‘Pınar Selek demokrasi mücadelesinin öznesi’

Radyo Agos’ta Rober Koptaş ve Karin Karakaşlı’nın bu haftaki konuğu Pınar Selek’in avukatlarından Ayhan Erdoğan’dı. Selek’in yapılan hukuksuzluklar karşısında kamuoyuna kendini anlattığını vurgulayan Erdoğan, “Sokak çocukları, eşcinseller, ezilenlerin yanında olan biri Pınar ve bu saldırılara karşı direneceğini söylüyor. Selek bundan sonra da Türkiye’deki demokratikleşme kavgasının öznesi olarak mücadelesine devam edecek” dedi.

Her cumartesi Açık Radyo’da 09.00 ve 10.30 saatleri arasında yayımlanan Radyo Agos’u kaçıranlar, programı buradan dinleyebilir.

Programda konuşulan haberler:

Pınar Selek neden hedef seçildi, Selek kimdir?

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011'de beraat kararı verdiği Pınar Selek davasında, Yargıtay’ın bozma kararı üzerine görüşünü değiştirdi ve yaklaşık iki yıl sonra ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmetti. Oyçokluğuyla alınan karar uyarınca Selek hakkında yakalama emri de çıkarıldı. Peki, Selek kimdir, neden hedef seçildi?

Türkiye susuyor saldırılar sürüyor

Önce ‘Samatya cinayeti karanlıkta kalmasın’, daha sonra ise ‘Samatya diken üstünde’ dedik. Sesimizi ne siyasi otorite ne de kamuoyu duydu. Türkiye’nin suskunluğu sürerken bir başka saldırı daha yaşandı. Samatya’da bu kez hedefte yine yaşlı bir kadın vardı. Tek fark, bu sefer saldırıya uğrayanın ve olaya tanık olanların teşhis edebileceği zanlı ya da zanlılar var.

Üniversiteli gençler sınır tanımıyor

Türkiyeli ve Ermenistanlı öğrenciler, sivil bir diyalog için çalışmalara başlayarak ‘Türkiye-Ermenistan Öğrenci İnisiyatifi’ni kurdu. Türkiye Öğrenci Konseyi ve Ermenistan Öğrenci Birliği, 21 Ocak Pazartesi akşamı, Galatasay Adası’nda, iki ülke arasında öğrenci değişimi, sivil toplum vb. alanlarda ortak projeler başlatmak için bir protokol imzaladı. Projenin mimarlarından Elif Şahin ve Tatevik Sargsyan çalışmalarını Agos’a anlattı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler'in kariyerinde Dink cinayeti

Hrant Dink 2004 yılında Valiliği’e çağrılıp MİT mensupları tarafından tehdit edildiğinde de İstanbul valisiydi, 19 Ocak 2007'de de. Cinayet hazırlıklarına dair ihbarlar sümen altı edilirken de, cinayetin ardından en kritik deliller yok edilirken de İstanbul valisiydi. AİHM’in cinayette ihmaline hükmettiği devlet görevlilerinin soruşturulmasına izin vermeyen de dönemin valisi Muammer Güler’di.

Bu haftanın şarkıları:

KAMKARS – DEKAY AMBAR

İranlı Kürt bir ailenin oluşturduğu, Kürt ve Fars geleneksel müziklerinde sürdürdükleri araştırma ve icra çalışmalarıyla ünü İran Kürdistanı’nın çok ötesine geçmiş, dünyanın birçok yerinde konserler vermiş Kamkars topluluğunun ‘Nightingale with a Broken Wing’ (Kanadı Kırık Bülbül, 1997) adlı albümünden bir şarkı.

FERYAL ÖNEY – YOLCU

Sözleri Neşet Ertaş’a, müziği Tahsin İncirci’ye ait bir türkü. Okuyan, Kardeş Türküler’den tanıdığımız Feryal Öney. ‘Bulutlar Geçer’ (2006) adlı solo albümünden. 

LJİLİANA BUTTLER – PED ROMA

Hırvat bir anne ile Çingene bir babanın kızı olarak Belgrad’da dünyaya gelen ve yalnızca Tito Yugoslavyası’nın değil, bütün Balkanların ve Çingene dünyasının efsane müzisyenlerinden bir olan Ljiljana Buttler (asıl soyadı Petroviç; 1944-2010) söylüyor. ‘Çingene Ruhu’nun Anası’ olarak anılan şarkıcı, Yugoslavya’nın dağılmasının ardından uzun süre müzikten uzak kalmış, ancak 2000’li yıllarda müziğe geri dönüp üç albüm daha yapmış ve yeniden parlamıştı. Çingene halkına övgüler içeren bu şarkı da, 2002’de çıkan ‘The Mother of Gypsy Soul’ adlı albümden.

‘MALİ-KO’

11 Ocak’ta Fransa’nın askeri operasyon başlattığı Mali’de yaşanan savaşa karşı, 40’tan fazla Malili müzisyen, barış ve kardeşlik çağrısını dile getirmek için bir araya geldi ve ülkede konuşulan çeşitli dillerde okudu: ‘Mali İçin’

Kategoriler

Genel