AK Parti, bağımsız Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana’nın, Kürt sorunun çözümü için inisiyatif almasının toplumda nasıl karşılandığını sorguladı. Ankete katılanlar, Leyla Zana'nın sorunun çözümünde rol almasına %55 oranında destek verdi. AK Parti'nin MYK toplantısında sonuçlarını değerlendirdiği ankete göre BDP seçmeni ise Zana'nın girişimini %87 oranında destekledi.
AK Parti’nin yaptırdığı ve son MYK toplantısında analiz edilen araştırmaya göre, ankete katılanların yüzde 55’i, Leyla Zana’nın sorunun çözümünde rol almasına destek verdi.
Anket sonuçlarına göre, Kürt sorununun çözümüne yönelik yeni arayışlar da değerlendirildi. Zana’nın, sorunu Başbakan Erdoğan’ın çözeceğini söylemesi ve ardından kendisiyle bir araya gelmesinin toplumda nasıl karşılandığı sorgulandı. Ankete katılanların yüzde 55’i, bu görüşmenin sorunun çözümünü katkı sağlayacağını söyledi.
BDP seçmeninden % 87 destek
-
Toplantıda BDP seçmeninin yüzde 87’sinin Zana’nın bu süreçte rol almasına destek vermesi vurgulandı. BDP yönetimininin zaman zaman Zana’nın yaklaşımını eleştiren tavrına karşın, parti tabanında Zana’ya desteğin yüksek olması toplantıda önemli başlık olarak değerlendirildi.
-
Araştırmada, “Öcalan’a ev hapsi” konusunda kamuoyunun yaklaşımı sorulmadı. Ancak Erdoğan, Zana ile ilgili saptamaların konuşulduğu bölümde, “Leyla Zana kendisi Öcalan ile ilgili bu talebini görüşmemizde dile getirdiğinde ‘bunu bizim karşımızda ifade etmenizi doğru bulmuyorum’ dedim” bilgisini aktardı.
'PKK silah bırakır mı' sorusu
Ankette, “PKK örgütü silah bırakır mı?” sorusuna verilen yanıtlar ise şöyle oldu, “Bırakmaz” diyenlerin oranı yüzde 80’ı buldu. Yapılan analize göre AK Parti, CHP ve MHP seçmeni PKK'ya güvenmiyor. PKK’nın silah bırakacağına inanan yüzde 20’nin ise büyük çoğunlukla BDP seçmeninden oluştuğu belirtildi.
İşsizlik birinci sorun
AK Partinin yaptırdığı son ankette, Türkiye’nin en büyük sorunu sıralamasında işsizlik açık ara birinci oldu. İşsizliği, 'terör' ve Kürt sorunu izledi.
BDP-MHP için 'birleşik kaplar gibi' yorumu
Yapılan kamuoyu araştırması, 18-25 bandındaki Kürt seçmenin çoğunlukla BDP’ye, 18-25 bandındaki Türk seçmeninin ise MHP’ye yöneldiğini gösterdi. Toplantıda, bu iki partinin “birleşik kaplar gibi olduğu” ve birinin ürettiği politikanın diğerini beslediği yorumu yapıldı. Partinin politikalarında bunu dikkate alması gerektiği vurgulandı.
(Kaynak: Hürriyet)