İş cinayetlerine karşı vicdan nöbeti tutuyorlar

İş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren işçilerin aileleri, Taksim tramvay durağında bir saat nöbet tutma eylemi yaptı. Aileler, iş cinayetlerinin son bulması ve seslerinin duyulması için her pazar vicdan nöbeti tutacaklarını duyurdu.

 

Eyleme katılan Van depreminde yaşamını yitiren gazeteci Cem Emir'in ailesinin, yası simgeleyen siyah elbiseler giymesi dikkat çekti, Anne Emir eylem boyunca ayakta durmakta zorluk çekti.

Eylemde aileler adına ilk olarak Davuşpaşa patlamasında yakınını kaybeden Hakkı Güleş, patlamanın sorumlularının yargılanması için 5 yıldır mücadele ettiklerini hatırlattı, 'Sesimizi kimse duymuyor. İş cinayetlerinin sona ermesi için çığlıklarımızı yükseltmeye devam edeceğiz, vicdanı olan bütün insanları yanımızda görmek istiyoruz' dedi. Güleş, devam eden ölümlerin, 'Önlem alınsın, işçi ölümleri durdurulsun' talebine hükümet tarafından 'Önlem almıyoruz' yanıtının verilmesi anlamına geldiğini söyledi.

 

2010 yılında iş cinayetinde yaşamını yitiren TEDAŞ işçisi Erman Keleş'in eniştesi Temel Şen, Keleç öldüğünde 2 aylık olan bebeğinin babasız kaldığını hatırlattı, '2 yıldır adalet mücadelesi veriyoruz. Bir arada olmak zorundayız' dedi.

Ailelerin gönüllü hukuk danışmanlığını yapan Avukat Erbay Yücak, iş cinayetlerinde yaşanan hukuki süreç hakkında bilgi verdi, 'Bu tip davalarda yargılanması gerekenler, hükümet, çalışma bakanlığı ve işverendir. Ancak hiçbiri yargılanmıyor. Adalet nöbetine duyarlı kurum ve kişiler destek vermelidir' diye konuştu.

İşçi yakını Hayrullah Ünal da, yasaların zenginler tarafından yapıldığını söyleyerek, 'Onlar da bu yasaları kendileri için yapıyorlar. Üç kuruş servetlerine servet katmak için yapıyorlar. Bu nedenle insanlar ölüyor. Hükümet de, çalışma bakanı da, işveren de bu ölümlerden sorumludur' dedi.

Konuşmaların ardından Van depreminde yaşamını yitiren gazeteci Cem Emir'in kardeşi Sinem Emir aileler adına basın açıklamasını okudu. İşverenler yeterli önlemi almadığı için her gün 5-8 kişinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Emir, 'Biz de artık 'söz bitti' diyoruz. Vicdan sahibi herkes bu gerçeği görmeli. İş cinayetlerine 'Dur' diyebilmek için bu haftadan itibaren vicdan nöbetlerine başlıyoruz' dedi.

Emir, iş cinayetlerinin önlenmesi için yasal düzenleme yapılması ve bu düzenlemelerin uygulanmasını, sorumluların yargılanmasını, 28 Nisan'ın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 'İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitiren İşçileri Anma ve Yas Günü' olarak ilan edilmesini istedi.

İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin aileleri her hafta Pazar günü Galatasaray Meydanı'nda saat 13.00'de 1 saatlik Vicdan Nöbeti tutmaya devam edecek.

(ANF)