Bu yıl 100. yaşını kutlayan Portakal Kültür ve Sanat Evi'nden Raffi Portakal: Kış müzayedesinde, iyi bir senfoni bestecisi gibi, notaları yan yana getirmeye çalıştık.
Bu yıl 100. yaşını kutlayan Portakal Kültür ve Sanat Evi, 12-19 Aralık tarihleri arasında önemli bir sergi ve müzayede düzenledi. ‘Portakal Kış Müzayedesi’nde, köklü İstanbul ailelerinin özel koleksiyonlarından eserler satışa sunuldu. Müzayedenin öne çıkan eserleri arasında, klasik ve modern resimlerin yanı sıra, Osmanlı hat sanatının şaheserleri, usta hattatlardan Kuran-ı Kerim’ler, Delail-i Hayrat’lar, Hilye-i Şerif’ler, levhalar, Osmanlı ve Avrupa gümüşleri, gravürler, seyahatnameler, haritalar ve kitaplar yer aldı. Koleksiyonda, İvan Ayvazovski’nin çok değerli iki tablosu, Mıgırdiç Civanyan’ın İstanbul temalı dört çalışması ve Agop Arad’ın iki eseri bulunuyordu.
Serginin ardından, 20 Aralık Cumartesi günü Conrad Otel’de düzenlenen müzayedeyi Raffi Portakal ve kızı Maya Portakal Bitargil yönetti. İş ve cemiyet hayatından çok sayıda ismin yoğun ilgi gösterdiği müzayedede sergilenen 170 eserin çoğu satıldı. Listenin en pahalı eseri, Deli Osman’ın, deri ciltli, şukufe tarzında perdahlı, sıvama altın üzerine gül, lale ve diğer çiçeklerle bezeli eseri ‘Delail-i Hayrat ve Enam-ı Şerif’ti.
Ailesinden devraldığı antikacılık ve müzayedecilik mesleğini başarıyla devam ettiren Raffi Portakal, müzayedede 16. yüzyıldan 21. yüzyıla uzanan, çok geniş bir zaman diliminden eserler bulunduğunu belirtti: “Kış müzayedesinde, iyi bir senfoni bestecisi gibi, notaları yan yana getirmeye çalıştık. Farklı dönemlere ait, tablolardan gümüşlere, gravürlerden kitaplara, çeşitli eserlerin birbiriyle ilişkisi olsun istedik. Üç farklı dönemin üç ressamı, İvan Ayvazovski, Mıgırdiç Civanyan ve Agop Arad, müzayedenin öne çıkan isimlerinden. Bunlara paralel olarak Türk ustaların da önemli işleri var. Süleyman Seyyid, Nazmi Ziya, Sami Yetik, Halil Paşa, Şevket Dağ, İbrahim Çallı gibi dünün büyük ustaları, öte yandan günümüz sanatının önemli temsilcileri, Burhan Doğançay, Erol Akyavaş, Ömer Uluç, Selma Gürbüz... Müzayedede, tabloların yanı sıra, maden sanatının ve Osmanlı mücevher işçiliğinin önemli işleri de mevcut. Pahalı eserlerin yanı sıra ufak ekonomilerle alınabilecek eserler olmasına özen gösterdik. Dedem de, babam da buna dikkat ederdi. Bu müzayededeki eserlerin fiyatları, bin lira ile 450 bin lira arasında değişiyor.”