Doların Kapalıçarşı’ya etkisini atölyeciler Şavarş Mizikyan, Burak Peşket ve Aren Tırtır Agos’a değerlendirdi.
Doların özellikle son bir aydaki yükselişi birçok sektöre olumsuz etki yaratmaya başladı. İstanbul’da kuyum sektörünün kalbi olan Kapalıçarşı’da dükkânlar bir bir kapanıyor, esnaf kan ağlıyor. Kuyumcu Şavarş Mizikyan, ilk kez bir yeni yıl öncesi böyle bir durumla karşılaştıklarını söylüyor. Doların Kapalıçarşı’ya etkisini atölyeciler Şavarş Mizikyan, Burak Peşket ve Aren Tırtır Agos’a değerlendirdi.
Şavarş Mizikyan, atölyeci
Doların artmasının Çarşı’da hiçbir olumlu etkisi yok, tüm sektör durdu, dükkânlarda boş boş oturuyoruz. Önümüzdeki yıl için doların daha da yükseleceğini söylüyorlar, bu da bir dezavantaj tabii bizim için. Önümüzü göremiyoruz, yılbaşı öncesi ilk kez böyle bir durumla karşı karşıyayız. Sırf atölyeciler değil, sadekarlar, mıhlayıcılar dahil hemen herkes şikayetçi. Kapalı Çarşı’ya artık neredeyse yalınzca Arap ülkelerinden turistler geliyor, onlar da mücevher yerine ya çeyrek, yarım altın ya da lokum alıyorlar, Çarşı’da mücevher satış oranı çok aza düştü.
Çarşının ana caddesi lokumcu oldu, Arap turistler lokum alıyor. Gelecek ıl daha kötü olacak diyorlar, umarım olmaz. Şimdilik bekliyoruz, başka bir iş bilmiyoruz o yüzden başka bir işe girmek istemiyorum. Ana caddede kiralar dolarla ödeniyor, 5-6 dükkan boş, bu gidişle kimse istenilen kirayı ödeyemez. Çok ünlü kahve ve yiyecek zincirleri dahi kapandı, yalnızca kuyum değil gıda ve tekstil sektörü de dayanamıyor kiraya.
Burak Peşket, atölyeci
Ülke gündemi, savaş hali derken sono larak doların artışı Çarşı’yı çok kötü etkiledi. Halihazırda yüksek olan işsizlik oranları daha da arttı, beş-altı katına yükseldi. Normalde bu dönem sabah akşam çalışmamız gerekirken günümüzde atölyeciler dükkâna geç gelip atölyeyi erkenden kapatıyorlar. Başka bir sektöre geçmeyi düşünmüyorum çünkü önümüzü göremiyoruz, dolayısıyla her atılımın intihar olacağını ve çok daha büyük zararlara yol açacağını düşünüyorum, şimdilik elimizden yalnızca beklemek geliyor.
Aren Tırtır, atölyeci
Çarşı’nın en önemli caddesi artık neredeyse sadece tatlı ve baharat satıyor. Doların son yıllarda TL’ye olan etkisi doğal olarak altın ve pırlantaya da bir olumsuzluk yaratıyor. Bu duruma bir günde gelmedik, siyasi anlaşmazlıklar, diğer ülkelerle olan sorunlar nedeniyle ekonomi de eş oranda kötü etkileniyor. Özellikle Sultanahmet’teki saldırıda ölen turistlerin ardından yurtdışından gelen turist sayısında ciddi azalma söz konusu. Eskiden turist sayısından Nuruosmaniye Caddesi’nde yürüyemezdik, bugün aynı caddede birçok dükkân iş olmadığı için kapandı. Cumhurbaşkanının önerisi üzerine insanlar yastık altındaki dolarlarını bozdursa dahi bu ekonomiyi en fazla altı ay idare eder, dolayısıyla bunu suni bir çözüm olarak nitelendiriyorum. Diğer ülkelerle düşman olmak yerine dost olarak ekonomi yeniden canlı tutulmalı.