Suriyeli öğrenciler için Gaziantep’te yeni bir üniversite kuruldu. ABD merkezli Müslüman hayır kuruluşu Zekât Vakfı’nın girişimleriyle kurulan ‘Zekât Üniversitesi’nde eğitim dili Arapça olacak. Üniversitenin açılışı 8 Eylül günü vakfın internet sitesinden yapıldı.
Zekât Vakfı yetkilileri, üniversitenin Eylül ayının sonunda eğitime başlamasını planlıyor. Gaziantep’teki kampüste 15 tam zamanlı, 20 yarı zamanlı öğretim görevlisi çalışacak. Binada kafeterya, kütüphane ve 36 sınıf bulunuyor.
Üniversite şimdilik 400 öğrenci kapasiteli, Ağustos ayında yapılan çağrıyla 120 öğrenci başvuruda bulunmuş. Gelecek haftalarda daha çok başvurunun olması bekleniyor. Üniversitede bilgisayar bilimleri, eğitim, işletme, sosyal bilimler bölümlerinde eğitim verilecek.
Zekât Üniversitesi ilk etapta kısıtlı bir bütçeye sahip. Vakıftan edinilen bilgilere göre, 200 bin dolarlık kuruluş maliyetine ek olarak, kampüsü açık tutmak için her ay en az 20 bin dolarlık bir harcama öngörülüyor. Zekât Vakfı Başkanı Halil Demir, öğrenci sayısına bağlı olarak bu tutar 250 bin dolara kadar çıkmasına hazır olduklarını ifade ediyor.
Diploma sorunu
Zekât Vakfı, 2001 yılında İslamî prensiplere uygun şekilde Amerika’da kuruldu. Dünya genelindeki Müslüman bağışçılardan gelen kaynak Zekât ve Sadaka fonlarıyla hayır işleri için kullanılıyor. Vakıf, eğitim destekleri ve sosyal hizmet yardımlarının dışında, acil durumlar için de kaynak yaratıyor.
Zekât Vakfı, röportaj taleplerimize karşılık vermese de, vakfın başkanı Halil Demir’in ‘al-Fanar Media’ adlı internet sitesine yaptığı açıklamaya göre, Zekât Üniversitesi, Türkiye’de iki, Sudan’dan da bir üniversiteyle işbirliği için görüşme halinde. Varılacak ortaklıklarla Zekât Üniversitesi mezunlarına geçerli lisans derecesi diploması vermek istediklerini söyleyen Demir, “İlk mezunlarımızı vermeden diğer kurumları ikna etmek istiyoruz” diyor. Demir, görüşülen kurumların ismini gizli tutuyor.
Zekât Üniversitesi kurulmadan önce Suriyeli mültecilere yönelik gündeme gelen iki benzer proje daha olmuştu. İlki, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel’in teklifi olarak medyaya yansıyan ‘Ortadoğu Barış Üniversitesi’. Diğeriyse, Mayıs 2015’te duyurusu yapılan Katar ve Türkiye’nin ortak girişimiyle kurulması planlanan ‘Türk Katar Üniversitesi’. İki projeyle ilgili bugüne kadar bir gelişme yaşanmadı.