Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklu bulunan polis Muhittin Zenit’in cinayetteki sorumluluğu amirlerine atması ve ‘beni yem olarak kullandılar’ demesi üzerine gözler, yürüyen soruşturma kapsamında ifadeleri alınmayan Trabzon İstihbarat Şubesi müdürü Engin Dinç ve serbest bırakılan Faruk Sarı’ya çevrildi.
Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklu bulunan polis Muhittin Zenit’in cinayetteki sorumluluğu amirlerine atması ve ‘beni yem olarak kullandılar’ demesi üzerine gözler, yürüyen soruşturma kapsamında ifadeleri alınmayan Trabzon İstihbarat Şubesi müdürleri Engin Dinç ve Faruk Sarı’ya çevrildi.
Zenit’in verdiği isimler arasında, Hükümet’in Gülen Cemaatine yönelik olarak yönelik yaptığı ‘22 Temmuz Operasyonu’ sonrası tutuklanan dönemin İstihbarat Dairesi C Şubesi Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in yanı sıra Trabzon İstihbarat Şubesi müdürleri Engin Dinç ve Faruk Sarı bulunuyor. Soruşturmada kilit öneme sahip olan ve terfi ettirilerek Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na getirilen Engin Dinç, bugüne kadar soruşturma kapsamında hiç ifade vermedi. Cinayetin olduğu tarihte Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Faruk Sarı da Dink soruşturması kapsamında tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, ancak aynı gün serbest bırakılmıştı. Trabzon İstihbarat’ta üst düzey görevli iki isme bağlı çalışan Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ve Trabzon İstihbarat Şubesi amiri Ercan Demir ise ''cinayette ihmalleri olduğu" gerekçesiyle tutuklu bulunuyor.
İstihbarat’ın bir numarası
Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, Hrant Dink’in öldürüleceğine yönelik istihbaratı 2006 yılında İstanbul Emniyeti’ne, suikast girişimi değil, “ses getirici eylem” olarak rapor etmişti. Cinayetin planlayıcısı olarak yargılanan Erhan Tuncel’i de yardımcı istihbarat elemanı yapan isim olan Dinç, cinayetten sonra önce Afyon İstihbarat Müdürü olmuş; 30 Nisan 2013’te Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na atanmıştı. Atamadan beş ay sonra, Dink davası soruşturması kapsamında tutuklu bulunan ve bugün üstlerini suçlayan polis Muhittin Zenit de Engin Dinç’in özel kalem müdürlüğüne atanmıştı.
Cinayet kapsamında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından da dinlenen Engin Dinç, komisyona verdiği ifadede, “Biz görevimizi yaptık. Aynı gün İstanbul İstihbarat Müdürü’nü de arayarak konuyu aktardım. Ses getirici eylem denildiğinde bunun ne olduğu bellidir' demişti.
Cinayetten sekiz yıl sonra kamu görevlilerinin ifadeleri alınmaya başlamış olsa da, Engin Dinç bugüne kadar hiç ifade vermedi..
Sarı neden serbest bırakıldı?
Öte yandan, Dink’in öldürüldüğü dönemde Trabzon İstihbarat Şubesi Müdürü olan Faruk Sarı 24 Aralık’ta tutuklanıp aynı gün serbest bırakıldı. Sarı’nın savcılık tarafından hazırlanan tutuklama yazısında; "Somut olayda maktul Hrant Dink'in öldürülmesini önleme yükümlülüğü bulunan suç tarihinde Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü olan şüpheli Faruk Sarı'nın ölen Hrant Dink'in yaşam hakkını korumayarak TCK'nın 83/1, 83/2-3 maddelerinde düzenlenen kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçunu işlediği anlaşılmıştır" deniyordu.