurumlara kaydedilmemiş işçilerin oranının, sadece göçmen işçiler arasında değil, Türk vatandaşları, özellikle de kadınlar arasında olduğunu belirten Füle, 'Komisyon Türk yönetiminin kayıtlı istihdamı teşvik etmek için aldığı önlemleri izliyor' dedi.
Türk vatandaşı olmayan çocuklar için eğitim önlem getirildi
Türkiye'de, Ermeni kökenli Türk vatandaşlarının çocukları dâhil, Müslüman olmayan azınlıkların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik özel öğretim kurumları bulunduğunu hatırlatan Füle, '2012 Mart ayında Türk yetkililerin bu özel kurumlarla ilgili yaptıkları düzenlemeyle Türk vatandaşı olmayan çocukların da misafir öğrenci olarak özel eğitim kurumlarına ya da azınlık okullarına devam edebilmelerine izin verildi' diyerek Türkiye'de bulunan başka ülke vatandaşı çocukların eğitimleri için getirilen kolaylığa değindi.
ANKA