Beyoğlu Kaymakamlığı tahammül edemedi, ‘Dön-Dün-Bak’ sergisi yasaklandı

Kaymakamlık, bugün serginin ev sahipliği yaptığı Depo’ya gönderdiği tebligatla sergiyi yasakladı.

10. Trans Onur Haftası Sergi Kolektifi’nin ‘Dön-Dün Bak: Türkiye'de Trans Hareketinin Tarihi’ adlı sergisi, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Depo, “Ekip olarak bu yasaklama kararına yasa yoluna başvurarak itiraz edeceğiz” dedi.

Depo’nun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Bu tebligat sebep gösterilerek, 27 Temmuz'a kadar ziyarete açık olacağını duyurduğumuz sergiyi kapatmak zorunda bırakıldık.

Depo ekibi olarak bu yasaklama kararına yasa yoluna başvurarak itiraz edeceğiz. Yargısal süreçteki gelişmeleri ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşacağız.”

Türkiye’deki ilk Trans Onur Yürüyüşlerinden başlayarak günümüze uzanan sergi gazete kupürleri, fotoğraflar gibi arşiv kayıtlarından oluşuyordu. Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’ın yazdığına göre sergide ayrıca öldürülen ve intihara sürüklenen transların isimlerinin yer aldığı özel bir oda bulunuyordu.

Serginin tanıtım metninde şu ifadelere yer veriliyor:

“Dönmek, dönüp dolaşmak, dönüşümün rengârenk kaydırakları. Sizi sürekli yeniden şekillenmenin devinimli döngüsüne davet ediyoruz. Eşiği aşmak ve Türkiye'deki trans hareketinin dayanıklı dokusuna dokunmak için dönmeler sizi çağırıyor.

Arşivsel fragmanlar etrafta pervane oluyor - solmuş fotoğraflar, çatırdayan görüntüler, sararmış gazete kupürlerinden fısıltılar. Birleşip dağılıyoruz, her devrim çok katmanlı dönmenin/dönemin başka bir yüzünü açığa çıkarıyor. Kişisel ile kolektif iç içe geçiyor. Sonsuzluğun ve yenilenmenin simgesi kuyruğunu yiyen yılan misali, dönüşümler birbirini izliyor.

Lubunca ayinler yankılanıyor, mekânları kendi kültürünün gizli argosuyla yüklüyor. Yankılar şekil değiştiriyor; bazen madilenerek keskin, bazen şefkatle okşayarak.”

Kategoriler

Kültür Sanat Sergi