Dolapdere esnafı için, semtin kentsel dönüşüme tabi tutulacağına ilişkin söylentiler yeni değil; dükkânların yıkılıp yerine otellerin yapılacağına dair söylentiler yıllardır ortalıkta dolanıyor. Ama artık bu söylentiler gerçeğe dönüşmeye başladı.
Dolapdere esnafı için, semtin kentsel dönüşüme tabi tutulacağına ilişkin söylentiler yeni değil; oto tamircisi ve soğutmacı dükkânlarının yıkılıp yerine modern işyerlerinin, otellerin yapılacağına dair söylentiler on yıllardır ortalıkta dolanıyor. Ancak, iki yıl önce, bu söylentiler gerçeğe dönüşmeye başladı. Crown Plaza, Ramada gibi dünyanın en ünlü otelcilik işletmelerinin Dolapdere’de oteller açmasıyla, büyük sermaye grupları da gözlerini, İstanbul’un merkezinde olmasına rağmen şimdiye kadar pek yanaşmadıkları bu bölgeye çevirdi. Karahan Residence ve Al Sinno Hotel kısa süre önce faaliyete başladı; Dolapdere’den Elmadağ’a çıkan cadde üzerine yapılan Elysium Residence da kısa süre içinde açılacağa benziyor.
Adı konmamış bir başka dönüşüm de Bomonti ve Feriköy’de yaşanıyor. 10 yıl önce domates, biber, salatalık ekilen arsalar üzerinde Anthill, Eliysium gibi plazaların inşa edildiği Bomonti’de, Hilton Otel’in binası da yükselmeye başladı. Dolayısıyla, Ermeni toplumunun yaşadığı semtlerin başında gelen Kurtuluş ve Feriköy ciddi bir dönüşümün eşiğinde. Buralardaki dönüşümü ve Kurtuluş ve Feriköy’ün geleceğini Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vazken Barın ile konuştuk.
İstanbul’un merkezi
Kurtuluş’un yapılaşmasını tamamlamış bir bölge olduğunu, Dolapdere Caddesi ve her iki tarafındaki sokakların ise henüz gelişme aşamasında olduğunu söyleyen Barın, otel işletmelerinin Dolapdere caddesini tercih etme nedenlerini şöyle anlatıyor: “Dolapdere, bir taraftan Harbiye’deki, beri taraftan, Kasımpaşa üzerinden Haliç’teki kongre merkezlerine kolay ulaşılabildiği için tercih ediliyor.
Taksim’deki otel bölgeleri doyuma ulaştı; dolayısıyla, yakınlık bakımından Dolapdere öne çıkıyor. Ayrıca, ticaret bölgesi olarak göründüğü için burada otel açmak kolay. İstanbul’un merkezinde Dolapdere gibi yatırım yapılacak yer kalmadı.”
Evin kutsallığına saygı
Dolapdere Caddesi’nin geleceğinin parlak olduğunu söyleyen Barın, arka sokaklar için henüz bir projelerinin olmadığını belirtiyor, ama burada yenileme gerçekleşecekse bile, bunun kimseyi mağdur etmeden gerçekleşmesi konusunda gayret edeceklerini belirtiyor: “Bizde kentsel dönüşüm kültürü gelişmediğinden ve belediyelerin tecrübesi olmadığından pek çok sıkıntı yaşandı. Biz, Tarlabaşı’nda ve Sulukule’de yapılan dönüşüm projelerinden dersler çıkardık. Pek çoğumuz için ev kutsaldır. İnsanlar başını sokacak bir yuvaya sahip olmak için pek çok fedakârlıkta bulunur ve kentsel dönüşümde kimsenin evini yerle bir etmeye hakkımız olmamalı. Şu an o bölgeler için bir dönüşüm projesi yok, ancak olursa kimseyi mağdur etmeden, insanları ikna ederek projeyi bu şekilde hayata geçirmenin yollarını ararız.”
Kurtuluş için planlar
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, yerel seçim döneminde yaptığı konuşmalarda Kurtuluş Meydanı’nın yeniden düzenleneceğini söylemişti. Barın, konuyla ilgili sorumuzu şöyle yanıtlıyor: “Kurtuluş Meydanı için planlar yaptık ama Büyükşehir Belediyesi’nin onayından geçmesi gerekiyor. Hazırladığımız planlarda alışveriş merkezleri, bürolar öngörülüyor. Yeraltına geniş bir otopark inşa edeceğiz, bu sayede Kurtuluş’un park sorunu çözülecek.”
ESNAF NE DİYOR?
Dolapdere esnafı arasında dönüşüme ilişkin görüşler çeşitli. Pek çoğu kiracı olan esnafın esas gündemi, Maslak’ta oto sanayi bölgesinin açılması ve oto servislerinin eskiye oranla çok daha geniş kapsamlı hizmet vermesi gibi faktörlerden dolayı Dolapdere’deki iş hacminin düşmesi, yani işsizlik.
Lastik, jant ve akü hizmeti veren BUR-KA Ticaret’in sahibi Berç Elciyaz, dönüşüme tepkili. “Buradaki esnaf anca geçimini sağlar, şimdi ona da göz diktiler” diyen Elciyaz, “Sermaye burayı istiyor. Cevahir’in buralardan yer aradığı söyleniyor. İnşaatlar yüzünden oto tamircileri arabaları dışarı çıkaramıyor, lastikçiler kapılarının önünde ürünlerini sergileyemiyor. Baskı görüyoruz” ifadelerini kullanıyor.
Dolapdere’de oto aksesuar işletmesi bulunan Osman Nuri Türkmen ise “Dönüşüm memleket için hayırlıysa destekleriz” diyor. Türkmen, görüşlerini şöyle ifade ediyor: “İstanbul’un göbeğinde böyle bakımsız bir yer olması hoş değil. Kurtuluş değer kazanacak. Orada oturanlar aşağı inemiyor, buralarda yürüyemiyorlar. Dönüşüm olursa yürüyebilecekler. Bu ülke, bu devlet gerçekten vatandaşını düşünüyorsa, esnafı açıkta bırakmaz ve onlara yer gösterir.”
Dolapdere’de esnaflık yapan Tamer Akay “Dönüşüme dair ortada kesin bir bilgi yok, o yüzden hiç kimse ne yapacağını bilmiyor. Taşınma durumu olursa herkes kendi başının çaresine bakacak” diyor.
Dolapdere’de soğutma sektöründe çalışan Sarkis Baysan da dönüşümü destekleyenlerden: “Dönüşümü destekliyorum, çünkü pislik ortadan kalkacak. Burada sokaklar ve insanlara bakınca içim sıkılıyor, her taraf toz kir içinde. İnsanlar zamanında bir yerleri gasp edip sahiplenmiş. Altyapısı üst yapısı yok, yağmur yağsa her taraf sular altında kalıyor ama otel olursa buralar düzelecek. Ama buradan gidince nereye gideceğimiz belirsiz. Mal sahipleri için sorun yok; onlar sadece kiralarına bakar.”