Taksim’e çıkan yolları birer otobana dönüştürecek olan Taksim Meydan Projesi kısa süre içinde başlayacak. Görüşüne başvurulan mimarlar, projenin İstanbul'un 50 yılına damgasını vuracağı yorumunu yaptılar. Doç. Dr. İpek Akpınar, projenin ideolojik olduğu tespitinde bulundu.
Hüseyin İstemil ve Serkan Ayazoğlu’nun Taraf gazetesinde yer alan haberinde, sivil toplum örgütlerinin muhalefetiyle karşılaşan proje ile ilgili mimarlara görüşleri soruldu.
Doç. Dr. İpek Akpınar, Başbakan Erdoğan'ın önceki gün yapılan kongrede 1071'den 2071'e uzanan bir mecra çizdiğine değinerek, 'Bu mecraların fizikselleşebileceği mekânlara ihtiyaç var' diye konuştu.
İdeolojik bir proje
Doç. Dr. İpek Akpınar, Taksim projesinde trafik sorununun göstermelik olarak gündeme getirildiğini belirterek projenin ideolojik yan anlamlarının olduğunu söyledi. Akaya, “Başbakan hırslı bir politikacı, büyük projeler yapmak istiyor. Önceki gün kongrede 1071’den 2071’e uzanan bir mecra çizdi. Bu mecraların fizikselleşebileceği mekânlara ihtiyaç var. Sekiz bin yıllık emperyal geçmişiyle İstanbul buna uygun bir mekân. Taksim 80 yıldır benimsediğimiz, para vermeden gidip Gezi Parkı’nda oturduğumuz bir yer. Nasıl Kremlin Meydanı insansız, müthiş ideolojilerle dolu sembolik bir meydansa Taksim’i de ona çevirmeye çalışıyorlar. Önümüzdeki 50 yıl iktidarın yaptığı bu olumsuz projeyi konuşacağız” dedi.
Meydanı yayalardan arındırma projesi
Mimar Prof. Dr. İhsan Bilgin, Taksim projesinin meydanı yayalardan arındırma projesi olduğunu söylerken, Mimar Erhan Demirdizen ise Gezi Parkı’nın yerine Toplu Kışlası’nın tekrar yapılmasının tartışma konusu olamayacağını ifade etti.
Öte yandan Taksim Platformu, II Numaralı Kurul’un onayı olmadan projeye başlanamayacağını belirtti.
Haberin tamamı için tıklayınız.