Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı’nın, Lozan Antlaşmasını eleştirirken Ege adaları ile ilgili yaptıkları açıklamalara Yunanistan siyasilerinden tepki yağıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan’la ilgili açıklamalarına muhalefet cephesinden tepki geldiği gibi Yunanistan’dan da pek çok tepki geldi.
Geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Erdoğan, “1920'de bize Sevr'i gösterdiler. 1923'te Lozan'a razı ettiler. Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı. İşte şu an Ege'yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan'da verdik. Zafer bu mu?" ifadelerini kullanmıştı.
Açıklamanın ardından Yunanistan tarafından tepki gecikmedi. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakanı’na, Dışişlerinden siyasi partilere kadar birçok kurum ve kuruluş tarafından yapılan açıklamaları derledik.
Pavlopulos: Lozan Antlaşmasının ihlali yaptırım gerektirir
Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos Kalamata’da Küçük
Asya ve Küçük Asyalılar anıtının açılışında Lozan Antlaşması hakkında
açıklamalarda bulundu.
Pavlopulos “Lozan Antlaşması, uluslararası hukukun ayrılmaz bir parçasıdır. Antlaşmaya uymak zorunludur ve antlaşmanın her ihlal edilişi uluslararası hukuk tarafından öngörülen yaptırımları gerektirir” dedi.
Dışişleri: Revizyonist mantıklar olumsuz yollara sürükler
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye Dışişleri
Bakanlığı’na cevaben yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye’de iktidar ve muhalefetin kendilerini ilgilendirmeyen bir konu için kavga ettikleri aşikârdır.
Komşu ülkenin iç cephesinde bazıları Türkiye’yi hiçbir şekilde bir Avrupa ülkesine yakışmayacak biçimde uluslararası hukuka aykırı davranışlara çekmek istiyor. Bilindiği üzere revizyonist mantıklar her zaman olumsuz patikalara sürüklemiştir ve her zaman yenilmiştir.”
Tsipras: Tehlikeli
Başbakan Aleksis Tsipras da önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan Antlaşması hakkında söyledikleriyle ilgili açıklamada bulundu.
Tsipras “Yunan-Türk ilişkilerinin, Ege’nin ve adalarının durumunu açık, net ve kati bir şekilde düzenleyen Lozan Antlaşmasının sorgulanması, gerek ülkemizin ikili ilişkileri gerekse de bölgemiz için tehlikelidir” ifadelerini kullandı.
Tsipras ayrıca “Hassas bir bölgede Yunanistan’ın barış ve istikrar direği rolünü tutarlılık ve kararlılıkla güçlendirmeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Milli Savunma Bakanı: İki tarafın birlikte yaşamasına yardımcı
olmuyor
Yunan Devlet Haber Ajansı "Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos'un dün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan Antlaşması ile ilgili yaptığı açıklamalara değindiğini" yazdı.
“Artık bütün herkes Sayın Erdoğan’ın çabasının, Kemal Atatürk’ün yaptığı bütün değişiklikleri sorgulayarak Türkiye’yi teokratik bir devlete dönüştürmek olduğunu anlıyor” ifadelerini kullanan Yunanistan Milli Savunma Bakanı Kammenos konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Ancak kendisini Yunan adalarındaki Küçük Asya (Anadolu) sahillerinden gelen sesleri dinlerken oldukça dikkatli olmaya davet ediyorum. Çünkü bu sesler Helenizmi katledenlerden önce var olan Yunan sesleriydi, İyonların sesleriydi, Küçük Asya Yunanlarının sesleriydi. Bu tür açıklamalar iki halkın birlikte yaşamasına yardımcı olmuyor ve uluslararası antlaşmalara kuşkuyla yaklaşma çabaları tehlikeli yollara sürüklüyor. Kendisine bu yolları izlememesini tavsiye ederim.”
ND ve POTAMİ partilerinden Türk Dışişlerine tepki
Anamuhalefet ND ve POTAMİ partileri yayınladıkları açıklamalarla Türkiye Dışişleri Bakanlığının Ege ile ilgili açıklamalarına sert tepki gösterdiler.
ND Basın Sözcüsü Yorgos Koumoutsakos konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Ege konusunun Türkiye’deki kamusal tartışmaya girmesi büyük dikkat ve ciddiyetle değerlendirmemiz gereken bir gelişmedir” ifadelerine yer verildi.
POTAMİ Partisi tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:
“Erdoğan’ın son açıklamaları ve bunu takiben yaşananlar uluslararası hukuku ihlal etme ve ülkenin yaptığı anlaşmaları bozma çabasıdır.
Yunanistan hükümetini, uluslararası arenada gerekli eylemlere başvurarak Türk arzularını güçlü bir şekilde geri püskürtmeye davet ediyoruz.”
PASOK: Türk Dışişlerinin açıklamaları tahrik
edici
PASOK Partisi Genel Başkanı Fofi Gennimata Türkiye Dışişleri Bakanlığının ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada Erdoğan’ın söylediklerinin ‘kabul edilemez’ olduğu belirtildi. PASOK Partisi Genel Başkanı Gennimata “Bu açıklamalar uluslararası hukuka ve iyi komşuluk ilkelerine karşı olan zihniyetlerden kaynaklanmaktadır ve tehlikeli çıkmazlara ve ikili ilişkilere zarar veren ve bölgedeki istikrarı sarsan gerginliklere sürükleyebilir” ifadelerini kullandı.
Ana muhalefet lideri: Verimsiz açıklamalar
Anamuhalefet ND Partisi Genel Başkanı Kiryakos Mitsotakis “Uluslararası antlaşma ve kurallar çerçevesinde geçerli olan Ege’deki mevcut durumu sorgulayan verimsiz açıklamaların Yunan-Türk ilişkilerine ve bununla birlikte hassas Doğu Akdeniz bölgesindeki genel atmosfere zarar verdiğini ve bu tür açıklamalardan kaçınılması gerektiğini” aktardı.