Deyrulzafaran Manastırı, 439 dönümlük arazisini, 12 yıllık hukuk mücadelesinin ardından geri aldı.
Manastır’ın Mardin’de 439 dönümlük arazisi, Manastır Vakfı’nın elinde tapusu olmasına rağmen 2006 yılında yapılan kadastro çalışmaları sırasında Hazine adına tescillendi. Manastır Vakfı’nın yönetimi konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, arazinin vakfa iadesine karar verdi. Kararın Yargıtay tarafından onaylanmasının ardından Vakıf tapularını geri aldı.
1970’den bu yana
Vakfın elinde tapular olmasına rağmen, 1970 yılında yapılan ilk kadastro çalışmaları sırasında tapulama işleme yapılmadı. 2006 yılında kadastro çalışmaları sırasında ise tapusu görünmeyen araziler Hazine adına tescilledi.
Hazine adına yapılan tescilin arından Manastır Vakfı yönetimi 6 Kasım 2007’de arazilerini geri alabilmek için hukuk mücadelesine başladı. Mardin 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Manstır Vakfı yönetimi davanın ardından, 2011’de Vakıflar Kanun’da yapılan geçici düzenleme kapsamında, arazinin iadesi için başvuru yaptı. Vakıflar Genel Meclisi, başvuruyu reddetti. Başvurunun reddi üzerine yeni bir dava daha açıldı.
Mardin 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 2013 yılında, bilirkişi raporları ve tanık ifadelerini de göz önüne alarak tapuların iadesine karar verdi. Mahkeme gerekçeli kararında Vakfın elindeki 1946 tarihli tapu kayıtlarının, keşif raporları ve tanık ifadeleriyle örtüştüğünü dile getirdi.
Mahkemenin kararının ardından, Hazine davayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 16. Hukuk Dairesi, Hazine’nin itirazlarını reddederek, tapunun Deyrulzafaran Manastırı Vakfı’na tescillenmesine karar verdi. Geçen hafta tapularını alan Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseler Vakfı Başkanı İliye Kırılmaz, Vakfa ait çok sayıda mülkün Hazine adına tescilli olduğunu ve hukuk mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.