İstanbul'da 1 Mayıs, yoğun güvenlik önlemlerinin gölgesinde başladı. Kutlamalara izin verilmeye Taksim Meydanı, çevresi ve Beşiktaş’ta ana yollar ulaşıma kapatılırken bölgeye 20 bin polis konuşlandı. Kitlesel emek örgütleriyse Taksim'e çıkmak için Beşiktaş'ta toplanıyor.
Taksim'de görev yapmak üzere takviye olarak Adana, Diyarbakır, Bingöl, Gaziantep, Muş ve Kars'tan uçakla bin polis memurunun getirildiğini aktardı. Emniyet Müdürlüğü, bölgede 20 bin polisin görev yapacağını duyurmuştu.
Beşiktaş Barbaros Bulvarı ve Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi önünde de çevik kuvvet polisleri ve TOMA'lar getirildi.
Sabahın erken saatlerinde Taksim Meydanı, Şişli ve Beşiktaş'ta çok sayıda çevik kuvvet polisi, bariyerlerle meydana çıkışı kapattı. Başbakanlık Ofisi'nin önü demir bariyerler ile kapatılırken Taksim meydanı civarına barikatlar yerleştirildi.
Çağlayan, Beşiktaş, Taksim, Şişli civarında pek çok cadde geçişe kapatıldı. Metro seferinin metro durağı da iptal edildi. Anadolu yakasından Avrupa yakasına da vapurlar ve motorlar seferleri iptal edildi. Deniz yoluyla Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçiş yapılamıyor.
Sabah saat 8.40’ta TÜRK-İŞ temsilcileri, 1977’deki ‘Kanlı 1 Mayıs’ta hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakarak basın açıklaması yaptı, ardından Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.
Saat 11.30 sularında Komünist Parti üyesi yaklaşık 25 kişilik bir grup, Taksim’de bir otelden çıkarak meydana giriş yaptı.Sivil polisler ve çevik kuvvet ekipleri gruba müdahale etti. Çok sayıda eylemci gözaltına alındı.
Kitle örgütleri Beşiktaş'ta
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkma çağrısında bulundu. 1 Mayıs Komitesi’nin çağrısıyla saat 9.00 itibariyle Beşiktaş’ta toplanma başladı.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, ÖDP Eş Başkanı Alper Taş ile ESP, SGDF, SDP üyeleri, Beşiktaş Meydanı’na “Taksim 1 Mayıs alanıdır, Yaşasın 1 Mayıs” sloganları ile girdi.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko"Taksim özgürleşmedikçe Türkiye özgürleşemez" dedi. 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlamasına izin verildiği yılların barış içinde geçtiğini hatırlatan Beko, "Son iki yıldaysa neler yaşandığını görüyoruz, bu yıl benzer şeylerin yaşanmasını istemiyoruz ve 1 Mayıs'ın barış içinde geçmesini talep ediyoruz" dedi. Beko, Başbakan Davutoğlu'nun dün yaptığı açıklamayı da hatırlatarak "Biz ellerimizde karanfillerimizle Taksim’e çıkmak istiyoruz" dedi.
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da açıklamasında, “Saat 11.00’e kadar toplanmamız devam edecek. Elimizde karanfillerle Taksim’e yola çıkacağız” dedi.
Taksim Meydanı vatandaşların ve sarı basın kartı olmayan gazetecilerin girişine de kapatıldı. Bu sene Valilik, gazetecilere TGC’den (Türkiye Gazeteciler Sendikası) 1 Mayıs’ta kullanılmak üzere basın kartı alınmasını şart koşmuş, dün TGC yönetimine kart alan gazetecilerin listesinin verilmesi şartını koşmuş ve TGC’nin kabul etmemesiyle kartlar kullanılamaz hale gelmişti.
'İnsanların tahliyesinde ciddi sorun yaşanacağından..'
Taksime izin vermeyen İstanbul Valiliği kutlamalar için kentin çeşitli noktalarında sekiz alan tahsis edildiğini açıkladı.
Valilik açıklamasında yasağa gerekçe olarak: “Taksim Bölgesinde yapılacak bir toplantı ve gösterinin kontrol edilememesi halinde, katılımcıların ve bu alanda bulunan diğer insanların tahliyesinde ciddi zorluklar yaşanacağından, can ve mal güvenliği tehlikeye gireceğinden, kamu düzeni ciddi olarak bozulacağı” ifadelerini kullandı.
Açıklamada gösteriler için şu adresler gösteriliyor:
"Bakırköy Cumhuriyet Meydanı, Vatan Partisi İstanbul İl Başkanlığına; Kadıköy Yeni Salı Pazarı alanı ise Sivil Memurlar Sendikası İstanbul Şubesine tahsis edilmiştir [...] Katılımcıların geliş ve gidişlerinde İstanbul trafiğini olumsuz yönde etkilememesinden dolayı, Fatih Yenikapı Sahil Alanı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için tahsis edilmiştir."
'Türkiye’nin her meydanı açıktır'
Başbakan Ahmet Davutoğlu dün yaptığı açıklamada “"Taksim'de anmak için gidecek sembolik nitelikteki gruplar karanfillerini koysunlar. Sonra yasal olarak gösterilen meydanlarda özgürce 1 Mayıs emek ve dayanışma gününü kutlasınlar. Türkiye'nin her meydanı açıktır” dedi.
Davutoğlu’nun bu açıklamasının ardından 1 Mayıs komitesi bir Başbakan’ın sözlerine atıfta bulunarak, “Tüm İstanbulluları da bu çağrı doğrultusunda, ellerinde karanfillerle evlerinden Taksim’e doğru yola çıkmaya çağırıyoruz. İstanbul Valiliği’ni de ellerinde karanfillerle gelen yurttaşları engellemeye yönelik önlemleri kaldırmaya çağırıyoruz” dedi.
AKP hükümeti 1 Mayıs’ı 2010 yılında resmi bayram olarak kabul etmiş ve 32 yıl aradan sonra ilk kez 1 Mayıs yeniden Taksim’de polis müdahalesi olmadan kitlesel bir şekilde kutlanmıştı. Bu kutlamaya resmi açıklamaya göre 140 bin kişi katılmıştı.
2010 yılında başlayan kitlesel kutlamalar Taksim’de 2013 yılına kadar devam etti.
2013 yılında ise Taksim’deki yayalaştırma projesinin inşaatı nedeniyle 1 Mayıs’ın burada kutlanmasına izin verilmemişti.
Geçen yıl da, İstanbul Valiliği, “Yasadışı terör örgütleri ve uzantılarının güvenlik görevlilerine karşı şiddete başvuracaklarına dair bilgiler mevcut" dedi ve Taksim taleplerine izin verilmeyeceğini belirtti.