Soma Davası'nın yeni duruşması bugün başladı. Yeni bilirkişi raporunda iş cinayetinden Soma Kömür İşletmeleri AŞ, TKİ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı MİGEM ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumlu tutuldu.
Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 işçinin hayatını kaybettiği ve 162 işçinin yaralandığı iş cinayetiyle ilgili 10. duruşma başladı.
Duruşma öncesinde madenci aileleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri Akhisar Garı önünde toplanarak, davanın görüldüğü salonun önüne kadar slogan ve pankartlarla yürüyüş düzenlendi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada geçen hafta açıklanan bilirkişi raporu okunacak.
Üniversitelerin maden, jeoloji, elektrik mühendisliği ile hukuk fakültelerinden 11 kişilik akademisyen grubu tarafından hazırlanan ve 262 sayfadan oluşan bilirkişi raporunda iş cinayetinden Soma Kömür İşletmeleri AŞ, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumlu tutuluyor.
Raporda, iş cinayetinin başlangıç nedeni olarak, "Eski imalattan sızan gazlar ve içindeki metanın zarar görmüş bir kabloyla kısa devre yapması" olarak gösterildi; "yaşanan olayın faciaya dönüşmesi önlenebilirdi" vurgusu yapıldı.
Davada tutuklu 6 sanık ile 5'inci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin 3'te 1'den yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
Raporda yer alan diğer tespitler şöyle:
- Yıllık 1.5 milyon ton üretim planlanmasına rağmen bunun iki katı oranında üretim yapılması sebebiyle “üretim zorlamasının” olduğu,
- Ocağın içerisine ocağın içindeki insan sayısına yetmeyecek seviyede oksijen verildiği, işçi başına 6 metreküp oksijen verilmesi gerekirken işçi başına 3 metreküp oksijen verilmesi sebebiyle “havalandırmanın yetersiz” olduğu,
- Acil durumlarda tüm personeli uyaracak merkezi alarm sisteminin olmaması, haberleşme sisteminin çalışmaması, eski üretim alanlarının hava almayacak şekilde izole edilmemesi ve bu yerlerin kontrol edilmemesi sebebiyle “iş güvenliği denetiminin” yapılmamış olduğu,
- Gaz izleme sensörleri arızalı olmasına rağmen tamir edilmemesi sebebiyle “işçilerin erken” uyarılmadığı,
- İşçilere eğitim verilmediği, yetersiz eğitim verildiği, son bir yıl içerisinde 49 işçinin iş güvenliği eğitimini, 30 işçinin mesleki eğitimini almadığı, acil eylem planında açık alevli bir yangına yönelik önlemlerin öngörümediği sebebiyle “risk değerlendirmesinin” yetersiz olduğu,
- Masklerin çalışmadığı ve yeraltında laev sızdırmaz ekipman kullanılması gerekirken kullanılmadığı, tespitleri yapıldı.