Süryani Vakıflarının, el konulan ibadethane ve mezarlıklarının iadesi gerçekleşti. Mor Gabriel Vakfı, 50 yerin tapusunu aldı.
Mardin, Midyat ve çevresinde bulunan Süryani Vakıflarına ait manastır, kilise ve mezarlıkların iadesi için yapılan yasal düzenlemenin arından tapu iadeleri tamamlandı. Süryani Vakıfları tapularını aldı. Mor Gabriel Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün konuya ilişkin açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, 50 tapunun vakfın mülkiyetine geçtiği belirtildi. Sorunun çözümü için yapılan yasal düzenlemenin oldukça önemli olduğu vurgulanan açıklamada, “Devletimiz tarafından gösterilen bu yaklaşım takdire şayandır” denildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve ilgili kurumlara teşekkür edilen açıklamada arazilerle ilgili sorunların devam ettiğine de vurgu yapıldı. Mor Gabriel dışındaki vakıflara ait 6 tapunun ise iade işlemleri devam ediyor.
İade kapsıma alınmayan mülklerle ilgili ise Süryani Vakıfları, mahkemeye başvurarak hukuki süreci başlatmıştı.
Diyanet’e devredilmişti
Mardin Midyat ve çevre köylerinde bulunan Mor Gabriel Vakfı tarafından kullanılan ve bakımları yapılan Süryani ibadethaneleri, mezarlıkları ve mülkleri kadastro çalışmaları sırasında köy tüzel kişilikleri adına tescilliydi. Kamuoyunda ‘Büyükşehir Yasası’ olarak bilinen yasal düzenleme sonrasında, köylere ait tüzel kişiliklerin kaldırılmasının arından ibadethane ve mülkler, Mardin Valiliği Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından, Hazine’ye tescillenmiş ve ardından paylaştırılmıştı. Mezarlıklar Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne, kilise ve manastırlar ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmişti. Araziler ise Hazine’nin kullanımına bırakılmıştı. Valilik, Mor Gabirel Vakfı’nın yaptığı itirazların da tamamını reddetmişti.
Konunun kamuoyunda gündeme gelmesinden sonra paylaştırmalarda geri adım atıldı. İbadethane ve mezarlıkların Diyanet’e tahsis kararı iptal edilerek, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Hükümet tarafından yapılan çalışmaların ardından 7013 Sayılı Torba Kanun’da mülklerin iadesinin sağlanması için yasal düzenleme yapıldı. Yasa, Meclis görüşmelerine başlandığında 36 ibadethane ve mezarlığın iadesini öngörüyordu. Süryani vakıflarının girişimlerinin arından Meclis’te kabul edilen yasada iadesi sağlanacak yer sayısı 56’ya çıkartıldı. Kilise, manastır ve mezarlıklar dışında el konulan mülklerin iadeleri ise kapsam dışında bırakılmıştı. 27 Mart 2018’de yasanın kabul edilmesinin ardından tapuların iade edilmesiyle ilgili süreç başlamıştı.