Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne açılan iki ayrı davadan biri olan ‘derneğin feshi’ davasının ilk duruşması 18 Mayıs’ta İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Davada erteleme kararı çıktı. Bir sonraki duruşma 2 Kasım’da. Mahkeme önünde açıklama yapan Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği Dayanışma Grubu, “TTM bizimdir, TTM kapatılamaz” dedi.
Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasında TTM’nin ‘son bir yıldır sistematik ve yoğun bir şekilde bazı medya kuruluşları tarafından hedef gösterilmesini takiben, bugün susturulma ve kapatılma tehdidiyle karşı karşıya’ olduğu dile getirildi ve “Derneğe yönelik nefret söylemi ve hedef göstermelerin önüne geçilerek derneğin bir an önce güvenli bir şekilde çalışmalarına devam edebilmesini talep ediyoruz” dendi.
‘Susturulma ve kapatılma tehdidi’
Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği tam 15 yıldır Tarlabaşı’nda yaşayan çocukların ve kadınların bir araya gelebilecekleri güvenli alanlar
Açıklamada, TTM örneğinde yaşananların aslında Türkiye’de örgütlenme özgürlüğü alanında
‘Davaların düşürülmesini talep ediyoruz’
Açıklamayı yapan TTM ile dayanışan sivil toplum örgütleri, “Adil, insan haklarına saygılı ve kapsayıcı bir toplumun ancak güçlü bir sivil toplumla birlikte inşa edilebileceğine inanıyor, örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırıların durdurulmasını ve sivil topluma yönelik baskılara bir an evvel son verilmesini istiyoruz” dedi ve taleplerini şu şekilde sıraladı: “Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne açılan davaların düşürülmesini ve derneğe yönelik nefret söylemi ve hedef göstermelerin önüne geçilerek derneğin bir an önce güvenli bir şekilde çalışmalarına devam edebilmesini talep ediyoruz.”
‘LGBTİ+’ları normalleştiriyor’
Duruşmaya İçişleri Bakanlığı ve Aile Bakanlığı avukatları katıldı. TTM’yi 20’ye aşkın avukat savundu. İçişleri Bakanlığı’nın avukatı, sunduğu raporda, derneğin faaliyetlerinin Basın Kanunu’na uygun olmadığını, eğitimler için izinlere başvurulmadığını iddia ederek derneğin feshini istedi. TTM faaliyetleri üzerine hazırlanan raporda “Tarlabaşı’nda yaşayan çocukların cinsel kimliklerini etkilemek istediler. LGBTİ+’ları normalleştiriyor. Tarlabaşı’nda yaşayanlar derneğin amaçlarını anlamayacak ailelerin çocuklarına başka görüşler empoze etti. Bu nedenle feshini istiyoruz” dendi.
‘Bakanlıkların müdahil olma hakları yok’
TTM avukatlarından Buse Karataş, bakanlıkların davaya müdahil olma hakları olmadığını savundu. Karata, “Aile Bakanlığı da ‘feri müdahil’ beyanda bulundu. Bakanlık bu davanın tarafı değildir. Bu nedenle bakanlıkların bu davaya müdahil olma hakları yoktur. Menfaatleri yoktur” diye konuştu.
Mahkeme, dernek hakkında soruşturma olup olmadığına dair İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ve valiliğe yazı yazılmasına karar vererek, bakanlıkların davaya müdahil olma taleplerinin sonradan değerlendireceğini söyledi.