Suriye'de kontrolü ele geçiren Heyet Tahrir eş-Şam liderliğindeki güçler ve başkan Ahmet eş-Şara, yeni geçici hükümeti açıkladı. Kürt grupların ağırlıkta olduğu SDG, geçiş hükümetinde Kürtlerin temsil edilmediği gerekçesiyle Şam'a tepki gösterdi.
29 Mart 2025'te Şam Halk Sarayı'nda, Suriye Başkanı Ahmed eş-Şara, Suriye'nin yeni geçiş hükümetinin kuruluşunu açıkladı ve bunu "değişim ve inşa" hükümeti olarak adlandırdı.
Başkan Şara konuşmasında, Suriye'nin yeni geçiş hükümetinin devlet kurumlarının yeniden yapılandırılması, adalet ve insan haklarının korunmasının teşvik edilmesi ve genel hakların pekiştirilmesi, ekonomik ve sosyal sorunların çözümü ve eğitim ve sağlık sistemlerinde yeni ufuklar açılması için çalışacağını, yolsuzlukla mücadeleye öncelik vereceğini belirtti.
Suriye geçiş hükümetinin üyeleri şöyle:
Dışişleri Bakanı: Esad eş-Şaybani
Savunma Bakanı: Murhaf Ebu Kasra
İçişleri Bakanı: Enes Hattab
Adalet Bakanı: Muzhar el-Üveys
Din İşleri Bakanı: Muhammed Ebul Hayr Şükri
Yükseköğretim Bakanı: Mervan el-Halebi
Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı: Hind Kabavat
Enerji Bakanı: Muhammed el-Başir
Maliye Bakanı: Muhammed Yesir Barnie
Ekonomi Bakanı: Nidal eş-Şaar
Sağlık Bakanı: Musab Nazal el-Ali
Yerel Yönetim Bakanı: Muhammed Ancarani
Olağanüstü Hal ve Afet Bakanı: Raid el-Saleh
İletişim Bakanı: Abdül Selam Haykal
Tarım Bakanı: Emced Bedr
Eğitim ve Bilim Bakanı: Muhammed Abdül Rahman Turko
İskân ve Bayındırlık Bakanı: Mustafa Abdül Razzak
Kültür Bakanı: Muhammed Saleh
Spor ve Gençlik Bakanı: Muhammed Samih Hamed
Turizm Bakanı: Mazen Salhani
İdari Kalkınma Bakanı: Muhammed İskaf
Ulaştırma Bakanı: Yabur Badır
Enformasyon Bakanı: Hamza Mustafa
Kabinede, Hristiyan toplumunda tanınan ve feminist kimliğiyle bilinen Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Hind Kabavat, Dürzi nüfusun yoğunlukla yaşadığı Suveyda'dan Tarım Bakanı Emced Bedr, Efrin bölgesinden Eğitim Bakanı Muhammed Abdruhhaman Turko ile Alevi nüfus ağırlıklı Lazkiye bölgesinden 2006-2011 yılları arasında da Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Yarub Bedir, toplumun farklı kesimlerini temsil eden isimler oldu.
2004'ten bu yana Suriye'de dinler arası diyalog ve kadın hakları üzerine çalışmalar yürüten Hind Kabavat, mülteci kamplarında kadınlara ve barış gönüllülerine eğitimler verdi. Tastakel adlı kadın merkezinin kurucuları arasında yer alan Kabavat, "barış yoluyla dönüşüm" yaklaşımıyla tanınıyor. 2007 yılında Tanenbaum Merkezi tarafından "Eylemde Barış Yapıcı" ödülüne layık görülen Kabawat, 2009'da George Mason Üniversitesinden Kamu Diplomasisi Ödülü'nü de aldı.
Hind Kabavat, eşcinsel haklarına verdiği destekle biliniyor. 2015 yılında Facebook profil fotoğrafını LGBT topluluğuna destek için gökkuşağı formatında değiştirdi. Bu durum Suriye tarihinde bir ilk olarak değerlendiriliyor.
1974'te Hindistan'da doğan Hind Kabavat, Suriye'de büyüdü. Suriye asıllı Kanadalı bir hukukçu ve barış aktivisti.
Kürt gruplardan tepki
Kürt grupların ağırlıkta olduğu SDG geçiş hükümetinde Kürtlerin temsil edilmediği gerekçesiyle Şam'a tepki gösterdi.
Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesinin hemen ardından oluşturulan geçici yönetimin yerine 23 üyeli geçiş hükümeti oluşturuldu. Dışişleri Bakanı Esad Şeybani ve Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra koltuklarını korurken Hristiyan bir kadın olan Hind Kabavat, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı olarak atandı.
Geçiş hükümetindeki tek Kürt üyenin ise ülkenin kuzeyi ve doğusundaki toprakları kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bağı bulunmuyor.
SDG kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yaptığı açıklamada bu tercihe itiraz ederek, yeni hükümeti tüm Suriyelileri temsil etmekte "başarısız olduğu" gerekçesiyle eleştirdi.
Açıklamada, "Suriye'deki çeşitliliği yansıtmayan herhangi bir hükümet ülkeyi doğru şekilde yönetemez" denildi.
Otonom Kürt idaresinden yapılan açıklamada, "Halkın beklentisi demokratik, çoğulcu bir yönetimin inşa edilmesiydi. Ancak Şam'da açıklanan yeni hükümet, bu umutları boşa çıkardı. Yeni kabinenin de önceki yönetimlerden farklı olmadığı, toplumsal çeşitliliğin yine göz ardı edildiği açıkça görüldü" ifadeleri yer aldı.
Bu ay başında SDG komutanı Mazlum Abdi ve Şara; Kürtlerin kontrolündeki idari yapılar, enerji tesisleri ve sınır kapıları ile silahlı unsurların merkezi yönetime katılmasını öngören anlaşmaya imza atmıştı.
Aralık ayında Muhammed El Beşir başkanlığındaki geçici hükümet, 1 Mart'ta açıklanması planlanan yeni kabine kurulana kadar ülkeyi yönetmekle görevlendirilmişti
Ocak ayı sonunda, Esad'ın devrilmesine öncülük eden Heyet Tahrir el-Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera geçici devlet başkanı olarak atandı.
Eş-Şara Mart ayında, ülkenin beş yıl olarak belirlenen geçiş dönemini düzenleyen geçici anayasayı imzalayarak yürürlüğe soktu.
BBC Türkçe'ye göre bazı uzmanlar ve hak örgütleri bu anayasanın gücü eş-Şara'nın elinde topladığı ve azınlıklar için yeterli korumayı içermediği konusunda uyarıda bulundu.
(Ajanslar, DW, BBC Türkçe, Rudaw)