Antalya’da Alevi bir ailenin çocuklarının zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması için açtığı davada Antalya 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Evrensel’den Mahir Doğan’ın haberine göre Antalya’da yaşayan Alevi bir aile 07.10.2016 tarihinde Muratpaşa Kaymakamlığına müracaat ederek çocukları E.D’nin zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf tutulmasını istedi. Kaymakamlık ise yazılı yanıtta “dersin zorunlu olduğunu” belirtti.
Bunun üzerine aile, Antalya 4. İdare Mahkemesine yürütmenin durdurulması talebi ile dava açtı. Aile, dava dilekçesinde çocukları E.D’nin zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulmasını istedi. Dersin nesnel ve çoğulcu bir içerikle işlenmediğini ifade eden aile, müfredatın belirli bir dini esas alıp tarafsız olmadığını belirtmiş, inançlarına ve felsefi görüşlerine aykırı biçimde din eğitimi verilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu ifade etmişti.
Davayı karara bağlayan Antalya 4. İdare Mahkemesi, “Dava konusu işlemin uygulanması durumunda, davacı açısından telafisi güç veya imkansız zararların doğmasına neden olunacağı açıktır” dedi. Yürütmenin durdurulmasına karar veren mahkeme zorunlu din dersi için de “hukuka aykırılığı açık” dedi.
Türkiye AİHM'de de mahkum
Türkiye, zorunlu din dersiyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açılan davalarda mahkum edilmişti. “Mansur Yalçın ve diğerleri” ile “Hasan ve Eylem Zengin” davalarında mahkum olan Türkiye’nin karar uyarınca dersin zorunlu olmaktan çıkarması gerekiyor; fakat Türkiye halen mevcut uygulamayı değiştirmedi.
Geçtiğimiz sene CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan, AİHM’in zorunlu din dersi kararlarına neden uyulmadığına yönelik bir yazılı soru önergesi hazırlamıştı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz soru önergesine verdiği cevapta bir ‘eylem planı’ hazırlanacağını açıklamıştı. Fakat bu eylem planlıyla ilgili bir çalışma başlamış değil.