İsrail Lübnan'a kara operasyonu başlattı: Güney Lübnan'da çatışmalar

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Cuma günü İsrail saldırısında öldürülmesinin ardından İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinde "kısıtlı, lokal ve hedefli" kara saldırılarına başlandığını duyurdu.

İsrail ordusunun X hesabından yapılan yazılı açıklamada "İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah terör hedeflerine ve altyapısına karşı hassas istihbarata dayalı kısıtlı, lokal ve hedefli kara saldırılarına başladı" denildi.

Açıklamada "bu hedeflerin sınıra yakın köylerde oldukları ve ülkenin kuzeyindeki İsrail halkına yakın tehdit oluşturdukları" savunuldu.

İsrail Hava Kuvvetleri ve topçularının da bölgedeki askeri hedeflere hassas saldırılarla, kara birliklerine destek verdikleri vurgulandı.

İsrail askerleri ile Hizbullah militanları arasında doğrudan çatışma yaşandığına dair ilk bilgiler Salı günü öğle saatlerinde geldi. İsrail Güney Lübnan'da yoğun  çatışmalar yaşandığını duyurdu.  Pazartesi gecesi boyunca, İsrail topçu birlikleri güney Lübnan'daki hedefleri yoğun ateşe tuttu ve başkent Beyrut genelinde hava saldırılarının sesleri duyuldu.

Hizbullah da Salı günü kuzey İsrail'deki İsrail birliklerini top ateşi ve roketle hedef aldıklarını bildirdi.

Hizbullah ayrıca sınırın diğer tarafındaki Avivim'deki İsrail askerlerini topçu ateşiyle hedef aldığını söyledi

İsrail'in kara harekâtına girişmesi yakın görünürken Lübnan birlikleri pazartesi akşam saatlerinde İsrail sınırından geri çekilmeye başladı.

Lübnanlı bir güvenlik kaynağı Reuters'a yaptığı açıklamada, Lübnan birliklerinin İsrail ile Lübnan'ın güney sınırındaki mevzilerinden sınırın yaklaşık beş kilometre kuzeyine çekildiğini söyledi.

Lübnanlı yetkililer ise "geri çekilmeyi" doğrulayan ya da yalanlayan herhangi bir resmi açıklama yapmadı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada 1978'den beri Lübnan'da görev yapan barış gücü askerlerinin sınır devriyelerini, çatışmalar nedeniyle yapamadığı belirtildi.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric 10 binden fazla personelden oluşan barış gücünün "karşılıklı top atışları" nedeniyle konum değiştiremediğini belirtti.

Hizbullah'ın Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, İsrail'in olası bir kara operasyonu için Hizbullah'ın hazır olduğunu, İsrail'e karşı savaşa devam edeceklerini söylemişti.

(BBC Türkçe, Euronews, AFP)

Kategoriler

Güncel