Narin Güran soruşturması: Anne, amca ve ağabeyin de aralarında olduğu 11 kişi tutuklandı

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos'ta kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ın cansız bedenine 8 Eylül Pazar günü ulaşıldı. Soruşturma kapsamında 20’nin üzerinde kişi gözaltına alındı. Narin Güran'ın annesi, babası, kardeşleri ve amcaları gözaltına alınanlar arasında. Narin'in cesedini dere kenarına gömdüğünü itiraf eden bir kişi tutuklandı. 22 şüpheli adliyeye sevkedildi. Soruşturmada toplam 11 kişi tutuklanmış durumda.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 8 Eylül sabahı  X hesabından yaptığı açıklamada, "Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde kaybolan Narin kızımızın maalesef cansız bedeni Jandarma ekiplerimiz tarafından bulundu. Narin kızımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Başımız sağolsun" ifadelerini kullandı. 

Kayıp Narin’i arama çalışmalarının 11’inci gününde amca Salim Güran gözaltına alınmıştı. Narin'in amcası olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 3 Eylül'de tutuklanmıştı.

Basın toplantısı

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya ve İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım ile Valilikte 8 Eylül'de düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi: 

"Kayıp çocuk Narin Güran, en son görüldüğünde üzerinde bulunan kıyafetleriyle birlikte dere kenarında çuval içerisinde üzeri taşla gizlenmiş vaziyette sabah saat 08.45 sıralarında maalesef ölü olarak bulunmuştur. İlk bulgulara göre kayıp Narin Güran'ın öldürüldükten sonra bir çuvalın içerisine konulup dere kenarına getirildiği, çuvalla birlikte derenin kenarında suyun içerisine yerleştirildiği, üzerinin ağaç dalları ve taşlarla şüphe uyandırmayacak şekilde ve doğal bir görüntü verilerek kapatıldığı anlaşılmıştır. Daha önce aranılan tüm bölgelerin yeniden aranması çalışmamız kapsamında Eğertutmaz Deresi'nin bu bölgesi yeniden aranmış ve uzman jandarma, JAK ve JÖH ekiplerimizce kayıp kızımızın cenazesine ulaşılmıştır"

Soruşturmayla ilgili bir Cumhuriyet başsavcıvekili ile 3 Cumhuriyet savcısı daha görevlendirildi

İlerleyen saatlerde olayla ilgili soruşturma kapsamında ilk aşamada 21 kişi gözaltına alındı. Gözaltı sayısı daha sonra arttı. Gözaltına alınanlar arasında  Narin Güran'ın annesi, babası, iki kardeşi ve iki amcasının da bulunduğunu öğrenildi. 

10 Eylül Salı günü  gözaltındaki şüphelilerden  Nevzat Bahtiyar savcılıktaki sorgusunun ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme tutuklama kararı verdi.

Medyaya yansıyan bilgilere göre Salim Güran'ın Narin'in cesedini saklaması için kendisine verdiğini anlatan Nevzat Bahtiyar ifadesinde, "Salim Güran, battaniyeye sarılı bir şeyi göstererek, 'Bunu yok edeceksin' dedi. 'İyi düşün, sana 200 bin lira veririm' dedi. Battaniyeye sarılı çocuğu alıp, çuvalın içerisine birlikte koyduk. Muhtar Salim Güran ile birlikte ayrılmadan önce 'göl' diye tabir ettiğimiz Eğertutmaz Deresi'ni işaret etti ve 'Oraya götür' dedi. Ağacın yanında çok derin olmayan bir yer buldum. Burada biraz su vardı. Bu alana çuvalı bıraktım ki çuval birisi tarafından bulunur diye düşünerek üzerine bir taş koydum." demişti.

Nevzat Bahtiyar jandarma eşliğinde dere kenarına götürüldü ve  tatbikat yaptırıldı. 

Nevzat Bahtiyar, jandarmadaki ifadesinde Salim Güran’ın, arabasında battaniyeye sarılı cesedi yok etmesi için 200 bin lira teklif ettiğini söylerken, Anadolu Ajansı'nda yayınlanan savcılık ifadesinde ise, Salim Güran’ın kendisini ailesini öldürmekle tehdit ettiğini öne sürdü.

Jandarmada ifadesinde, cesedi Salim Güran ile birlikte çuvala koyduklarını söyleyen Nevzat Bahtiyar, savcılıkta farklı bir ifade verdi ve cesedi, ikamet ettiği evde tek başına çuvala koyduğunu ileri sürdü.

Narin’in amcası muhtar Salim Güran'a avukatlık yapan Seda Toğrul, cesedin bulunmasının ardından, dosyanın geldiği aşamada savunmaya devam edemeyeceğini söyleyerek müdafilik görevinden çekildiğini açıkladı.

Ölüm nedeni kesinleşmedi
Bu arada, gizlilik kararı olan soruşturmanın birçok belgesi basına sızdırıldı

Medyada paylaşılan otopsi tutanağına göre cesetteki deformasyon nedeniyle Narin’in ölüm nedeni kesinleşmedi.

Ceset üzerinden ‘istismar dahil’ her türlü suçu ortaya çıkaracak şekilde 91 adet örnek alındı. Cesedin üzerinde kesici, delici alet ya da ateşli silah yaralanması, iç kanama bulgusu elde edilmediği bilgisine de yer verildi.

Tutanağa göre Narin’in sol bacağı diz altından koptu İstanbul Adli Tıp Kurumunda yapılacak inceleme ile bunun sebebi de netleşecek.

Narin’i kimin öldürdüğü soruşturmanın geldiği aşamada henüz ispatlanmasa da, amcası Salim Güran dosyanın baş şüphelisi. Küçük çocuğun neden öldürüldüğü sorusuna yanıt bulunamadı. 

Baş şüpheli Salim Güran, küçük Narin’i öldürdüğü suçlamasını kabul etmiyor

Muhtar, olay günü Narin’i görmediğini, kaybolduğu günün akşamı, kızından gelen telefonla durumdan haberdar olduğunu ileri sürüyor. Narin’in kaybolmasından sonra Whatsapp yazışmalarını silen amca Salim Güran, Narin’in babası Arif’in ahırında 380 merminin yakalanması üzerine bunu yaptığını savunuyor.

Narin’in DNA örnekleri Salim Güran'ın aracındaki DNA örnekleriyle uyuştu. Muhtar, bunun için de aracına aileden herkesin bindiğini söyleyerek kendini savunuyor.

Amcasından önce, Narin’in abisi E.G de, kolundaki ısırık izleri nedeniyle gözaltına alındı, ancak izlerin Narin’e ait olup olmadığını tespit edilemeyince serbest bırakıldı.

E.G Narin'in cesedinin bulunduğu gün şüpheli olarak gözaltına alınanlar arasında.

Pazar günü gözaltına alınanlardan köyün imamı serbest bırakılırken, jandarmada sorguları devam eden diğer şüpheliler için ek gözaltı süresi istendi.   Şüphelilerin Diyarbakır Adliyesine sevk edilmesi bekleniyor.

Narin Güran'ın ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Tavşantepe Mahallesi Muhtarı Salim Güran ayrıca muhtarlık görevinden uzaklaştırıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 269 kişinin ifadesine başvurulduğunu, bunların 26'sının şüpheli, 241'inin ise tanık olarak ifade verdiğini kaydetti. Yılmaz Tunç, "Şüpheliler yarın (Perşembe) adliyeye çıkarılacak" dedi.

Anne ve ağabey tutuklandı

22 şüpheli Perşembe sabahı adliyeye sevkedildi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınanların kimlikleri netleşti.22 şüpheli arasında Narin’in babası Arif Güran, annesi Yüksel Güran, daha önce kolundaki ısırık izi nedeniyle gözaltına alınıp bırakılan 18 yaşındaki ağabey E.G. de bulunuyor. Gözaltında amcalar Ö.F.G. (29), B.G. (37), F.G. (42), K.G. (31), M.G. (40), H.İ.G. de var. Narin’in amca oğulları U.G. (24) ve O.G. (23) ile amca kızları M.G. (15) ve B.G. (19) de gözaltında bulunan isimler arasında yer alıyor.Narin’in kuzeninin oğlu D.G. (22), yengeleri M.G. (46) ve M.G. (39), halası A.K. (40), eniştesi M.Ş. de adliyeye sevk edildi.22 kişi arasında Salim Güran’ın işçileri Ö.Y. ve M.S. (40) ile işçinin 15 yaşındaki oğlu ile M.K. (23)’nin de olduğu öğrenildi.

22 şüpheliden 9'u tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilirken; 3'ü adli kontrolle 13 kişi serbest bırakıldı.

Ntv'nin haberine göre Anne Yüksel Güran ve ağabey Enes Güran'a "kasten öldürmeye iştirak" suçundan tutuklama istendi. Habere göre serbest kalanlar arasında baba Arif Güran da var. 

Cuma sabaha karşı Narin Güran'ın annesi Yüksel (44), ağabeyi Enes (18), amcası Fuat Güran (41), kuzenleri Muhammet Kaya (23) ve Birsen Güran (19), yengesi Maşallah Güran (46), halasının eşi Mehmet Şevket Kaya ve tutuklu amcası Salim Güran'ın işçisi olduğu öğrenilen Mehmet Selim Atasoy (40) tutuklandı.

Anne Yüksel ve ağabey Enes Güran "Kasten öldürme suçuna iştirak etmek", amca Fuat Güran "Suç delillerini yok etmek", diğer 5 şüpheli ise "Suçluyu kayırma ve suç delillerini yok etmek" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Daha önce tutuklanan amca Salim Güran ve Nevzat Bahtiyar ile birlikte 10 kişi tutuklanmış oldu. 

Daha sonra Narin Güran'ın iki akrabası daha sahte ihbarlarla soruşturmanın seyrini değiştirdikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Güran'ın ölümü ile ilgili olarak yürütülen soruşturmada amca Salim Güran'ın çalışanı 15 yaşındaki R.A.'nın da tutuklanmasıyla toplam tutuklu sayısı 11 olmuştu.

Kategoriler

Güncel