Reysi Kamhi’nin ‘Düşünce Bahçesi’ sergisi 18 Haziran’a kadar Pazar ve Pazartesi hariç her gün Galata Rum İlköğretim Okulu'nda görülebilir.
Mekânlara farklı gözle bakmamızı sağlayan sergiler vardır; ya da sergilendiği mekânlarda yeni anlamlara kavuşup genişleyen yapıtlar. Galata Rum İlköğretim Okulu, son dönemlerde bu minvaldeki sergilere ev sahipliği yapıyor. Reysi Kamhi’nin 2 Haziran’da ziyarete açılan ‘Düşünce Bahçesi’ bunlardan biri.
Okulun kütüphanesi, genç sanatçıya kapılarını açmış. Onun düşüncelerini yansıtan yapıtlarına yer göstermiş, üzerine bir de “Al, bende işine yarayan ne varsa kullan” demiş. Yıllanmış kitapların, ders materyallerinin bulunduğu raflar arasında yer ayırmış ona, resimlerini bağrına basmış. Dahası bu kütüphane, kendi hikâyelerini, bildiği, çocuklara öğrettiği kadarıyla sanatçıya da aktarmış.
Kamhi, bu cömert daveti geri çevirmemiş. Friedrich Nietzsche'nin ‘Şen Bilim’ kitabına kaydettiği, “Doğadaki her şey… bendendir, benimle konuşur, beni teşvik eder, beni rahatlatır; gerisini duymam ya da hemen unuturum. Hepimiz sadece kendimizleyiz” sözlerinden ilhamla ürettiği yapıtlarını, ölüdoğa resimlerini yaymış kütüphanenin masalarına, raflarına. Özel bir anı unutulmaz kılabilmek için defter ya da kitap sayfaları arasına saklandığı, tümden yitirilmemesi uğruna, canlılığından vazgeçilerek kurutulduğu izlenimi veren bitki resimleriyle, bahçeyi kütüphaneye, kütüphaneyi de bahçeye taşımış. Bunu da, her iki mekânın zamanı durduran, sınırları genişleten, hem tohumları hem de düşüncüleri yeşerten yönünü göz önünde bulundurarak yapmış. İşler, okulun tozlu dolaplarından çıkan; eskiden öğrencilere, Fen Bilimleri derslerinde bitki türlerini belletmek için kullanılan panolarla bütünleşerek, hem mekânı yeniden tanımlamaya hem de sanatın sınırlarını genişletmeye girişmiş. Bir taraftan da şiirselliğiyle, bu rengârenk öğretici panolardan ayrılmış.
Galata Rum İlkokulu arşivi
Sergi ziyaretçilerini, Kamhi’nin işlerinin yanı sıra, Galata Rum İlköğretim Okulu’nun arşivinden belgeler, kitaplar, defterler, objeler, ders materyalleri ve panolar karşılıyor. Burada bir okulun, öğrencilerin, dolayısıyla toplumun birikimi, güncel sanat yapıtlarıyla, performanslar ve okuma seanslarıyla birlikte yeniden yorumlanıyor.
‘Düşünce Bahçesi’, 18 Haziran’a kadar Pazar ve Pazartesi hariç her gün 12.00-19.00 saatleri arasında görülebilir. Sergi kapsamında,14 Haziran’da Camila Rocha, 15 Haziran’da Ali Taptık ve 17 Haziran’da Özge Ersoy ile birlikte düzenlenecek kolektif okuma seanslarına katılım serbest.