Avrupa’nın en büyük sinangogu olan Edirne Sinagogu, 5 yıl süren restorasyon çalışmasının ardından 26 Mart’ta açılacak.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında başlatılan büyük sinagogun restorasyonu tamamlandı. Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Murat Yörük, Türk Musevi Cemaati Başkanvekili Moris Levi ve Türk Musevi Cemaati Genel Koordinatörü Deniz Baler Saporta, Kaleiçi semti Maarif Caddesi'ndeki bulunan sinagogu inceledi. Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren’ün eşlik ettiği ziyarette oldukça mutlu olduğunu ifade eden Türk Musevi Cemaati Başkanı İbrahimzadeh, açılış programı için fikir alış verişinde bulunduklarını kaydederek, "Bu bizim için milattır. Çok mutluyuz" ifadelerini kullandı.
26 Mart’ta yapılacak açılışa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Türkiye Museviler Hahambaşı İsak Haleva'nın yanı sıra yurt dışı temsilcilikler ve Musevi cemaatinden de pek çok davetlinin katılacağı bildirildi.
1983’ten beri kullanılmıyor
Geçmişi, 1492 yılında Avrupa’daki baskılardan kaçarak Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan Seferad cemaatine kadar uzanan sinagogun bugünkü binası 1907’de inşa edildi. 1983 yılından bu yana kullanılmayan sinagogun mülkiyeti 1995’te Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti. Kullanılmasa da tarihi açıdan Museviler için büyük önem taşıyan sinagog, Edirne’de doğan Türk Sinagog Musikisi’nin (Maftirim) de kaynağını oluşturuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından son 4 yıldır 3 milyon 700 bin liraya onarılan sinagogun daha önce Kültür Merkezi’nin yanı sıra dini düğün törenlerinde de kullanılabileceği açıklanmıştı.
Vali hedef almıştı
2014 kasım ayında İsrail’in Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskını gerekçe gösteren Edirne Valisi Dursun Şahin, sinagogun ibadethane değil müze olarak kıllanılacağını iddia etmiş, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gelen ‘tasarruf bizde’ açıklamasının ardından ise Vali kendi açıklamasını yalanlamıştı.