İstanbul Amerikan Hastanesi’ndeki Operation Room, bugünlerde ‘etten, kemikten’ adlı bir karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Serginin küratörlüğünü yapan Kevser Güler’le sohbet ettik.
İstanbul Amerikan Hastanesi’ndeki Operation Room, bugünlerde ‘etten, kemikten’ adlı bir karma sergiye ev sahipliği yapıyor. 18 Mayıs’ta açılan sergide, Alican Şahinler, Deniz Gül, Deniz Pasha, İris Ergül, Joachim Franz Beich, Kerem Ozan Bayraktar, Laurie Charles, Linda Dement & Nancy Mauro-Flude, Marina Papazyan, Nilbar Güreş, Pedro Barateiro ve Şafak Çatalbaş’ın, hastalık ve sağlık sorularıyla bedeni düşünen yapıtları yer alıyor. Serginin küratörlüğünü yapan Kevser Güler’le sohbet ettik.
‘Bugün bedeni düşünmek ne demek?’
Güler, sergi üzerine düşünmeye yaklaşık 1,5 yıl önce başladığını söylüyor. “Kişisel olarak da bedensel sağlığı, tedaviyi, şifa bulmayı düşündüğüm bir süreçten geçtim. Hem ‘Nasıl iyi olunur?’, ‘Şifa ne demek?’ sorularını sordum, hem de bugünün öznesini düşünmeye dair ilgiye değer bir odak olduğunu hissettim. Konunun başka kavramlar, biçimler ve koşullar üzerinden düşünülmesindeki imkanlara odaklandım.” diyen küratör, serginin ortaya çıkış sürecini şöyle özetliyor: “İnsan ve canlı bedeninin kavranmasının bugüne has farkları nelerdir, bunlar neyin etkileri, veya semptomları olabilir, gibi soruların peşine düştük sanatçılarla birlikte. Gıda ve beslenmeyle ilgili tüm tartışmalar, her gün bir yenisi çıkan kişisel gelişim ve şifa yöntemleri, sosyal güvencelerin toptan kaybolması, sağlık hizmetlerinin satın almaya gücü yetenin erişiminde olması bugüne dair en yakıcı konulardan. İnsan, hayvan, bitki ya da cansız tüm var oluş için, ancak ekonomiye dahil olduğu, olabildiği ölçüde tanınan yaşam hakkına dair sorular soruyor bu sergi serisi. yaşamsal bir adalet düşüncesiyle, yaşamsal bir siyaset düşüncesiyle ilgileniyor.”
Güler, “Davet ettiğim sanatçılar, etkileyen ve etkilenen bir maddi var oluş biçimi olarak bedeni nasıl düşünebiliriz?’ sorusuyla bambaşka taraflardan ilişkilenen yapıtlar ürettiler.”
Sergideki bir resim serisi haricindeki tüm yapıtların sergi bu sergi için üretilmiş olduğunu ifade ediyor. “Sanatçıların yeni işler üretmeleri de sergi için büyük bir şans oldu. Bunu bir yandan da serginin sorularının aciliyetinin pek çok kişi tarafından hissedilir olmasına da veriyorum. Sergi kendini buldukça ben de çok başka sorular, formlar, kavramlar keşfettim ve keşfetmeye devam ediyorum.”
Devamlılığı olan bir sergi
Güler “etten, kemikten’i bir sergi serisi olarak düşündüm. Hastalanan, iyileşen, güç kazanan, güç kaybeden, türlü şiddet ve ihtimam ilişkisi içinde yaşayan, yaşamı son bulan bedenlere bakmayı, bunu yaparken de yaşamsal bir adalet fikrine dair biçimler, düşünceler ve sorularla yaklaşmayı arzu eden bu çalışma, geniş kapsamlı olmalı; ve sanatsal üretimlerin bu kavramlar ve sorularla ilişkilenen çok radikal önerilerini işaret edebilmeli diye hissettim. Dolayısıyla tek bir sergide kat edilebilir olmadığını düşündüm. Sanatçılarla da konuşurken çoğunlukla birden fazla yapıt düşüncesi çıktı ortaya. Bu sergi sonrasında da bu birlikte düşünme süreci başka biçimlerde kendini açsın diye heyecanlandık. En azından bir sergi daha yapmayı, ve arzu eden sanatçılarla birlikte bu konuyla ilgili çalışmaya devam etmeyi istiyorum.”
Çeşitli kesimlerden ziyaretçiler
Güler, serginin ‘özel’ bir ziyaretçi kitlesi olduğunu söylüyor: “Serginin bir hastanede olması, burayı sağlıkla ilgili bir meselesi olan, ziyaret edecek bir hastası olan insanların geldiği bir yer haline getiriyor. Serginin adı da tabi biraz ipucu veriyor. Bu da bir şans oldu sergi için, ziyaretçiler, hastalık ve sağlık meseleleriyle yakından ilgilendikleri bir anda geziyorlar sergiyi.”
Küratör, hastane çalışanlarının da sergiye ilgi gösterdiğini vurguluyor: “Tıp bilgileriyle beslenen bambaşka yorumlar yapıyorlar ve bu yorumlar benim için yeni sorular açtı. Sergi sorumlumuz Sena Kokoz, arzu eden hastane personeli ve ilgilenen tüm ziyaretçiler için sürekli rehberli turlar düzenliyor. Sergiye gittiğinizde tur istediğinizi söylemeniz yeterli.”
R6: Sergi 27 Temmuz’a kadar görülebilir. Sergi kapsamında, 13 Temmuz’da Amerikan Hastanesi A Konferans Salonu’nda, 13:00’te başlayacak, Aslı Odman, Fatih Artvinli, Marina Papazyan, Pedro Baratairo, Şima İmşir ve Yasemin Özcan’ın katılımıyla gerçekleşecek bir söyleşi ve performans programı gerçekleştirilecek.