Ermenistan’da ağır hastalığına rağmen aylarca cezaevinde tutulan ve girdiği açlık grevinde hayatını kaybeden Artur Sargsyan’ın ailesi, aktivistin otopsisine yabancı adli tıp uzmanlarının da girmesini talep ediyor.
Geçtiğimiz sene polis karakolunu işgal edilen ‘Sasun delileri’ olarak bilinen gruba yemek getirip götürdüğü gerekçesiyle ‘silahlı örgüte yardım’ cezasıyla yargılanan 49 yaşındaki aktivist, ‘Yemek getiren’ adıyla da bilinen Artur Sargsian, sağlık koşulları nedeniyle serbest bırakıldıktan sonra ikinci kez tutuklanmış ve 6 Mart’tan hayatını kaybettiği güne kadar 25 gün boyunca açlık grevi yapmıştı.
Sargsyan’ın hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten komite dün yapılan açıklamada, yetersiz tıbbi yardım sonucu oluşabilecek ‘ihmal nedeniyle ölüme sebebiyet verme’ suçu üzerinde durduklarını açıkladı.
Soruşturma ekibi, geçtiğimiz Cumartesi günü otopsi işlemini yaptı. Fakat Sargsyan’ın ailesinin yurtdışından adli tıp uzmanları talep etmişti.
Soruşturma Komitesinin başındaki Sona Truzian, Pazartesi günü yaptığı açıklamada otopsi işleminin iki günden fazla bekleyemeyeceğini savundu. Truzian, “doku örneklerinin saklanacağını ve ailenin seçeceği yabancı adli tıp uzmanları tarafından incelenebileceğini” söyledi.
Protestolar devam ediyor
Öte yandan Sargsyan’ın ölümünün ardından protesto gösterileri de devam ediyor. Ülkedeki muhalif gruplar, Sargsyan’ın ölümünden devlet yetkililerinin sorumlu tutarken, en başından itibaren Sargsyan’ın tutuklu olarak yargılanmaması gerektiğini dile getiriyor.
Son olarak dün Yerevan’da düzenlenen gösterilerde Başsavcı Artur Davtian’ın istifası istendi. Çoğu gençlerden oluşan protestoculara polisin müdahalede bulunduğu belirtiliyor.
Ne olmuştu?
17 Temmuz 2016’da Ermenistan’ın başkentinde kendilerini “Sasna Dzrer-Sasun Delileri” olarak adlandıran grubun bastığı polis karakoluna yemek götüren aktivist olarak bilinen Artur Sargsyan, silahlı gruba destek suçlamasıyla, sağlık sorunlarına rağmen 16 Ağustos'ta tutuklanmıştı.
Ciddi sağlık sorunları olan Artur Sargsyan’ın serbest bırakılması için iş arkadaşları, ailesi ve kamuoyu birçok protesto gösterisi düzenlemişti. 31 Aralık’ta sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakılmasının ardından 9 Şubat’ta tekrar tutuklanan Sargsyan, ikinci kez tutuklandıktan sonra kaldığı hastanede açlık grevine başlamıştı.