Bugün Dünya Romanlar Günü. Romanlar yaşadıkları ayrımcılık başta olmak üzere eğitim, sağlık, barınma, istihdam gibi artarak devam eden sorunlarına 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısı ile bir kez daha dikkat çekmek istiyor.
8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nde yazılı açıklama yapan İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, "Demografik yapımızın temsiliyeti için yerel yönetimlerde, TBMM'de kontenjan uygulamaları ile temsiliyeti her kademede talep ediyoruz" dedi.
Cıstır, her Dünya Romanlar Günü'nde Roman kültürünü konuşmaya, tanıtmaya ve sorunları konuşmaya çalıştıklarını, sorunlarla birlikte çözümleri de söylemeye başladıklarını belirtti.
İktidara ve ana muhalefete strateji eylem planları yapılmasını sağlamanın en büyük kazanımları olduğunu ifade eden Cıstır, taleplerinin otoriteyi harekete geçirmeye başladığını vurguladı.
"Yoksulluk Roman mahallelerinde daha fazla"
Buna rağmen, uygulanabilir sosyal politikaların eksik olduğunu söyleyen Cıstır, şunları kaydetti:
"Yaşadığımız ayrımcılık başta olmak üzere eğitim, sağlık, barınma, istihdam gibi artarak devam eden sorunlarımıza 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısı ile bir kez daha dikkat çekmek isteriz. Yoksulluk her kesimde yaşanıyor, Roman mahallelerinde daha fazla... İstihdam sorunu her kesimde var, Romanlarda daha fazla... Barınma sorunu her kesimde var, Romanlarda daha fazla... Sağlık sorunu her kesimde yaşanıyor, Romanlarda daha fazla... Ayrımcılık birçok kesimde yaşanıyor, Romanlarda daha fazla...
"Karar alma süreçlerine ortak olmak istiyoruz"
Bu fazla dediğimiz tüm sorunların giderilmesi için pozitif ayrımcılık temelinde olumlu sosyal politikaların uygulanabilir hale getirilmesi ve bunun için daha fazla bütçe ayrılmasını talep ediyoruz. Yerindelik ilkesi ile yerelden ve yerinden yaklaşımların daha görünür, daha bilinir olmasını talep ediyoruz. İstihdamın eğitimle, eğitimin barınma ile girift ilişkisine dikkat çekerek, çoklu yaklaşımın eşgüdümlü ve algıda bütünlük oluşmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Karar alma süreçlerine ortak olmak istiyoruz. Sektör temelli, alan temelli, kalkınma temelli yaklaşımlar bekliyoruz.
Toplumu daha yukarı çekmek için sosyal statünün çeşitli alanlarda olgunlaşması ve görünür hale getirilmesini talep ediyoruz. Demografik yapımızın temsiliyeti için yerel yönetimlerde, TBMM de kontenjan uygulamaları ile temsiliyeti her kademede talep ediyoruz. Toplumumuzun refahının artması için eşit ve eşdeğer yaklaşımlar bekliyoruz."
DEM Parti açıklamaları
Öte yandan DEM Parti Haklar ve İnançlar Komisyonu da bir açıklama yaptı. Romanların yüzyıllar boyunca ayrımcılığa, yok sayılmaya, yoksulluğa ve dışlanmaya maruz kaldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Her şeye rağmen yaşama sevincinden, müzikten, direnişten ve kolektif hafızadan hiç vazgeçmeyen Roman halkının günüdür bugün. Roman halkı, Avrupa'dan Mezopotamya’ya, Trakya’dan Akdeniz’e kadar birçok coğrafyada hem baskıya hem de asimilasyona direndi. Ne var ki bugün hâlâ Roman çocukları eğitim hakkına erişemiyor, Roman kadınları işsizliğin ve güvencesizliğin en ağır yükünü taşıyor. Roman yurttaşlar sağlık hizmetlerinden eşit biçimde yararlanamıyor ve ayrımcı devlet politikaları nedeniyle barınma hakkı dahi ihlal ediliyor. Romanlara yönelik nefret söylemi ve ırkçılık, sadece geçmişin değil, bugünün de utancıdır. Türkiye’de Roman yurttaşlar çoğu zaman ‘makbul vatandaş’ kalıbına sığdırılmak isteniyor, kimlikleriyle, inançlarıyla, kültürleriyle var olma mücadeleleri kriminalize ediliyor. Bu halkın dili, müziği, toplumsal hafızası inkâr ediliyor; yaşadıkları mahalleler ‘kentsel dönüşüm’ adı altında dağıtılıyor.
DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu olarak Roman halkının adalet, eşitlik ve onurlu bir yaşam talebini kendi mücadelemizin bir parçası olarak görüyoruz. Halkların eşitliği ve özgürlüğü için yürüttüğümüz siyasal mücadelenin ayrılmaz bir parçası olarak Romanların tarihsel ve güncel hak mücadelesinin yanındayız. Roman halkının kendi kimliğiyle, diliyle, kültürüyle ve inancıyla özgürce yaşayabileceği bir gelecek için birlikte yürümeye, birlikte direnmeye kararlıyız.”
Dünya Romanlar Günü Tarihçesi
1971/yd Londra’da, farklı ülkelerden gelen Roman delegelerinin katılımıyla Dünya Roman Kongresi düzenlendi ve Uluslararası Roman Komitesi kuruldu. Komite, 1990'da 8 Nisan’ı Dünya Romanlar Günü olarak ilan etti. Türkiye’de ise 2021'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 8 Nisan, Romanlar Günü olarak kabul edildi.