ABD ve Rusya'dan Paşinyan'a Ermenistan Bağımsızlık Günü için kutlama mesajları

Ermenistan Cumhuriyeti bağımsızlığının 33. yılını kutluyor.

ABD halkı adına Başkan Joe Biden, bağımsızlığın 33. yıldönümü vesilesiyle Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Ermenistan halkına en iyi dileklerini iletti.

Biden mesajında şunları söyledi: “Halklarımız arasındaki derin bağlar bulunan Ermenistan ve ABD, ilişkimizi stratejik bir ortaklığa yükseltmek de dahil olmak üzere daha iyi bir gelecek yaratmak için birlikte çalışıyor. Bu süreç, güvenlik ve savunma ortaklığımızı güçlendirmekten temiz enerji ve ticareti çeşitlendirme girişimlerimizi hızlandırmaya kadar her alanda işbirliğimizi ilerletecektir. Bu stratejik ortaklık ayrıca Ermenistan'ın sivil eylem, iyi yönetişim, hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadele önlemleri yoluyla demokrasiye yönelik çabalarını destekleyecektir. Bunlar hem Amerikalılar hem de Ermeniler tarafından paylaşılan değerlerdir” 

Biden şu ifadelere de yer verdi: “ABD, Ermenistan'ın egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve kendi geleceğini belirleme hakkını destekliyor. Bölge genelinde sürdürülebilir barışa olan sürekli bağlılığınızı destekliyoruz. Ve sizinle çalışmayı,  herkesin onur ve güvenlik içinde yaşayabileceği bir geleceği şekillendirmeye devam etmeyi dört gözle bekliyoruz” 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Bağımsızlık Günü'nde Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a  tebrik mesajı gönderdi. 

Putin, "Rus-Ermeni dost ve müttefik ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ve genel entegrasyon ilişkileri çerçevesinde yapıcı işbirliğinin sağlanması, şüphesiz halklarımızın temel çıkarlarıyla örtüşmektedir" dedi.

Putin Başbakan Paşinyan'a sağlık ve başarı, Ermenistan'ın tüm vatandaşlarına mutluluk ve esenlik diledi.

Paşinyan'ın mesajı

Başbakan Paşinyan'ın ulusa yönelik mesajı ise şöyle:

"21 Eylül Ermenistan Cumhuriyeti'nin Bağımsızlık Günü'dür ve bugün Ermenistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 33. yıldönümünü kutluyoruz.

1991'de bugün, Ermenistan'da bir bağımsızlık referandumu düzenlendi ve bu sırada vatandaşlar oy pusulasında yazılı olan şu soruyu yanıtlamak için sandık başına gitti: "Ermenistan Cumhuriyeti'nin SSCB dışında bağımsız, demokratik bir devlet olması gerektiğini kabul ediyor musunuz?"

O zaman, oy kullanma hakkına sahip vatandaşların yüzde 95'i soruya "Evet" cevabını verdi ve Ermenistan Cumhuriyeti bağımsız bir devlet oldu.

O günden bu yana ülkemiz birçok sınavdan geçti: savaşlar, binlerce kurban, abluka, ekonomik ve siyasi krizler, göç.. Bunların sonucunda 1991 referandumunda sorulan sorunun her gün yanıtlanması gerektiğini ve bu soruyu sadece sandıkta oy pusulasına not alarak değil, davranışlarımız, tavırlarımız ve faaliyetlerimizle de yanıtlamamız gerektiğini  somut  bir şekilde fark ettik.

Ermenistan Cumhuriyeti Hükümeti'nin faaliyetinin özü ve amacı, 1991 referandumunda sorulan soruya her gün pratik olarak "Evet" cevabını vermektir ve ülkemizin bağımsızlık seviyesinin demokrasi, denge ve dengeli bir dış politika sayesinde her geçen gün arttığını memnuniyetle bildirmeliyim.

2018'deki halkın şiddet içermeyen Kadife Devrimi'nden bu yana, tüm kararlarımızın ölçütü bağımsızlık, devlet olma, demokrasidir. Devrim, bu kavramların uluslararası kurallar temelinde somutlaştırılması olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Bu süreçte hatalar yaptık ve başarısızlıklar yaşadık, 2020'de bağımsızlığımızı kaybetmenin eşiğine geldik. Gerçek Ermenistan stratejisiyle devletimizin dayanıklılığına dair teorik tezi pratik raylara oturtmak için gerçek bir fırsat yakaladık.

Değerli insanlar, Ermenistan Cumhuriyeti'nin değerli vatandaşları,

Dün, bugün ve yarın bağımsızlık referandumu. Her gün bağımsızlık referandumu ve her birimiz her gün bir seçim yapıyoruz.

Referandum sorusu, her gün, tanımlanmış vergi ödeyen (Evet) ve vergileri  kaçıran (Hayır), dürüst davranan (Evet) ve rüşvet alan (Hayır), her birey tarafından, yasaya saygı duyan (Evet) ve yasayı çiğnemeyi öz saygıyı yükseltmenin bir yolu olarak gören (Hayır) herkes tarafından yanıtlanıyor.

Bağımsızlık Referandumunda "Evet" diyen ve bugün "Evet" diyen insanlara saygı duyuyorum, onları seviyorum ve onlarla gurur duyuyorum. Ve yaptığımız ve yapmaya devam edeceğimiz tüm bariz ve olası hatalar için özür dilerim, çünkü insan yanılabilir.

Önemli olan, temel hedefi gözden kaçırmamaktır: bağımsızlık, devlet olmak.  Ermenistan Cumhuriyeti, uluslararası alanda tanınan 29 bin 743 kilometrekarelik topraklarında kendi vatandaşlarının güvenliğini, özgürlüğünü ve refahını sağlamak için bir platform ve mekanizma.

Şehitlerin şanıyla, çok yaşa Ermenistan Cumhuriyeti."

İngiltere Kralı Charles'tan mesaj

İngiltere Kralı III. Charles da, Ermenistan Cumhuriyeti Bağımsızlık Günü vesilesiyle Ermenistan Cumhurbaşkanı Vahagn Haçaturyan'a bir tebrik mesajı gönderdi.

Mesajda şu ifadeler  yer aldı:

"Siz ve Ermenistan halkının Bağımsızlık Gününü kutlarken, eşim ve ben Ekselanslarına ve Ermeni halkına içten tebriklerimizi iletmekten büyük mutluluk duyuyoruz" 

"Milletlerimiz arasındaki bağa değer veriyorum ve ülkelerimizin önümüzdeki yıllarda gelecek nesillerimize fayda sağlayacak -barış, refah, çevre ve iklim değişikliği gibi- küresel konularda yakın bir şekilde birlikte çalışmaya devam edebileceğini umuyorum. Eşim ve ben bu fırsatı değerlendirerek size ve tüm Ermenilere önümüzdeki yıl için en içten iyi dileklerimizi iletmek istiyoruz" 

Kategoriler

Güncel