AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, gündemdeki kürtaj tartışmalarıyla ilgili yasal bir düzenleme yapılmayacağını duyurdu. Canikli, kürtaj yasası ile ilgili olarak, “Bu konuda bir düzenleme Meclis’e gelmeyecek” dedi. Öte yandan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'Kürtaj konusunda detaylı çalışma yaptık. Konuyla ilgili raporu, Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunacağız' dedi.
Türkiye'nin bir süredir ana gündem maddeleri arasında yer alan kürtaj ve sezaryen düzenlemesiyle ilgili çelişkili açıklamalar yapılıyor.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, kürtaj meselesi hakkında Hürriyet gazetesine açıklamada bulundu.
Canikli, kürtaj konusunun gündemden kalktığını belirterek, “Bu konuda bir düzenleme Meclis’e gelmeyecek” dedi.
Sezaryen teklifi Meclis'te
Bu arada AK Parti'li Cevdet Erdöl, sezaryenin yalnızca 'tıbbi zorunluluk' hallerinde yapılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
Teklifle, gebe veya rahimdeki bebek için tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek. Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen, doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamayacak.
Akdağ:'Raporu Bakanlar Kurulu'na sunacağız'
Öte yandan Sağlık Bakanı Akdağ, Meclis'te gazetecilerin, kürtaj tartışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Kürtaj konusunda detaylı çalışma yaptıklarını belirten Akdağ, ''Çalışmalarımızı tamamladık. Konuyla ilgili raporu Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunacağız'' diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin, bir gazetede yer alan ''Kürtaj için düzenleme yapılmayacak'' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Akdağ, Canikli'nin Meclis takvimi ile ilgili yorum yapmış olabileceğini söyledi.
'Mesele kürtajın yasaklanması değil'
Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nünü erişilebilir, güvenli ancak nadir başvurulan kürtajı vurguladığını belirterek, ''Mesele kürtajın yasayla yasaklanması yada yasaklanmaması değil. Mesele, bu prensiplere uygun Türkiye'de yeni bir anlayışı hakim kılmak ve yeni düzenlemeler yapmak. Bunları elbette yapacağız'' dedi.
Kürtajın hiçbir zaman bir aile planlaması yöntemi ya da istenmeyen gebeliği engelleme yöntemi olmadığını anlatan Akdağ, şunları söyledi:
''Bir kadın hamile kalmak istemiyorsa bunun modern yöntemleri var. Bunun yöntemi yaygın biçimde bebeği annenin karnından kazımak olamaz. Bunu hiçbir zaman vicdanlar kabul etmez. Burada önemli olan husus güvenli, istemli düşük imkanlarına kadınlarımızın her zaman sahip olması ki bunu da geliştirmeyi düşünüyoruz. Stratejik planımızın içinde bu da var. Ancak bununla beraber, bunun kafalarda, ''Nasıl olsa hamile kalırsam kürtaj olurum' algılanması da ortadan kaldırılmalı.
'Kürtaj gebeliği önleme yöntemi olmamalıdır'
Kürtaj bir taraftan bebeğin yaşam hakkını ihlal ederken diğer taraftan anneye de büyük zarar veriyor. Bunun modern ve kolay yöntemleri var. Bebek istenmiyorsa aile kendi istediği sayıda bebek yapacağına göre, bunun yöntemlerine kadınların ulaşmasını sağlamalıyız. Fiziksel anlamda biz ücretsiz olarak veriyoruz bu hizmeti. Ama bir takım sosyal bariyerleri de ortadan kaldırarak, vatandaşın doğru olanı yapması lazım. Kürtaj hiçbir zaman bir gebeliği önleme yöntemi olmamalıdır.''
Recep Akdağ, sezeryanla ilgili kanun teklifine ilişkin soru üzerine, özellikle kadın doğum doktorlarının kendilerinden uzun zamandır, normal doğumu sırasındaki beklenebilen komplikasyonlardan dolayı hekimlerin bir şekilde suçlanmaması gerektiği konusunu talep etiklerini, bunu da söz konusu teklifle bir teminata kavuşturacaklarını söyledi.