İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Ermenistan temaslarını anlattı. Paylan, Türkiye’nin demokratikleşmesinin Türkiye Ermeni toplumu için olduğu kadar Ermenistan ve diğer bölge ülkeleri için de ne kadar önemli olduğuna dikkat çektiğini belirtti.
Bu sene altıncısı Yerevan’da Karen Demirciyan Spor Kompleksi’nde düzenlenen, ‘Karşılıklı Güven, Birlik ve Sorumluluk’ başlıklı konferansa katılan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bir de konuşma yaptı. Paylan, ayrıca Ermenistan’da bulunduğu sürede Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Başbakan Karen Karapetyan ve Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ile de görüşmeler yaptı.
Ermenistan’daki temasları üzerine Agos’a açıklamalarda bulunan Garo Paylan şöyle konuştu:
“Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Başbakan Karapetyan ve Dışişleri Bakanı Nalbandyan ile yaptığım görüşmelerde Türkiye’deki mevcut siyasi durum ve özellikle Türkiye’deki Ermeni toplumunun içinde bulunduğu şartları konuştum. Türkiye’nin özellikle son yıllarda içine düştüğü milliyetçi siyasi iklimin yaratabileceği risklerden bahsettim. Bu noktada Ermenistan ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin olmamasına dikkat çekerek, Ermenistan-Türkiye arasındaki diyalog sürecinin yeniden başlamasının gerekliliğine dikkat çektim. Diyalog kapısının halen tamamen kapalı olmasına rağmen, diyalog kapısının aralanması halinde Türkiye’de bu diyaloğa destek verecek geniş toplumsal kesimler olduğunu vurguladım. Ben de bu konuda üstüme düşeni yapmaya hazırım. “
Paylan sözlerine şöyle devam etti: “Ermenistan’ın ekonomik ve sosyal olarak son yıllarda olumlu yönde gelişme gösterdiğini gözlemledim. Türkiye’de ise son yıllarda yaşanan gelişmeler nedeniyle, bölgesel riskler olduğunu, özellikle Türkiye’nin Kürt siyasetinin ve buna bağlı olarak ülkede milliyetçiliğin ve kutuplaşmanın yükselmesinin ciddi bölgesel riskler taşıdığını belirterek, Ermenistan da dahil bölgesel tüm güçlerin ve halkların sorumluluk alması gerektiğini söyledim.”
‘Diyalog isteği sürüyor’
Paylan Yerevan yönetiminin bakışını ise şu sözlerle anlattı: “Yerevan yönetimi diyalog konusunda 2009’da imzalanan protokollere referans vererek, Türkiye’nin üzerine düşeni yapmadığını ve diyalog kapısını kapalı tuttuğunu söylüyor. Yeniden diyalog kapısının aralanması anlamında hazır olduklarını ama bu konuda Türkiye’deki mevcut siyasi iktidarın adım atması yönünde pek umutlu olmadıklarını belirtiyorlar. Buna rağmen ben Yerevan yönetiminde Türkiye ile diyalog isteğinin sürdüğünü gözlemledim. Türkiye siyasetinin yönünün değişme olasılığından bahsettim ve yeni bir döneme hazır olunması gerektiğini söyledim.”
‘Ermenistan destek vermeli’
Paylan temaslarında demokratik bir Türkiye’nin soykırımı tanıyacağını hatırlattığını da ifade etti: “Demokratik bir Türkiye’nin sınırı açabileceğini ve ancak demokratik Türkiye’nin soykırım ile yüzleşebileceğini söyledim. Türkiye’de yaşayan bütün azınlıkların varlığını sürdürebilmesinin ön şartının da demokratik Türkiye olduğunu belirttim. Bu çerçevede de Ermenistan yönetiminden Türkiye’nin demokratikleşme sürecine destek vermeleri gerektiğini söyledim.”