77. Cannes Film Festivali sona erdi

Bu yıl 77.’si düzenlenen Cannes Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Greta Gerwig başkanlığında toplanan jüri, Altın Palmiye’yi Sean Baker imzalı ‘Anora’ filmine verdi.

Festivalde Jüri Büyük Ödülü’nü Payal Kapadia imzalı ‘All We Imagine as Light’ kazanırken, Jüri Ödülü Jacques Audiard imzalı ‘Emilia Pérez’ filmine gitti. En İyi Yönetmen Ödülü’nün bu yılki sahibi ise Grand Tour filmiye Miguel Gomes oldu.

Altyazı’da yer alan habere göre 77. Cannes Film Festivali’nde oyuncu, senarist ve yönetmen Greta Gerwig’e jüride yönetmen Hirokazu Koreeda, oyuncu Lily Gladstone, oyuncu Eva Green, yönetmen ve senarist Nadine Labaki, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan, yönetmen ve senarist Juan Antonio Bayona, oyuncular Pierfrancesco Favino ile Omar Sy eşlik etti.

Festivalde ana yarışmanın ardından en önemli ikinci bölüm, Belirli Bir Bakış’ta (Un Certain Regard) ise jüriye yönetmen Xavier Dolan başkanlık etti. Festivalin Belirli Bir Bakış Ödülü Guan Hu imzalı ‘Black Dog’ filmine giderken Jüri Ödülü ise Boris Lojkine’nin yönettiği ‘The Story of Souleymane’ filmine layık görüldü.

Açılışta Filistin halkına destek
Festivalin açılış töreni, sinema sektörü çalışanlarının eylemi ile başladı.

Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’ın haberine göre, festivalin açılışında ünlülerin kırmızı halıda yürüdüğü sırada, sinema çalışanlarından oluşan ‘Sous les Ecrans la Deche’ [Ekranların Arkasındaki Yoksulluk] kolektifi üyesi bir grup, Festival Sarayı’nın çatısına çıkarak pankart açtı. Yaklaşık 20 kişilik grup da festival kalabalığının dikkatini çekmek için ıslık çalarak sloganlar attı.

Kolektif, festivalin açılışından bir hafta önce hem festival çalışanlarını hem de diğer sinema çalışanlarını kapsayan ‘etkinliği sekteye uğratabilecek’ grev çağrısında bulunmuştu.

Haberde, 11 gün süren festival boyunca protestoları önlemek için Boulevard de la Croisette ve çevresine eylem yasağı getirildiği yazdı. Keza festival yönetiminin, aralarında Eva Green ve Lily Gladstone’un da bulunduğu jüri üyelerini takip etmeleri ve eylemcilerin onlara yaklaşmasını engellemek için özel güvenlik tuttuğu belirtildi.

Haberde ayrıca, festival başkanı Thierry Frémaux’nun açılış gecesi kutlamaları öncesinde düzenlediği basın toplantısında sarf ettiği, “Hepimizin burada bulunmasının asıl amacının sinema olduğundan emin olmak için bu yıl polemiksiz bir festival düzenlemeye karar verdik, dolayısıyla başka polemikler varsa da bu bizi ilgilendirmiyor” sözleri hatırlatıldı.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema