Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma davasında sanıklar arasında menfaat çatışmasından dolayı avukatların değiştirilmesini isteyen mahkeme heyeti, duruşmayı 16 Haziran saat 09.00'a erteledi.
Soma'da geçen yıl 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciaya ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşması bugün yapıldı.
Duruşma, Akhisar Adliye Sarayı yerine, tadilatla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görüldü.
Mahkeme salonunda tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, teknik müdür İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik, 37 tutuksuz sanıktan 33'ü ile mağdur aileleri ve sanıkların avukatları hazır bulundu.
Orta bölümü müşteki ve mağdurlara, sağ tarafı basın mensupları ve izleyicilere, sol bölümü mağdur ailelerin avukatlarına ayrılan salonda, ön iki sıradaki koltuklara da çevik kuvvet polisleri yerleştirildi.
Ölen madencilerin yakınları, kimlik ve güvenlik kontrolünden geçirilerek salona alındı.
Bu arada ilçeye gelen bazı madenci aileleri ile Birleşik Haziran Hareketi, KESK'e bağlı Eğitim-Sen ve Soma Sosyal Haklar Derneği üyeleri ve HDP İzmir Milletvekili seçilen Ertuğrul Kürkçü, duruşma öncesinde salona kadar yürüdü.
İlk duruşmada sanıkların ifadelerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluğuna karar verirken, yeni bir bilirkişi heyeti oluşturularak madende yeniden bir inceleme yapılmasına karar verilmişti.
Bugün başlayan ikinci duruşmada duruşmada sanıkların çapraz sorguya alınması bekleniyor.
Ne olmuştu?
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs Salı günü saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, yaşanan faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.
Olayla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda davada tutuklu 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 37 sanıktan 12'si hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar, 25 tutuksuz sanık hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.